I Above and Below kämpar spelarna om att bygga den bästa byn både ovan och under jord. Det som skiljer spelet från andra workerplacement-spel på marknaden är de märkliga historierna och mysiga illustrationerna. Det känns som att vad som helst kan hända under spelets gång

Utforska grottor och bygg den bästa byn i Above and Below 1

  • Publisher: Red Raven Games
  • Designer: Ryan LaukatAntal spelare: 2 – 4
  • Speltid: 90 – 120 min.
  • Rekommenderad ålder: 10+
  • För vem? Historienörden och upptäckarnörden

Spelet är designat av Ryan Laukat, en enmansshow som gör allt i sina spel själv, från spelmekanikerna till illustrationerna. Just Above and Below är hans mest omtyckta historieberättarspel där spelarna utforskar Underjorden på jakt efter resurer och pengar att använda för att bygga sin by.

Som i alla workerplacementspel finns det ett antal handlingar spelarna kan utföra. Rekrytera fler bybor till sin by, bygga byggnader, skörda resurer om ens byggnader har sådana, tjäna en peng på att göra ett vanligt dagsverk, eller gå på upptäktsfärd i Underjorden. Vinner gör den som utvecklat sin by bäst, och på så sätt samlat flest vinstpoäng.

Utforska grottor och bygg den bästa byn i Above and Below 2Det som gör Above and Below unikt är dess historier. Ryan har tillsammans med andra skribenter skrivit fantastiska och galna små historier till spelet. Varje gång en spelare väljer att gå på upptäktsfärd i Underjorden ska hon slå en sexsidig tärning. Från sitt slumpmässigt dragna Underjordskort avläser hon vilket historienummer som slogs fram, och en medspelare får sedan läsa den matchande historien ur spelets sagobok.

Här kan verkligen allt hända. Kanske kommer de upptäktsresande byborna till en lysande sjö inne i en grotta där en enorm spindel klättrar ned från taket och försöker äta dem. Ska de stanna och slåss eller springa?

I en annan grotta hittar byborna en mekanisk fågel som står med gapet öppet, helt klart i syfte att byborna ska mata den med pengar. Ska de offra en eller två av sina surt förvärvade pengar på att mata den mekaniska fågeln för att se vad som händer eller ska de fortsätta djupare ner i Underjorden?

Historierna är små välj-din-egen-väg-historier där spelarna stöter på både roliga, läskiga och svåra situationer och där moraliska val ibland kan ge fantastiska belöningar och ibland belöningar som är lite snålare. Grundspelet innehåller en sagobok med över 200 olika historier som ger spelet ett stort omspelningsvärde.

Den som är sugen på ett gediget workerplacementspel med en charmig twist bör definitivt kolla in Above and Below.

Text: Petra Horning

Bildkälla: redravengames.squarespace.com och Above and Below kickstarter-sida.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here