Nu är vi äntligen här. Sista avsnittet. Mängden konspirationsteorier som cirkulerat på nätet har verkligen byggt upp förhoppningarna, och låt mig börja på en gång med att säga att hela recensionen kommer vara fylld av spoilers. 

Direkt när avsnittet drar igång så behöver Wanda skydda sina barn från Agatha, den riktiga Vision dyker upp (Nu som White Vision) och har blivit omprogrammerad att förstöra Wanda samt Hex-Vision. Strider på två olika håll på två helt olika sätt, Wanda vs Agatha med magi och Vision vs Vision med ren styrka och energistrålar från pannan. Mitt i alltihopa så passar Hawyard på att ta sig in i Hexen, så det är fullt kaos på insidan. 

Men låt oss ta saker lite steg för steg, vad händer mellan Vision och Vision först och främst. White Vision är ju det som är kvar av orginalet när The Mind Stone plockades ut, ihopsatt på nytt med ny programmering, och Hex-Vision är ihopsatt av Wanda med hjälp av den biten av The Mind Stone som finns i henne. Mitt under deras intensiva strid så löser Hex-Vision problemet på det enklaste sätt: Genom att prata. Vem är den verkliga Vision? Är någon av dem Vision? Hex-Vision använder sig av de krafter han besitter, tack vare The Mind Stone, och verkar restaurera White Visions minnen. Hans ögon förändras, säger ‘’ I am Vision. ‘’ och flyger iväg, osäkert på vart. Det framgår inte dock om Wanda vet om detta, eller vad det är White Vision ger sig iväg för att göra.

Wanda vs Agatha är intensivt, då Agatha absorberar magin Wanda slänger mot henne för att kunna själv använda samma magi som Wanda gjort. Agatha frigör också invånarna från Wandas magi, där de bönar henne om att låta dem gå eller döda dem, vilket får Wanda att i panik inse den skada hon gjort mot staden egentligen. I ett försök att göra allt rätt så öppnar Wanda upp Hexen för att låta invånarna fly, vilket leder till att Hayward tar sig in. Genom avsnittet kastar Wanda och Agatha magi mot varandra som resulterar i slutstriden. När det verkar som om Agatha har vunnit så överraskar Wanda alla genom att ta kontroll över sin magi och äntligen ta formen som den hon är: The Scarlet Witch. Agatha är besegrad, tvingad att stanna kvar i rollen som den nyfikna grannen tills Wanda säger annat, och allting verkar löst sig.

Men det kvarstår ett problem, själva Hexen. Wanda använder sin magi för att upplösa den, vilket leder utan tvivel till det sorgligaste i hela serien, att hon ska ta farväl av sin familj. Då Hex-Vision samt Billy och Tommy är skapta av Hexen så kan de inte existera utanför den, deras liv är knutna till den magi Wanda satt upp i Westview. Efter att ha stoppat om deras barn och sagt godnatt så går Wanda och Vision ner i vardagsrummet, där de tar ett ömt farväl och lovar att de kommer ses igen. Hexen kommer till ett slut kvar står Wanda, på den tomt som hon och Vision skulle bott på och byggt sin framtid, helt ensam. 

Avsnittet är ett bra avslut till en bra serie, trots upprörda fans som inte tyckte avsnittet levde upp till teorierna. Det är ingen Doctor Strange, ingen Reed, inga Avengers, ingen Mephisto och inga X-Men (Evan Peters Quicksilver visar sig vara en lokalgrabb som heter Ralph Boner) Men helt ärligt så är avslutningen bra, vi får exakt det vi längtat efter. Vi får The Scarlet Witch, Wanda är inte en liten flicka längre utan hon har vuxit till den kvinna med mer kraft än övermagikern. Serien har varit en resa för Wanda, att se henne trasig, se henne läka och se henne acceptera den verklighet hon lever i. Det är fantastiskt på samma nivå som att se Tony Stark gå från bortskämd playboy till engagerad i allas säkerhet och välmående, men på kortare tid. Wandas sorg har gjort henne starkare, men om hon kommer hålla sig på den goda sidan eller dra sig mer åt skurk hållet återstår att se.

WandaVision avslutar på bästa sätt, en mid-credit scen och en post-credit scen. I mid så håller Monica och Jimmy på att ordna upp Westview, när Monica blir tillsagd av en agent att de behöver henne i bion. Väl inne avslöjar agenten att hon är en Skrull som kommit för att hämta Monica och ‘’ Träffa en gammal vän. ‘’ När Monica undrar vart vännen är så pekar Skrullen upp. Garanterat bygger scenen upp för Captain Marvel 2, men vem det är som Monica ska träffa kan vara antingen någon som hon mötte i Captain Marvel eller någon annan, då hon inte verkade särskilt överraskad att träffa en Skrull. 

Den sista scenen visar Wanda som är i en stuga ute i ingenstans och ordnar te, samtidigt som hon verkar astral projektera (Som Strange gjorde när han var i templet) och läsa ur The Darkhold som hon tagit från Agatha. Plötsligt hörs Billy och Tommys röster som ropar på hjälp. Då Marvel redan påpekat att Wanda kommer vara en stor del av Fas 4 så känns det rimligt att anta att hon inte bara kommer dyka upp i Doctor Strange uppföljaren utan på fler håll.

WandaVision har verkligen varit en kvalité serie hela vägen, trots lite segare delar så har serien överlag verkligen levererat. Jag förväntade mig garanterat inte det här när serien först avslöjades, så är glatt överraskad över hur seriös den faktiskt lyckats vara. Om Falcon and The Winter Soldier är minst lika bra så kan Disney+ verkligen ha dragit in storvinsten här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here