Har du svårt att sluta spela? Nu kommer datorspelsberoende för första gången att börja klassas som en sjukdom av Världshälsoorganisationen (WHO).

Trots att många länder redan klassar datorspelsberoende som ett hälsoproblem har det tills nu inte funnits några riktlinjer för att diagnosticera beteendet som en sjukdom. Det blir det dock snart ändring på.

I den kommande, elfte upplagan av International Classification of Diseases – ett klassificeringssystem för olika diagnoser – kommer Världshälsoorganisationen (WHO) nämligen även att inkludera datorspelsberoende.

Enligt BBC beskriver det senaste textutkastet beroendet som ett mönster av ihärdigt, återkommande spelbeteende som är så kännbart att det får ”företräde framför andra livsintressen.”

BBC skriver vidare att för att beteendet ska kunna klassas som ett beroende ska det hålla i sig under åtminstone tolv månader. Om symptomen är allvarliga kan perioden dock vara kortare.

Symptom på datorspelsberoende kan enligt WHO:s nya definition vara:

 • Du har försämrad kontroll över spelandet (hur ofta, mycket och länge du spelar)
 • Du börjar prioritera spelandet allt mer
 • Du fortsätter spela, eller spelar ännu mer, trots negativa konsekvenser

Här i Sverige kommer Sahlgrenska universitetssjukhuset under året att öppna en mottagning för datorspelsmissbruk, efter en satsning på 10 miljoner kronor från Västra Götalandsregionen.

– Vi har legat långt efter. Det är nästan så att vi skämts för att vi haft så dåligt mottagande på den här gruppen. Samtidigt ser vi hur antalet personer med behov av vård ökat, säger beredningens ordförande Monica Selin (KD) till SVT Nyheter Väst.


Vad är Världshälsoorganisationen?

Världshälsoorganisationen, WHO, är FN:s fackorgan för hälsofrågor. Enligt WHO:s konstitution är målet att alla människor ska uppnå högsta möjliga hälsa, där hälsa definieras som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande

Källa: Folkhälsomyndigheten


2 KOMMENTARER

  • Bra fråga! Jag har inte hittat några entydiga svar, det verkar finnas lite olika teorier. Jag tänker mig (alltså gissar) att det är individuellt och att båda alternativen (och säkert andra) kan vara gällande i olika fall. Men gissningar är ju gissningar och inte speciellt givande svar.

   SVT har i alla fall intervjuat forskaren Sofia Vadlin, som skrivit en avhandling om problematiskt spelande. I artikeln hade hon några svar som kändes relaterade till frågan, men jag har tyvärr inte läst studien i sig.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/dataspelsberoende-och-psykisk-ohalsa-gar-hand-i-hand

   Förhoppningsvis blir mer forskning utförd på området nu när diagnosen införs i ICD.
   Mvh//Chris S 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here