Varje gång det är dags att starta ett nytt spel så kommer det. Man förväntade sig kanske att man skulle få njuta av sin Redbull och ett par timmar av intensivt spelande, man behövde ju bara köpa spelet och sen var det klart. Åh så fel man hade. Det var ju också det där med vilken svårighetsgrad man ville ha, åh satan. Det är ett helt nytt spel, man vet inte vilka krokar och vändningar spelet kommer ta, så svårighetsgraden kommer påverka hela upplevelsen. Det kan bli för enkelt eller så svårt att man inte ens vill fortsätta spela, allt på grund av ett simpelt val.

I mitt egna fall väljer jag easy första gången, bättre för blodtrycket men också för att jag vill uppleva spelet. Om jag måste springa så fort jag stöter på någon som bara är en level över mig, eller lägga 100% fokus på varenda liten strid jag trillar in på så faller handlingen väldigt snabbt bort. Fokuset hamnar på att bara kunna ta sig vidare, vilket jag kan leva med när jag spelar om det, men det vägrar jag göra första gången. Jag vill utforska, leka och ha kul, inte lägga ner kontrollen i ren frustration.

Men har jag haft andra stunder då jag ändå valt easy? Klart som fan jag har! Är det någon skam i det? Nej för tusan! Tror ni mitt blodtryck hade hållit om jag kört på hard eller högre när jag spelar Kingdom Hearts? Sen tillhör jag verkligen inte den gruppen som kan sitta och köra mot samma boss i en fyra timmars lång strid, med maxade health potions och svetten rinnandes längst pannan. Jag klarar knappt av en timme, och då känner jag bara genuin stress över att hålla mig själv vid liv hela tiden.

Jag har prövat hard, det är kul. Man får tänka lite mer på vad man gör och när man gör det, det är en utmaning och kan vara kul när man gör med kompisar dessutom. Se hur långt man klarar sig innan man dör. Men det finns ingen skam i att välja easy! Vill man inte så vill man inte, enkelt. Vill man bara spela för att koppla av och kunna ha det lite trevligt så är det inget krav att man måste köra på något högre än easy.

Här finns det en fin fördel med Dragon Age Origins, som frågar om svårighet men också rekommenderar en svårighet beroende på vad man är för typ av spelare. Är du erfaren RPG-spelare och vill bara döda drakar för kickens skull så kan du välja hard, men vill man utforska och ta del av handlingen så rekommenderas easy. Vilket underlättar för en själv, men också säger lite ”Hej, spelet är ganska svårt. Vill du bara spela för att kunna hångla upp Alistair, kör på easy.” Eller så kör man Dark Souls där svårighetsgraden inte ens spelar någon roll för du dör var tredje minut iallafall. Där är det omöjligt att skämmas.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here