Information
- Typ: Rollspel
- System: 6th Edition Pendragon
- Utgivare: Chaosium
- Författare: Greg Stafford och David Larkins
- Genre: Arthuriansk legend, fantasy
- Antal spelare: 3-6 spelare
- Utgivningsdatum: Juli 2024
”Härmed förbinder jag mig att tjäna Gud och mitt folk, att rätta till orätter, att driva ut det onda, att bringa fred och överflöd i mitt land…” – Kung Arthur i Kung Arthur och hans riddare av Runda Bordet skrivet av Roger Lancelyn Green.
Pendragon är ett rollspel som är inspirerat av den Arthuriska mytologin (Le Morte d’Arthur, 1485). Spelet publicerades för första gången på 80-talet och har nyligen kommit i en nyutgåva. Detta spel utgavs för första gången av Chaosium, sedan av andra förlag för att ännu en gång hamna i Chaosiums ägor.
Spelet är centrerat kring Kung Arthurs tid, i ett fiktivt medeltida samhälle. Det finns en tydlig tidslinje i boken, men den följer ungefär Arthurs stora genomslag; att dra ut Svärdet från Stenen till hans kamp att etablera sina rättigheter, bli kung och regera över Britannien. Spelet fokuserar framför allt på att fånga den där typiskt romantiska och storslagna känslan av riddarideal, hjältemod och moraliska dilemman.
Äran är allt
Spelarna tar på sig rollen som riddare i det mytologiska Brittiska kungadömet, där de är involverade i olika politiska intriger, farliga strider, och uppdrag som har konsekvenser för både spelarna och samhället. I spelet vill man vinna ära genom att lyckas med sina nobla uppdrag. För att en riddares största önskan under denna tid är att nå Kung Arthurs runda bord och bli en av hans nobla riddare.
Detta är möjligt om man utför väldiga stordåd och får tillräckligt mycket ära. Att slåss mot onda monster eller magiker ger ära, och ju svårare uppdrag desto mer ära kan man få. Det stoppar såklart ingen från att spela arrogant eller högfärdig, men alla ageranden i Camelots hov har sina konsekvenser.
Karaktärsskapande
Pendragon handlar om spelar-riddarna, dessa är viktiga människor med nobla ändamål. Detta är inte ett spel där man spelar som tjuv, magiker eller andra varelser. Det är inte heller enbart fokuserat på hur stark man är som spelarkaraktär, utan hur ens personlighet är. Följer man idealet för hur en riddare ska bete sig så får man förmodligen fördelar och belöningar.
Karaktärer i Pendragon skapas med fokus på deras egenskaper och dygder, vilket reflekterar riddaridealen. Spelarna väljer olika egenskaper som styrka och skönhet, samt dygder såsom mod, trohet, och ärlighet. Dessa val påverkar karaktärens handlingar och relationsdynamik med andra karaktärer.
En unik aspekt av Pendragon är hur spelet hanterar karaktärsutveckling och tidens gång. Karaktärer åldras över tid, vilket innebär att spelarna kan se sina karaktärers liv och arvet från tidigare generationer. Man kan börja sin ridderliga karriär som page, där man lär sig om livet i hovet. Sedan går man vidare mot att bli väpnare, alltså att man tjänar en riddare men att man också har som mål att lära sig om det ridderliga livet för att själv bli en. Sedan går det såklart att börja direkt som en riddare.
Men denna karaktärsutveckling innebär även att spelarna inte bara spelar riddare i nuet, utan också kan leda sina ättlingar i framtida äventyr. Det här spelet är, liksom de flesta av Chaosiums spel, riktigt dödligt. De magiska läkemedlen som finns i Pendragon är väldigt sällsynta. Sjukdomar och sår kan ta väldigt lång tid på sig att läka, om de någonsin gör det.
Det kan hända att din första karaktär dör, och att du får spela din ursprungliga karaktärs barn, barnbarn och så vidare och så vidare.
Pendragon är ett färdighetsbaserat spel utan nivåer.
Men din karaktär kan gradvis förbättra sina färdigheter genom att använda eller dedikera de olika vinterfaser till dem.
Regelsystem
Pendragon använder Chaosiums egna system, Basic Roleplaying, men det har förenklats ännu mer. Istället för en t100 så är detta baserat på en 20-sidig tärning. När man ska slå ett färdighetsslag slår man en t20, med målet att slå samma eller under sitt värde. Att slå en tjuga är då ett så kallat fummelslag, och någonting dåligt kan komma att hända spelarkaraktären.
En unik mekanik för detta spel är att spelledaren kan be spelarna att slå ett Äroslag (det är ett tärningsslag mot spelarens Ära dividerat med 1000), ibland behöver även riddarna slå Äroslag mot varandra för att upplösa små sociala dispyter eller felsteg.
Utveckling och Expansion
Sedan sitt ursprung har Pendragon expanderat med flera tillägg och kampanjmoduler som utforskar olika teman och historiska perioder inom den arthuriska legenden. Chaosium har många planer för Pendragon, härnäst kommer en roman kallad ”Arthur the Soldier” som blir början på deras bokserie, Ruin of Britain, om Pendragon.
Pendragon är verkligen ett modernt spel som utspelar sig i en gammal tid. Till skillnad från den verkliga historien så kan vi i detta spel se kvinnliga riddare, icke-kristna riddare och där samhället har ett större fokus på rättvisa och jämställdhet.
Design och Utformning
Är man en historienörd kommer man att känna igen ikonografin i boken, specifikt alla medeltida sniglar samt de spännande blandningar av djur och andra mytologiska väsen.
Sidorna i boken är vackert, men enkelt, utformade. Jag tycker om färgvalet och typsnittet är lagom stort, och den är genomgående illustrerad med en slags medeltida konststil.
Men, tror detta är första gången jag faktiskt måste kritisera Chaosium för just konsten, jag tycker inte att alla bilder i boken ”håller måttet”. Chaosium släpper alltid grymt vackra böcker med häpnadsväckande vacker konst. Men jag tycker att konsten är inkonsekvent i denna bok. På en sida får vi extremt vackra porträtt eller konst som ser ut att komma direkt från medeltiden, och på en annan sida får vi något som ser ut att komma från en målarbok för barn. Jag tycker att skillnaderna i konsten är för stora, sen kan man väl diskutera om att detta är rätt ”autentiskt” då medeltida konst är otroligt varierande.
Ett exempel är dessa två bilder. Jag älskar ramen av blommor och texten på bilden längst till vänster, men människorna ser alldeles för barnsliga ut i mitt tycke. Jämför man sedan med detta otroligt vackra porträtt där kvinnan ser himmelsk ut och konsten fortfarande ser ”autentisk” ut, så tycker jag inte att bokens helhet håller måttet.
Jag brukar som sagt verkligen älska allt som Chaosium publicerar, speciellt designen av böckerna. Så här kommer en liten bild-dump på allt jag faktiskt ÄLSKAR med denna bok! Klicka på bilderna för att förstora dem!
Den största kritiken jag har mot boken, förutom den smått inkonsekventa konsten, är att det inte finns tillräckligt med information för en spelledare att skapa en kampanj, boken känns otillräcklig för det. Det skulle behövas en bok specifikt för spelledare. Jag vet att Chaosium har planer framöver att skapa en sådan, samt att släppa fler kampanjböcker. Men det hade varit ett ypperligt tillfälle att släppa en regelbok och en spelledarbok samtidigt i mitt tycke.
Förutom det så gillar jag verkligen denna bok och kan rekommendera den, men införskaffa dig den tillsammans med startboxen och kampanjboken The Grey Knight!
Här kan du läsa mer om spelet på skaparnas hemsida, samt köpa böckerna till ditt eget spelbord! De har även släppt ett gratis äventyr The Adventure of the Great Hunt. Snabbstartsregler finns gratis på Chaosiums hemsida!