När jag läser böcker eller ser tv-serier kan det hända att min fantasi antänder och jag börjar tänka mig ett liv i den värld som målats upp framför mig. Ibland leder detta till fantasier om spel som skulle kunna hjälpa mig flytta tillbaka till dessa världar.

Här kommer min topp-tio lista över fiktiva världar jag vill se bli TV-spel. Jag vet att vissa av dessa redan har tittat in då och då i spelhistorien, en del bra en del mindre bra, men inte riktigt på ett sätt som drar nytta av världen på det sätt jag skulle vilja se. Ni får alla gärna kommentera och ställa frågor nedan men jag tänker låta Emmy här på sajten ge sitt input för att krydda dynamiken i mina idéer. Tänk på att det inte bara handlar om adaptioner utan mestadels nya historier som bara använder samma värld.

 

10 American Gods – Adventure/RPG

Bild från amazon.co.uk
Bild från amazon.co.uk

Neil Gaimans böcker om hur alla mänsklighetens gudar lever ibland oss i mestadels mänsklig skepnad skapar en djup och lärorik värld av mörka mysterier och starka karaktärer. Neil själv lamenterade att det fanns alldeles för många underbara historier att berätta här än vad får plats i en bok. Nu har han ju skrivit en bok till i den världen, ett par noveller samt en pågående TV-serie där han kan implementera saker han klippt från böckerna för att korta ner dem. Jag anser att det finns mer att uppleva! Låt oss få skapa vår egen mänskliga huvudkaraktär som av en eller annan anledning leds in i de dolda gudasagorna som äger rum ibland oss, detta kan bli en lång serie och spänna över flera epoker i Neil Gaimans mysigt makabra fantasivärld.

Emmy: Jag kan verkligen se framför mig hur mänskligheten kommer in i gudavärlden som döljer sig bakom vardagen av hårt arbete och slit. Här skulle jag verkligen vilja se en ung kvinna som huvudkaraktär. Ärrad av livets svårigheter and truts no one. Känns som man verkligen skulle kunna ha ett riktigt Narnia – kliva igenom garderoben moment i den här världen.

9 Highlander – RPG

Bild från amazon.com
Bild från amazon.com

Född på åttiotalet har jag en opassande nostalgi för halshuggningar satta till musik av Queen. Den storslagna (med ett par 80-tals-skavanker) filmen handlar om att ett fåtal människor är odödliga och kan enbart dö om deras huvuden kapas från deras kroppar. De har gått ibland oss i årtusenden och deltar i ett kosmiskt spel, när en odödlig halshugger en annan absorberar hen dennes kraft och själ, vilket leder till att den siste kvar kommer att bli som en gud bland människor. Filmen har fått många uppföljare och serier, men strunta i dem, bygg på grundpremissen och låt oss skapa en odödlig karaktär som börjar livet i ett avlägset förflutet och måste lära sig vad hen är och försöka anpassa sig till sitt öde. Här skulle jag vilja se Biowares sätt att berätta historier, håll oss fria i hur vi agerar och bygger förhållanden till andra men led oss genom en stark och dramatisk historia där vi behåller odödliga vänner och fiender genom århundraden, får vänner eller älskade som är dödliga för att sedan minnas dem när vi gått vidare långt efter deras korta mänskliga tid på jorden. (Who waaants to liiive foreveeeeer, ooooohhhh when love must die!) *storgråt*

Emmy: Som någon som aldrig fastnat i highlander träsket, tycker jag ändå att grundidén är jävligt intressant. Men skulle det komma ett spel som utspelar sig precis när personerna fått sina krafter i något slags hunger games scenario kan de här bli väldigt intressant. Kanske en karaktär som Aria i Game of Thrones. Men kanske lite för sugen på halshugga de andra odödliga.

8 Silverfang – JRPG

Bild från Ginza
Bild från Ginza

När jag var liten såg jag en animeserie som heter Silverfang (Ginga Nagareboshi Gin) – en serie som satt stora spår i mig, trots att en tredjedel censurerades bort i Sverige och typ hälften av rösterna gjordes av Peter Harrysson (Visst är han bra på att dubba tecknat men… hans röst känns liksom igen så… en karaktär per serie tack, Peter). När jag närmade mig tjugoårsåldern fick jag tag på ett textat japanskt original, och blev förälskad i serien igen. Nu i efterhand kan jag se många problematiska aspekter med den men jag är redan frälst, framförallt för att serien lyckas få mig älska så många karaktärer för att sedan utsätta dem för ohyggliga tragedier, känslorna kommer i hänsynslösa vågor. I kort handlar serien om en björn som blivit galen på grund av en skottskada i hjärnan, fått gigantism och terroriserar bergen i en japansk region. Människor börjar träna hundar för att ta itu med problemet men ger till slut upp och låter björnen få sitt revir. Hundarna däremot ger inte upp, de blir vildhundar och börjar rekrytera andra hundar för att bygga en armé mot monsterbjörnen som också börjat rekrytera. Här vill jag spela som huvudkaraktären Gin, en silverfärgad akita som redan som nyfödd såg sin far dödas av Akakabuto (som björnen heter) och efter inhumant extrem träning fått i uppgift att hämnas, och när vi lämnat människorna bakom oss måste vi resa igenom Japan för att hitta starka och hängivna hundar och övertala dem att gå med i vår kamp. Här tycker jag en ganska klassisk Final Fantasy-stil av gameplay skulle funka, med turordningsbaserade fighter, starka cutscenes och mycket world building. Och mycket gråt. Otroligt mycket gråt.

Emmy: Jag måste säga att den här är väldigt svår att föreställa sig. Men det är ganska typiskt japansk. De är experter på att skapa de mest otippade grejer. Men jag tror att man i den här världen skulle kunna lägga in lite psykologisk skräck med framgång. Gräva diket av obehag ännu lite djupare, ännu lite längre.

7 Steven Universe – Strategy/Adventure

Bild från steven-universe.wikia.com
Bild från steven-universe.wikia.com

Rebecka Sugars barnprogram må se ut som det är gjort enbart för småbarn men serien bjuder på väldigt djup karaktärsutveckling i en hänadsväckande sofistikerad science fiction-värld. Nu vill jag egentligen inte spela huvudkaraktärerna i serien så jag tänker inte nämna dem särskilt mycket. Istället skulle jag vilja spela ett spel som äger rum tusentals år innan serien börjar, när människor knappt börjat använda verktyg och en kristallbaserad livsform finner vår planet och börjar använda den för att skapa nya soldater till sin intergalaktiska armé. Detta är en process som suger ut planetens resurser och de tänker använda den tills jorden bara är en grå sten. En kristallvarelse får dock upp ögonen för, inte bara biologiskt liv, utan liv i allmänhet, då kristallrasens kultur i stort sett ignorerar individualism helt. Vad vi har nu är krig mellan Home World som vill fortsätta att kallt suga ut allt liv ur universum för sin egen utveckling och rebellerna som vill försvara jordens biologiska livsformer samt frigöra sig från kristallernas förtryckande samhälle. Jag vill kunna skapa en egen kristallkaraktär och uppleva både stratgiskt gameplay och den fina karaktärsutvecklingen vi sett i serien, vi kommer alla spela karaktärer som precis nyss har insett att de faktiskt kan tänka på sig själva och vara en egen person. Förutom en intresant premiss bjuder den här världen på en del kreativa gameplaymöjligheter beträffande hur kristallfolken fungerar rent praktiskt. De är egentligen bara intelligenta stenar som fortplantar sig genom att ”odla” nya stenar geologiskt. Olika former av stenar har olika styrkor och förmågor men de har alla möjligheten att projicera solida hologram, vilket ger dem kroppar. De kan även, under kortare tid, göra en gemensam kropp, då två karaktärer (eller fler) blir en. De får då sin samanlagda styrka och olika kombinationer av stensorter får nya krafter som de kan utforska.

Emmy: Det här verkar ju hur intressant som helst! Jag är såld! Sign me up for the BETA now! Aliens, jordens överlevnad, rebeller. What more could you ask for!

6 His Dark Materials – Open world RPG

Bild från amazon.com
Bild från amazon.com

Det bästa med Philip Pullmans bokserie är utan tvekan världen, vilken består av ett multiversum av paralella världar men vi måste såklart börja i Lyras värld, kanske till och med Oxford. Jag vet att Guldkompassen blivit spel men jag pratar inte om någon filmlicens här. Lyras värld är en vacker alternativ version av vår egen där vetenskapen och utveckling gått lite andra vägar, samt där en person inte bara består av en individ utan två. Varje människa har en Daimon, en magisk varelse som alltid är med dig, känner med dig och på många sätt är en del av dig. När du är ung kan den ändra form till olika djurarter men när du växer upp väljer den en form som den behåller resten av livet. Jag vill se ett spel eller en spelserie med en egen historia som antingen är helt satt i Lyras värld, eller utforskar lite paralellvärldar också, jag klarat mig ärligt talat lika bra med båda varianter. Det är viktigt att kunna ha bra dialoger och förhållanden med andra karaktärer och deras Daimoner, för att inte tala om din egen. Det kan också vara kul om din Daimon till slut får en permanent form som baseras på hur du har spelat. Jag vill att det är rollspel med open world, eller worlds, så vi får utforska Pullmans underbara fantasivärld och kanske prata med några av karaktärerna från bokserien – dock inte för mycket, cameos på sin höjd, jag vill ha en ny historia här. Kansake Philip Pullman själv kan skriva en ny historia exklusiv för spelet? OMG det här måste hända!

Emmy: Jag har läst de flesta böckerna i guldkompassens universum. Ett av de minnen som fortfarande finns med mig är när man får resa till ett alternativt universum och träffar en pojke som i princip är ens soulmate men alla portaler måste stängas och även den till pojkens värld. Fasen vad jag bölade. Men ge mig den här världen i The Witcher form med min egen Daimon asså… fan… det här spelet skulle kunna kosta hur mycket som helst och jag skulle köpa det ändå!

5 Discworld – RPG

Bild från lspace.org
Bild från lspace.org

När vi pratar kreativa och intressanta världar så borde det vara olagligt att inte nämna Terry Pratchetts Discworldserie. Den är både färgstark, kreativ, insiktsfull och framför allt rolig. Jag vet att det kommit äventyrsspel redan och jag gillar dem, de låter oss uppleva några av böckernas karaktärer och humor men jag vill uppleva hela den världen! Det måste bli ett rollspel. Jag var frestad att skriva Open World men jag tror ärligt talat inte det är helt genomförbart om alla ställen ska kunna förmedla den sofistikerade satiren som genomdryper allt på skivan (alltså… på planeten. Planeten är en skiva. Som ligger på elefanter. Som står på en sköldpadda. Var inte det självklart?). Det här blir nog bättre med ett lite mer finslipat rollspel med en kanske halvöppen värld. Jag vill se en genomtänkt historia, jag vill träffa så många karaktärer från böckerna som möjligt och prata med dem. Jag vill styra utvecklingen av min egen karaktär och råka ut för missöden jag inte valt men får leva med, jag vill bry mig om karaktärer, skratta åt dem, fascineras av dem och tycka synd om dem. Jag vill gå på Ankh-Morporks gator (för att komma därifrån), jag vill prata med Angua, Carrot och Vimes, kanske luras av Moist von Lipwig och intimideras av Lord Vetinari. Jag vill se landsbyggden i Lancre och skämma ut mig inför Granny Weatherwax, rodna åt Nanny Oggs snuskiga skämt, träffa Tiffany i the chalk, attackeras as Feegles och möta döden! Det är sååå tråkigt att Terry Pratchet inte är med oss längre, låt mig få uppleva hans värld och försvinna in i den i ett rollspel.

Emmy: Jag har hört talas om de här världen väldigt ytligt tidigare. Men det vore hur coolt som helst att se den i “verklighet”. Sen så, vem älskar inte satir. Satir och existentiella komplexa funderingar.. I mean, of course I’m in. Älskar världar där jag kan spendera alldeles för mycket tid i och när jag sedan återvänder till min egen känner mig tom och obetydlig.

Kom tillbaka i morgon för nästa del av min lista! Har ni egna synpunkter på världar som skulle vara kul att spela i är det bara att kommentera. Jag lovar att svara!

EDIT: Nästa del är uppe, klicka här för att komma dit.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here