Vem som än har som jobb på Marvel att slita ut mitt hjärta, grattis du har lyckats! Näst sista avsnittet kan inte beskrivas på ett annat sätt än en emotionell bergodalbana, med en hel del av Marvels välkända spänning i ett och samma avsnitt.

Avsnittet har fokus på Wanda enbart, samt Agnes som visat sig egentligen vara häxan Agatha. I förra avsnittet så avslöjade Agatha att hon också kan magi, vilket hon visar upp genom att förklara att allt som verkar ha gått fel tidigare i serien har varit hon. Vi återkommer till frågan: Hur har Wanda gjort allt det här? För att reda ut det tar Agatha med Wanda på en resa genom hennes minnen, för att avgöra exakt vad som satte igång alltihop. Kan säga på en gång att det är en rejäl emotionell käftsmäll att behöva titta på, en ung Wanda och Pietro som tittar på The Dick Van Dyke Show med sina föräldrar när en missil slår ner i deras hem. För de som minns så berättar Pietro om denna händelse i Age of Ultron när de träffar Ultron för första gången, om hur den första dödade deras föräldrar och att de låg under sängen och väntade i två dagar på att den andra som låg framför de skulle sprängas men visade sig sedan vara defekt. Agatha har däremot en teori att det egentligen var Wandas magi som gjorde den defekt.

Vidare till när Wanda blev frivillig hos H.Y.D.R.A och utsattes för första gången för en Infinity Stone, The Mind Stone, som verkar ha förstärkt de krafter som redan fanns hos henne. Måste påpeka att scenen är så vacker, kort men oerhört vacker. En bruten, rädd och traumatiserad ung kvinna som får en blick på vad hon kommer bli, det är nästan något poetiskt över det hela. Det som följer är ännu en emotionell käftsmäll i form av en lugn stund i Avengers anläggningen, där Wanda kollar på sitcoms och Vision säger att om hon någonsin skulle må bättre av att prata så finns han där. Deras romans fick lite tid i MCU, med en del korta scener som ändå gav en insikt i vad de betyder för varandra, så det känns så fint men sorgligt att se en lyckligare tid. 

Utan att gå in för djupt i spoiler territorium men jag HATAR Hayward med en intensiv passion, samt öppnade avsnittet upp för en fråga som jag hoppas kommer besvaras: Varför begravde inte resten av Avengers Vision? De hade fem år på sig. FEM ÅR! Förklaringen verkar vara att Vision ses som ett vapen så de hade egentligen inte rätten till det, men att det inte var en grej som teamet satte som prioriteringar känns så fruktansvärt ansvarslöst. Att bara lämna över hans kropp till S.W.O.R.D och hålla tummarna för att ingen försöker sno tre miljarders värde av vibranium. Vi spenderade väl ändå en hel film, för inte så fruktansvärt länge sedan, med att gå igenom att H.Y.D.R.A hade infiltrerat S.H.I.E.L.D. Varför skulle en liknande organisation vara bättre och helt fläckfri? Jag vet att det fanns lite andra grejer att fokusera på just då, men kom igen. Detta visar väl potentiellt att Vision för Wanda inte är en maskin, en dräkt av vibranium med en sten i pannan eller ett vapen utan bara Vision.

Avsnittet är troligen det bästa i serien. Det går igenom de trauman Wanda gått igenom, ger svar på de frågor som funnits sedan avsnitt ett, bjuder på äkta Marvel spänning samt så har uppbyggandet för vad som kommer hända i sista avsnittet landat på topp. Det känns från start till slut som en äkta Marvel film, med mer fokus på trauma och att emotionellt förstöra tittaren. Elizabeth Olsen skiner verkligen som Wanda genom hela avsnittet, de emotionella scenerna känns ännu mer förkrossande och hon ger verkligen liv till karaktären. Kathryn Hahn som Agatha är så fantastisk, hennes kalla, kalkylerande sätt men också med en klassisk skurk charm där man inte kan göra annat än uppskatta henne. I det stora hela så är det verkligen ett fantastiskt avsnitt.

En varning är att recensionen för sista avsnittet kommer vara fylld med spoilers, mest för att sortera ut vad serien överlag innebär för MCU.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here