Jag brukar säga att jag har en guilty pleasure för Dating Sims. Det beror främst på att Dating Sims är ökänt för att vara väldigt klyschigt och smörigt. Det är en spelgenre som är lätt att driva med. Särskilt anime-esque spelen med manliga protagonister som är perversa mot de romansbara kvinnorna, eller kvinnliga protagonister som lyckas omringa sig av vackra ungkarlar som är en aning överbeskyddande. Samtidigt är det många som ifrågasätter om Dating Sims är ens spel, eftersom dem är mer eller mindre “interaktiva berättelser” med dialogval som påverkar berättelsen.

Dating Sims är dock, mycket populärt. Det är bara att gå in på Steam eller Appstore/Play butiken, så kan man hitta tusentals. Vissa är egentligen bara kopior av varandra med samma gameplay, karaktärer men olika berättelser (host Shall we Date? host). Men bland alla dessa kopior och klyschiga Dating Sims finns det ett par guldkorn som är verkligen unika och annorlunda.

Hur gör man ett unikt Dating Sim? För mig handlar det främst om att bryta konventioner och krydda det med något nytt. Det kan vara allt från att ha ett unikt gameplay som går ifrån det typiska interaktiva berättelse-formatet, till att ha en intressant berättelse med välskrivna karaktärer och dialogval som inte bara går ut på att behaga de romantiska kanditaternas vilja. Ett stort plus för mig är bra HBTQ-representation som normaliserar HBTQ-personer och låter spelaren utforska icke-heteronormativa relationer.

Med det sagt, här kommer en lista med några av mina favoritguldkorn i havet av oändligt många dating sims (listan är inte i någon särskild ordning!):

Hatoful Boyfriend

Dejta duvor! Vad kan gå fel? En klassiker och en av de första “excentriska” dating sim-spelen jag testade. Turturduvorna man möter är parodier på klyschor och berättelsen kryllar av knasiga skämt. Det bästa med det hela? Efter att man har dejtat alla kan man låsa upp en hemlig fortsättning som vänder spelet helt upp och ned.

Coming Out on Top

Om det här hade varit en topplista för bästa Dating Sims någonsin, skulle denna titel definitivt vara i toppen(haha fattar ni?). Vanligtvis är spelkaraktären ett tomt skal som spelaren får fylla in själv med dialogval. Däremot i Coming out on Top spelar du som Mark (Eller annat namn om du VERKLIGEN avskyr namnet) som är otroligt charmig, sarkastisk och rolig. Mark har kommit ut som homosexuell och ska nu i sitt hektiska college-liv finna kärleken.
Seriöst, det som gör spelet unikt är främst hur välskrivet spelet är på den komiska sidan. Det finns så många minnesvärda stunder i spelet som får mig att skratta så fort jag tänker på dem. Vill du ha ett gott skratt, välskrivna karaktärer och en typisk amerikansk, romantisk komedi i ett paket? Spela detta.

Mystic Messenger

Någonstans i Sydkorea hade någon en genial idé om att göra ett Dating Sim till mobilen där man kommunicerar med vackra män( och en vacker kvinna) i en fiktiv gruppchatt. Spelet går efter realtid, vilket gör att man måste vara inne i spelet exakt vid den tiden då chatten sker för att hinna delta i den och förföra sin favorit. Karaktärerna kan även ringa upp en och säga otroligt smöriga saker. Vilka minnen jag har av detta spel! Som när jag hade alarm klockan 3 mitt i natten för att jag inte skulle missa att skriva med mina fiktiva pojkvänner? Det enda jag är lite småbitter över är att det bara fanns en platonisk och mellan-raderna romans mellan huvudkaraktären och den enda kvinnliga karaktären Jaehee.
Detta spel är guilty pleasure deluxe med ett unikt koncept och intressanta karaktärer. Om det var värt att gå upp mitt i natten för går att diskutera. Men vad gör man inte för att få 100   

Dream Daddy: A Dad Dating Simulator

Ett spel med massa dåliga pappaskämt, knasiga minispel och snygga singelpappor? Skriv upp mig med detsamma! I detta spel spelar du som en singelpappa som tillsammans med sin tonårsdotter flyttar till en idyllisk förort med massa andra snygga, singelpappor som grannar. Det hade så enkelt kunnat vara ett enda skämt, men spelet lyckas balansera mellan vitsiga pappaskämt med genuint välskrivna karaktärer. Mina favoriter är hipsterpappan Mat och den träningsgalna Craig. Man märker att spelet är ett passionerat drömprojekt som har gått i uppfyllelse. Spelet har nyligen släppts till PS4, så passa på att lägga den i varukorgen och testa!

Monster Prom

Vanligtvis sitter man för sig själv som en ensam loser och lever ut fiktiva romanser i Dating Sims. Det Monster Prom skiljer sig från andra är att det går att vara flera spelare och vara losers tillsammans. Spelarna tävlar mot varandra om att först få en baldejt till skolbalen. Twisten är att alla är monster. Både de valbara spelarkaraktärerna och de romansbara karaktärerna är väldigt unika och roligt skrivna (ett extra plus för att spelarna kan välja pronomen!). Vem hade anat att dating Sim och Partyspel var ämnade för varandra?

Doki Doki Literature Club

På ytan verkar det vara vilket klyschigt, Dating Sim som helst, men de som inte har levt under en sten vet att spelet är mer än så. Det här spelet är bäst att gå in blind utan att veta om vad sjutton det är för något. Det är gratis på Steam, men upplevelsen är definitivt värd guld.

Har ni några favoriter som inte kom med i listan? Tipsa gärna om några (jag är särskilt alltid på jakt efter nya)!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here