INFORMATION: Gabrielle de Bourg frilansar som författare av äventyr till rollspelet Ur Varselklotet utgivet av Fria Ligan, men är inte anställd eller har övriga officiella kopplingar till dem.

Det svenska rollspelet Mutant: År Noll, utgivet av Fria Ligan kommer att bli ett datorspel med namnet Mutant Year Zero: Road to Eden. Spelet utvecklas av Bearded Ladies och ges ut av Funcom och Fria Ligan är konsulter för spelvärlden och dess historia och kommer att bidra med karaktärsskapande och uppdragsskrivande. Spelstilen beskrivs som ett taktiskt äventyrsspel i stil med X-Com i ett pressmeddelande. Spelet släpps under 2018 till PC, Playstation 4 och Xbox One.

Det är spännande att se den här utvecklingen. Mutant gavs ut 1984 och har sedan dess varit en av de mest populära rollspelen, där bland annat förlaget Fandrakes Kickstarter för boken MUTANT – Minnen från den förbjudna zonen, om rollspelet Mutants historia drog in över 500.000kr. År 2013 gav Fria Ligan ut den nya varianten Mutant: År Noll – och sedan dess har verkligen inte spelets popularitet minskat. Svenska rollspel har på senaste tid växt sig stora, även internationellt med bland andra Helmgasts kommande Kult: Divinity Lost, till Fria Ligans enorma framgångar som Ur Varselklotet som tog hem storslam på ENnie Awards med bland annat pris för “Bästa Spel” och framgångarna har bara fortsatt efter att de har sålt filmrättigheterna till Simon Stålenhags konstbok Passagen som kommer bli en Hollywood-film.

Det är därför väldigt spännande att se den här utvecklingen. Att ha ett datorspel baserat på ett rollspel visar kraften i varumärket och namnet samt att det verkligen kan bidra till att hobbyn växer. Jag själv är kanske lite väl Fria Ligan-fangirl och har varit väldigt svag till deras produkter – det var det som lyckades få mig att komma i kontakt med dem i början. Att därför säga att jag är spänd är självklart en underdrift, men jag gillar verkligen designen och spelstilen känns som klippt och skuren för världen. En bit av mig hoppas såklart också på att se mer spel baserade på rollspel, nu under hobbyns stora uppsving senaste åren!

Mer information om spelet finns på deras officiella hemsida.

Trailer

Presentationsstext om spelet:

Naturligtvis går världen under. Vet var bara en fråga om tid. Extrema klimatförändringar, global ekonomisk kris, en dödlig pandemi och växande konflikt mellan gamla och nya supermakter. För första gången sedan 1945 används kärnvapen i väpnad konflikt. Svampmolnen stiger mot skyn från öst till väst.

När allt är över ligger jorden stilla. Naturen tar herravälde över ruinstäderna. Vindar sveper ostört längs autostrador förvandlade till gravfält.

Människorna är borta. Kvar i ruinerna finns mutanter, deformerade människor och djur som letar efter räddningen eller bara något att äta. För att överleva måste du och dina vänner ge er ut i den dödliga Zonen.

Kanske kommer ni en dag att hitta legendernas Eden, det gamla folkets tillflyktsort mitt i helvetet. Där finns sanningen, sägs det i sagorna. Kanske kommer ni att finna svaret på era frågor där. Kanske är det skitsnack.

Bilder från Fria Ligan

Mutant: År Noll blir datorspel 1 Mutant: År Noll blir datorspel 2 Mutant: År Noll blir datorspel 3Mutant: År Noll blir datorspel 4

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here