Vad är E-Sport?

Uttrycket E-sport har under de senaste åren bubblat upp till ytan. En kan tänka sig att E-sport är sport i elektronisk form och det är en bra gissning. Esport är nämligen tävlingar som genomförs på datorer eller konsoler där de tävlande spelar olika sorters spel. Dessa tävlingar kan ske både lokalt, men även över internet. De senaste åren har spel som Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II och Heroes of the Storm vart populära inom sporten.

Men är E-sport en sport?

Ja, det finns mycket blandade åsikter om E-sport ens kan räknas som en sport. Många anser att E-sport inte är tillräckligt fysisk krävande för att få kallas en sport. Åandrasidan räknas ju Schack som en sport och det är ju inte så speciellt fysiskt krävande. E-sport spelare får däremot måste däremot ha supersnabba reaktioner, logiskt tänkande och kvicka reflexer. Så att underskatta E-sports spelares prestationer är inget att syssla med!

Det är inte bara många finner intresse i att delta som tävlande i E-sport. Enligt KIT så har redan E-sporten mer tittare än NBA och NHL!

Dessutom kan en tävla i spelet Just Dance

Och det känns ju som fysiskt krävande om något! Argumenten för att E-sport är en sport är oändliga och därför skulle jag anse att denna debatten är över. E-sport är en sport och så är det bara.

…men är E-sport en idrott?

Och där börjar striden om på nytt. Debatten kring E-sport verkar vara något vi får syssla med en tid framöver. Riksidrottsförbundet har nämligen satt stopp för att godkänna nya idrotter innan 2019.

Foto: Adela Sznajder

Bildkälla:
https://www.flickr.com/photos/dreamhack/35987570741/in/album-72157683961498423/

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here