Bild från tvtropes.org
Bild från tvtropes.org

År 1963 dök Doktorn upp för första gången; en hjälte från rymden med två hjärtan, en excentrisk själ och en vilja att hjälpa de behövande samt en förkärlek för jorden och dess befolkning. Och en blå flygande telefionkiosk som kan resa i tiden, vi får inte glömma den.

Serien har gått igenom många förändringar och en del längre pauser men den är fortfarande vid liv och mer populär än någonsin. Ett väldigt smart drag var att introducera konceptet med regeneration, Doktorn är från planeten Galifrey och där har de utvecklat ett sätt att lura döden genom att ge befolkningen förmågan att generera nya kroppar när deras nuvarande börjar ta slut. På det sättet har serien kunnat fortsätta med nya skådespelare när någon bestämmer sig för att gå vidare.

Bild från Wikipedia.com
Bild från Wikipedia.com

Nu har den trettonde Doktorn fått sitt premiäravsnitt (fjortonde om du räknar med Krigsdoktorn men det gör ju inte ens Doktorn själv) och för första gången någonsin är hon en kvinna (spelad av Jodie Whitaker)! Det är fortfarande samma karaktär, samma minnen och historia, bara en ny kropp (och ny hjärnkemi, Doktorn brukar uppleva en del förvirring efter en förvandling innan hon finner sin nya personlighet).

Många fans har varit upprörda och det har varit motstånd även bland producenterna att ta det här steget men tiden är nu äntligen inne, det är faktiskt rätt sjukt att det inte hänt tidigare, Doktorn har aldrig haft manlighet som redskap när världen ska räddas.

Hur var hon då? Som titeln avslöjar så leverar Jodie verkligen en bra prestation. Hon fångar allt som gör Doktorn till Doktorn och bevisar en gång för alla att Doktorn inte behöver vara en man. Hon är vimsig men väldigt smart, något arrogant men med två stora hjärtan fulla av medmänsklighet. Hon har ju jobbat några år på serien Broadchurch tillsammans med David Tennant som spelade den tionde Doktorn (även känd som Kilgrave i Jessica Jones) och han har prisat valet att ge rollen till Jodie. Hon passar verkligen som handen i handsken, även om hon inte passar i tolfte Doktorns kläder som hon har på sig det mesta av avsnittet. Hon måste ju enligt tradition få en scen där hon finner sin nya klädstil efter att ha fått en ny skepnad.Bild från IGN.com

Det är dock inte bara misogyna nättroll som gjort motstånd, jag har läst om besvinka föräldrar som är ledsna över att den sista manliga hjälten som använda hjärna och medkänsla snarare än vapen och muskler inte längre kan vara en förebild för deras söner, men det kan de ju visst! Det är 2018 och världen behöver lära sig att pojkar faktiskt kan relatera till kvninnor. Det är inte farligt liksom! Har ni aldrig sett serien förut är nu en ypperlig tid att börja. Det här är en mysig science-fictionserie som alltid låter fantasin flöda fritt. Ge den en chans nu när den är snäppet mer inkluderande. En dag ska vi väl till och med få se en mörkyhad Doktor men för tillfället är det dags att följa med den trettonde Doktorn på äventyr!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here