Doctor Who är i rampljuset igen bara sitt tredje avsnitt in i den banbrytande säsongen med en kvinnlig doktor. Doktorn och hennes vänner finner sig själva i 1950-talets Alabama och måste rädda framtiden från att förändras till det sämre då onda makter söker att stoppa Rosa Parks från att tända gnistan som satte rättvisans eld i brand.

Det var ett mycket bra avsnitt och ganska jobbigt att se på då det helt ocensurerat visar upp hur en fruktansvärd människosyn kan normaliseras och ren ondska kan räknas som vardagsmat. Det fick mig att tänka på vilka onda saker jag kanske håller på med utan att tänka på det.

Jag tar för givet att ni som läser detta förstår att det är rasism det handlar om, jag tror inte att jag tar fel i att de flesta vet vem Rosa Parks var och hur Alabama såg ut på den tiden. Trots att jag tyckte det var ett bra och viktigt avsnitt samt ett gott tecken på att den nya säsongen är i goda händer blev jag lite förvånad över hur stora reaktioner avsnittet har fått. Sedan kände jag mig naturligtvis lite dum och insåg att mitt eget vita privilegium är vad som förblindade mig.

Bild från BBC
Bild från BBC

Ni förstår, jag tyckte inte avsnittet gjorde något revolutionerande i sig, javisst, det visade på ett bra sätt att rasism är dåligt men det hoppades jag att vi alla redan visste (jösses, jag började känna mig ännu dummare bara genom att skriva det, jag vet ju att långt ifrån alla vet det). Jag tänkte dock inte på en sak… Att en mainstream-serie tar ett sådant budskap på sådant stort allvar är faktiskt inte något som händer ofta. Många tar upp det men det är för det mesta på ställen vi redan väntade oss eller med bara de utsatta som målgrupp. Jag inser nu att det kan betyda väldigt mycket om en är rasifierad, att få se något som riktas till en överväldigande normalt väldigt vit målgrupp faktiskt uppmärksamma vithetens rent ut sagt äckliga historia. Se där. Jag utvecklades lite bara av att skriva om detta avsnittet. Många som prisat avsnittet nämner att det fick dem att prata om Rosa Parks med sina barn, det är ju underbart på riktigt! Nu mer än någonsin tycker jag det är dags att börja se serien om du inte redan gjort det.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here