Epic Games, som utvecklat spelsensationen Fortnite, har gett sig in en rejäl konflikt med Apple efter att ha tröttnat på deras fasoner. Detta blir utan tvivel årets mest spännande rättegång, iallafall inom spelvärlden.

Sen 2018 har Fortnite funnits tillgängligt att ladda ner till mobil men inte längre, i slutet på förra veckan togs appen bort från App Store samt Google Play. Detta efter att Epic Games anordnat så att spelare kunde köpa saker för spelet, utan att betala via de respektive apparnas butiker. Epic Games har nu gjort detta till en rättssak.

Epic Games uppror beror på att de anser att Apple och Google har monopol, då de kräver att appar alltid ska betalas genom deras tjänster för nedladdning av apparna samt tar 30% av inkomsterna vid köp. Utvecklarna anordnade sin egen in-app betalningsmetod i samband med att de gav 20% rabatt på en hel del, vilket byter mot Apples policy. Efter att appen blivit borttagen tog Epic Games till sin egna hemsida med hashtaggen #FreeFortnite med ett tillhörande inlägg och en video som är en parodi på Apples kända reklam 1984, som i sig själv är inspirerade utav filmen 1984.

Inlägget börjar med att tydliggöra att det är Apple som sätter priserna högt så att de ska kunna tjäna som mest med sina 30%. Apple har genom att ta bort appen blockerat alla som spelar via iOS att kunna ta del av uppdateringar, som den kommande säsong 4. Epic Games förtydligar också att de inte kan ge pengarna tillbaka till sina spelare som drabbats av detta, utan de måste gå via Apples kanaler.

Det kan ta år för rättegången att nå ett slut, och under den perioden kommer iOS spelare inte kunna vara med i de nya uppdateringarna. Epic Games skulle kunna förändra mycket om de vinner rättegången men hur det kommer bli är ovisst. Appen går fortfarande att spela på och om en har laddat ner det går det att ladda ner igen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here