I USA sker fler skolskjutningar än någon annanstans i världen. Vi på andra sidan havet skakar sorgset på huvudet, men inget händer. Det blir inga hårdare vapenlagar, oavsett hur mycket folk skriker. Istället målas det upp en bild av en missförstådd pojke som spelat för våldsamma tv-spel, och som bara hade mycket hat inom sig. Är det någon som blir förvånad när en undersökning visar att denna bild är mycket vanligare om skjutaren är en vit pojke?

I undersökningen, som på engelska heter He does not look like video games made him do it: Racial stereotypes and school shootings, visar det sig  att det oftare söks en bortförklaring, som våldsamma tv-spel, om personen som begått handlingen är vit. Det är betydligt mer sällan som det söks en sådan förklaring om personen är afrikan-amerikan. Patrick Markey, professor i psykologi på Villanova Universitet som lett undersökningen säger själv att tv-spel får skulden och används oftare för att lura bort allmänheten från de riktiga problemen. Men det är bara när vita pojkar skjutit i en skola – äldre män och svarta afrikan-amerikaner får inte några bortförklaringar. Markey och hans team har gått igenom över 200 000 artiklar där tvåhundra skolskjutningar nämnts under de senaste fyrtio åren och upptäckt att tv-spel nämns åtta gånger mer som en förklaring om förövaren är vit. 

Att skylla all världens ondska på tv-spel är så enkelt, om det är tillräckligt våldsamt kan en förklara allt med motiveringen att ”Klart en blir sjuk i huvudet om en får skjuta ihjäl människor.” Spel som då sålts i miljontals exemplar, som från spelserierna Grand Theft Auto, Battlefield eller Call of Duty, och  nått ut till miljontals människor i varierande åldrar, borde ju då rent statistiskt influera en skolskjutning varje dag. Eller en våldshandling varje dag, involverande ett skjutvapen. Jo, men om det är problemet så är det ju inte isolerat? Det finns miljontals frön som ligger och gror i sådana fall, över hela världen, men det gör ju inte det. 

Varför söker allmänheten så desperat efter förklaringar när unga vita män gör sånt här? Särskilt när de själva har gått ut med videos, meddelanden eller skrivit upprepade gånger i sina dagböcker varför de gör som de gör. I den redan nämnda undersökningen så fick 169 college-studenter ta del av en fiktiv nyhetsartikel som handlade om en skolskjutning, där skjutaren beskrivs ha haft en stor besatthet för tv-spel. Halva gruppen fick en bild på en vit ung man och den andra halvan fick en bild på en afrikan-amerikan. Forskarna såg här en klar skillnad i resultaten. Gruppen som fick bilden på en vit ung man skyllde till stor del på tv-spelen, medan den andra gruppen försökte hitta andra förklaringar. 

Jag undrar ofta vad som skulle hända om en skolskjutning utförts av en vit man och han bara spelat Super Mario Bros, och aldrig petat på ett First-Person-Shooter-spel. Vad skulle förklaringen vara då? Skulle medierna säga att han ville skjuta sina klasskamrater för att han hoppade på sköldpaddor? Att Bowser var en inspirationskälla? Nej, jag tror inte det. Det passar inte in i det narrativ som vill berättas. Narrativet är att unga vita pojkar har det svårt i livet och inte kan se skillnad på verklighet och fiktion, medan en afrikan-amerikan har vuxit upp med våld – klart de skjuter i en skola. Värsta jag hört på länge.

Istället för att skylla på spel kanske en ska lyssna på psykologer som ger en profil av en person som har djupa psykologiska problem, de som pratar om brister i skolsystemet som låter ungdomarna med problem falla igenom sprickorna. Vi borde lyssna på lärare som talar om att de inte får tillräckligt med tid för att kunna se problemen. Det finns så många faktorer att ta in, inte minst den extrema radikalisering som pågått under flera år där unga vita män fått inpräntat att de är utsatta och påväg att bli en minoritet. Så oerhört många faktorer, där tv-spel kanske bara är en bråkdel av problemet. 

Så nu slutar vi upp med att skylla på tv-spel, vi slutar upp med att försöka göra förövarna till små, trasiga människor som med bara lite kärlek kommer fungera igen. Vi måste se de stora problemen, bearbeta dem så hårt det bara går och sen belöna oss själva med en omgång Mario Kart. Mänskligheten kan inte sitta och försöka bortförklara vartenda litet problem, utan greppa det om hornen riktigt ordentligt och ta det för vad det är, se strukturerna, problematiken och det spruckna systemet och försöka lösa skiten. Att sluta skylla på tv-spel är kanske en piss i Mississippi-floden, men då har vi iallafall gjort något.

Bildkälla: Erik Tham\Getty Images

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here