Krasch… kakelplattan föll i golvet. Nej! Det var ju precis det mönstret du ville ha på din vägg. Nu måste du tänka ut ett nytt sätt att få den snyggaste väggen. Du vill ha blått och rött, men det enda som finns kvar är gult och svart… suck… Hur ska du göra nu?

Azul 1

Antal spelare: 2 – 4
Speltid: 30 – 45 min
Utgivningsår: 2017
Designer: Michael Kiesling
Svårighetsgrad: Lättspelat
Pris: 400 – 450 kr

Azul är ännu ett spel som är enkelt att lära sig, går snabbt att spela men ändå  har strategiskt djup. Dessutom är spelet väldigt snyggt. Mitt på spelbordet ligger nyproducerat kakel från olika kakelfabriker. Varje fabrik levererar fyra färgglada kakelplattor som slumpmässigt blivit valda ur en tygpåse. Spelare väljer en leverans från en av fabrikerna, tar alla plattor av en färg och häller av resten av kuberna till mitten av cirkeln, överskottslagret. Spelaren använder sedan de valda plattorna för att kakla en vägg så “snyggt” som möjligt. Med snyggt menas de kakelmönster som ger mest poäng.

Azul 2

Samtidigt som du planerar dina egna drag måste du hålla koll på dina motspelares bräden och försöka förutspå deras planer och ibland plocka plattor som du kanske inte behöver men som dina motspelare verkligen suktar efter. Det kan även hända att du måste ändra din plan helt och hållet beroende på vilken färg på kuberna som kommer upp. Du måste även hålla koll på alla olika sätt du kan samla poäng på. Vill du samla alla kuber av en viss färg till ditt bräde? Få så många kuber bredvid varandra som möjligt? Eller bygga så många lodräta rader som möjligt? Det är så många saker att hålla i huvudet trots att spelet egentligen är ganska simpelt.

Azul 3

Efter några spelrundor börjar du få en intuitiv känsla för hur du ska kakla och spelet flyter på snabbt. Azul är ett spel man fastnar för och vill spela om och om igen. 

Azul 4

En varning: lämna inte spelet liggande framme, någon kan komma att kvävas av att en godisliknande kakelplatta fastnar i halsen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here