Att hitta en välfungerande tjänst för röstchatt behöver inte vara svårt men vilken ska man välja då det idag verkar finnas en hel uppsjö av dem. Att använda sig av röstchatt då du spelar tillsammans med dina vänner kan idag kännas som en självklarhet. Det finns både gratisversioner och betalda versioner. I den här artikeln kommer vi fokusera på de tjänster som erbjuder gratis röstchat till sina användare.

Discord

Discord är en av de populärare tjänsterna för röst chatt idag. Tjänsten lanserades i mars 2015 och har sedan dess växt sig till 100 miljoner användare. Tjänsten är så populär att det inte bara är spelare som använder den utan även andra grupper som bygger upp sina egna gemenskaper. Discord kan användas på följande platformar: Web / Android / iOS / Mac / Windows / Linux.

Fördelar med Discord är främst att användare kan bjudas in i chatten via en weblink och man behöver således inte aktivera några konton hos tjänsten. Är du bara ute efter att prata är den här tjänsten extremt lätt att använda. Varje chattrum kommer också med möjligheten för öppna textchattar.

På Discord går det att bygga upp större helheter och har man ett stort antal följare man vill prata med går det att bygga upp med den här tjänsten. Användarvänligheten blir mer komplex desto större du vill bygga din Discord. Möjligheten att betala en månatlig prenumerationsavgift finns för att låsa upp fler funktioner.

Nackdelarna med Discord är att användarna använder samma överföringskapacitet vilket kan medföra lag om många personer är inne i användarchatten samtidigt. Discord har användade från 130 länder men deras servers kan endast hittas i 7 länder.

Mumble

Mumble är en rösttjänst dedikerad för spelare. De har även ett invoice-system, vilket innebär att du kan höra dina kamraters röster med olika styrkor beroende på var i spelet de befinner sig från dig. Mumble kan användas på följande platformar: iOS / Android / OS X / Windows / Linux.

Mumble har funnits sedan 2005 och erbjuder sedan 2017 en gratis version. Mumble är känt för att ha ett högt säkerhetssystem och dedikerade servers. Perfekt för de som spelar snabba spel och därför vill ha så lite lag som möjligt.

Nackdelar med Mumble är användarvänligheten, speciellt för nybörjare. Mumble har även periodvis haft problem med att användarna blir utslängda ur chatten på grund av tekniska problem.

Ventrilo

Ventrilo är en av de äldre och mer välkända tjänsterna för röstchat. En tjänst som först och främst förknippas med spelare men idag även används för bland annat podcasts. Fördelen med att använda Ventrilo då man spelar är att tjänsten belastar processorn minimalt. Ventrilo erbjuder även textchatt för de som inte har en mikrofon eller känner att de inte vill prata. Mumble kan användas på följande platformar: iOS / Mac / Windows / Linux.

Nackdelen med Ventrilo är att det inte blivit uppdaterat ordentligt på ett bra tag vilket gör att samma problem fortsätter drabba användare. Ett av de problemen är lag. I spel som kräver snabb kommunikation kan fördröjningen av rösterna vara förödande. För att fler än nio personer ska kunna prata på samma server måste man betala månadsavgift.

Omlet Arcade

En tjänst dedikerad för mobilspel. En tjänst som startade redan år 2012 men som fick sitt verkliga uppsving först år 2016 i samband med PokemonGo. Omlet Arcade kombinerar chatt med mobilspel. Den här tjänsten ger möjlighet för spelare att kommunicera med andra som spelar samma spel, även om själva spelet inte erbjuder chattmöjligheter inne i spelet. Med tjänsten går det även att streama till andra platformar som Youtube, Facebook eller Twitch. Omlet Arcade kan användas på följande platformar: iOS / Android.

Nackdelen med Omlet Arcade är att tjänsten inte finns tillgänglig till andra platformar än mobiler. Själva chatten har inte några filter vilket gör att det lätt kan bli väldigt otrevlig stämning med mycket fult språk eller olämpligt innehåll.

Skype

Det går inte att skriva en artikel om tjänster för röstchatts och inte ta med Skype, ett namn som etablerat sig i hela världen. Dock kanske inte Skype är den första tjänsten vi tänker på när det kommer till chattsystem för spel men det finns fortfarande väldigt många som använder tjänsten till just det. Skype kan användas på följande platformar: iOS / Android / WP / OSX / Windows / Linux.

Fördelen med Skype är användarvänligheten och möjligheterna användarna har, att dela filer är inte svårare än att dra filen och släppa den i chatten. Skype kommer även förinstallerad på Microsofts produkter.

Nackdelen med Skype är att datorns processor märkbart kan drabbas.

 

Vilken chatt använder du och varför? Kommentera här nedanför.

2 KOMMENTARER

  1. Jag spelar extremt sällan online på PC så jag har ingen användning för de här programmen i det avseendet. Däremot använder jag Discord som primär chattklient sedan MSN dog och jag inte lyckades få över mina bekanta till Googles tjänst Hangouts.

    Jag var så TRÖTT på att behöva kolla Hangouts, WhatsApp, Facebook, Skype och SMS-inboxen för att se om nån sagt nåt att när alla (i alla fall de flesta) enades om Discord blev jag överlycklig. 😀 Och de få gånger jag spelat med kompisar har röstfunktionerna i Discord fungerat utmärkt. (Minus de tidiga dagarna då många lät som robotar…)

    • Jag har också funderat på att börja använda Disc i liknande sammanhang. Nu har jag alla internationella vänner på Instagram, familjen på whatsapp, barndomsvännerna på FB o.s.v.
      Fördelen med Hangouts är ju att nästan alla redan har ett Google konto, men ingen i min närmaste krets använder det :O

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here