Brukar du sälja vidare prylar du hittat i lootboxes? Från och med årsskiftet kan det bryta mot lagen, skriver P3 Nyheter.

Lootlådornas vara eller icke vara är ett hett ämne som diskuterats mycket under det gångna året. Även i Sverige är ämnet på tapeten.

I början av juni satte sig regeringen och Lotteriinspektionen i ett specialinsatt möte där man bland annat diskuterade just detta fenomen.

Under mötet talade man om vad som händer när innehållet från lootlådorna säljs vidare för riktiga pengar, i exempelvis grupper Facebook. För att anordna spel om pengar krävs i Sverige nämligen ett speciellt tillstånd, och i och med att ”vinsterna” från lootlådorna kan omsättas i riktiga pengar kan denna verksamhet tolkas som just det.

Regeringen och Lotteriinspektionen kom under mötet fram till att sådan försäljning kan komma att bli olaglig när den nya spellagen träder i kraft 1 januari nästa år.

– Om det är så att det finns ett värde som omsätts utanför spelet, då är det ett spel om pengar som bedrivs utan tillstånd i Sverige och det är inte godkänt, säger Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi, till P3 Nyheter.

Där den gamla spellagen endast har gällt för hur svenska aktörer får bedriva spelverksamhet, kommer den nya lagen att omfatta alla aktörer som riktar sig mot svenska konsumenter. Därmed får Lotteriinspektionen större befogenhet att ingripa.

– Då har vi ju större möjligheter att säga att det här faktiskt bryter mot svensk lagstiftning och vi har en annan möjlighet att ta kontakt med Facebook för att ta reda på vem som har de här grupperna. Det är väldigt positivt, säger Lotteriinspektionens Marcus Aronsson till P3 Nyheter.


Vad är lootboxes?

Lootboxes, eller lootlådor, är ett samlingsnamn för olika typer av paket som går att köpa inuti ett tv- eller datorspel för riktiga pengar. Detta blir ett allt vanligare inslag i dagens spel.

Konceptet bygger på att en spelare, genom att betala riktiga pengar, kan köpa ett paket utan att veta innehållet, i hopp om att låsa upp en ny fotbollsspelare, ett nytt vapen, ett nytt utseende till sin spelkaraktär eller liknande.

I dag klassas inte lootlådor som lotteri enligt lotterilagen, men detta kan alltså komma att ändras när den nya spellagen träder i kraft i januari.

Källa: Metro


Bilden föreställer en tecknad lootbox från spelet Overwatch, omgiven av mynt och pengasäckar – allt bakom ett fängelsegaller mot en bakgrund av rött tegel.
Bild: Pixabay/Montage: Chris Smedbakken

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here