Harrison Ford, Jared Leto, Ryan Gosling, and Ana de Armas in Blade Runner 2049 (2017)

  • Film: Blade Runner 2049
  • Regissör: Denis Villeneuve
  • Huvudroll: Harrison Ford, Ryan Gosling
  • Genre: Drama, Mysterium, Sci-Fi
  • Längd: 2 tim 44 min
  • Premiär: 5 Oktober 2017
  • DVD & BluRay: 17 Januari 2018

Det är trettio år efter den första filmen, denna gång följer vi en ny blade runner – Los Angeles-polisen K.

Under ett av sina uppdrag stöter K på en djupt begraven hemlighet, som kan få allt att fullkomligt rasa samman i den värld som nu återstår. Ledtrådarna tar honom ut i öknen i jakt på Rick Deckard – en blade runner som varit försvunnen i hela tre decennier.

Ryan Gosling and Ana de Armas in Blade Runner 2049 (2017)

Precis som i den tidigare filmen jobbar det fortfarande blade runners för Los Angeles-polisen. Blade runners är poliser som är otroligt skickliga på att spåra upp och “pensionerna” replikanter. Replikanterna är artificiellt framställda människor med syfte att agera billig arbetskraft. Men de tidigare modellerna vägrade att bli kontrollerade och flydde. Det är dessa som dagens blade runners nu jagar och eliminerar.

Ryan Gosling in Blade Runner 2049 (2017)

Vi möts av ett samhälle likt det från tidigare filmen, mörkt, smutsigt och rått. Även stämningen finns kvar och ligger som en filt genom hela filmen vilket kanske är det viktigaste i en uppföljare till en film som Blade Runner.  

Tittar vi på filmen i sin helhet så stämmer den visuella upplevelsen perfekt med ljudbilden vilket skapar en känsla av att det skulle kunna vara verklighet och inte bara en film man tittar på. Jag inbillar mig att jag nästan kan känna dånet vibrera i luften från de passerande fordonen.

Staden påminner om staplade skokartonger, bortsett från att det bor människor i dem och att det finns elektricitet. Men allt är väldigt kompakt och ser från ovan ut som ett hav av rutnät. Nere på stadens gator är det tätt packat med människor, alla på väg någonstans. Kameran sveper med långsam fart genom staden med full panoramavy. Det ger oss tid att insupa atmosfären. Det är en mycket skicklig regissör som lyckas leverera allt från kameravinklar till små detaljer.

Ryan Gosling in Blade Runner 2049 (2017)
I sin helhet är det en fantastisk film som kanske är en av de bästa uppföljare jag sett. Jag tycker oftast att tvåan i en serie näst intill alltid är sämre än den första filmen, med undantag som exempelvis Alien. Det tar dock inte bort det faktum att handlingen är rätt förutsägbar och inte speciellt unik. Så när handlingen är av det sämre slaget är det svårt att hålla kvar vid allt fantastiskt i nästan tre  timmar. Oavsett om det är i sällskap av storfavoriter som Ryan Gosling och Harrison Ford. Men trots att handlingen är rätt gjord vid det här laget är filmen fortfarande mycket bättre än många andra filmer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here