Ni har nog sett dom, Gamingstolarna som syns bakom allas ryggar, eller under allas rumpor. Dessa har blivit mer och mer populära bland unga och hängivna gamers. Ibland får stolarna ta skit för att de har en pojkrums-look.  Men tro det eller ej, dom är nog här för att stanna. Speciellt nu när mer och mer personer streamar till twitch och spelar in lets play’s att hitta på Youtube, som ett fritidsintresse, för det är ganska viktigt att välja rätt stol när man har sina maraton-sessions.

DXRacer Drifting Series 1

Jag har fått hem en stol från företaget DXRacer. Ett av de mest välkända och ett av de första företagen som inriktade sig på just gaming-stolar.

Om DXRacer
DXRacer startade 2001 och var ibörjan ett företag som producerade stolar för bilar. Uppenbarligen tröttnade dom på det och såg en lukrativ marknad hos målgruppen Generation Y och Z, de som sitter och nöter datorspel kvällar och nätter i ända. Dom gjorde sin första datorstol 2006 och har sen dess synts till på olika E-Sports evenemang och hos välkända streamers och Youtubers.
Man märker av deras profil när det gäller stolar då alla är inspirerade av sportiga bilstolar.

DXRacer har ett antal olika produktlinjer för olika andamål. I sortimentet återfinns följande stolar, alla med racing-klingande namn.

 • Formula

För normalbyggda som är under 180cm långa och väger under eller runt 80kg

 • Racing

För dig som är lite längre och kanske bredare.

 • Drifting

Deras smalaste stol som är ungefär 32cm bred där man vilar baken.

Drifting
Stolen jag fått hem är ur serien DXRacer Drifting och jag kan bara anta att namnet antyder på att man ska sitta stadigt när man utför 360° no scopes i Call of Duty eller blir kastad mot väggen av en Reinhardt i Overwatch. Men om man bortser från att det låter ”ballt”, lever stolen faktiskt upp till namnet med sin kuperade rygg och sits. Stolen har alltså vingar som går upp på sidorna för att hålla rumpan på plats och ge stöd åt ryggen. Stolen är vegan-vänlig då den är gjord av PU-Läder(Fake-läder), stål och plast.  Färgen på min är Svart och Grå i ett mönster som skriker ”200km i timmen rakt in i skottlinjen”.

Att bygga en stol
När det 27kg tunga paketet kom fram efter en veckas sightseeing i Stockholms innerstad, tack så mycket Postnord, så började jag med att öppna lådan och se att alla delar var väl skyddade och inpackade i skyddsplast och vaddering.

Själva byggprocessen gick smidigt. Tog mig ungefär 30minuter från det att jag släpade in lådan tills att jag satt på den.

Delarna som följer med i mitt paket var:

 • Sitsen, med fästanordning för ryggen samt armstöden förmonterade
 • Ryggstödet
 •  Basen
 • 5 stycken hjul
 • Hydraulikanordningen
 • Kuddar för ländrygg och nacke.
 • Plastdetaljer för att dölja de lite mer mekaniska delarna.
 • Manual, Insexnyckel och extra skruv.

DXRacer Drifting Series 2

 

Samtliga skruvar som behövs för att sätta ihop stolen satt på deras respektive plats, vilket är smart då skruvar kan ha en tendens att försvinna när dom kommer i en egen liten påse. Det är också sjyst att de, likt Ikea, skickar med en nyckel för montering.

Jag började bygget med att rycka upp alla delar, fördela dom på golvet varpå jag började läsa manualen. Manualen var även den lik en Ikea-manual och var lätt att förstå med klara instruktioner. När jag tröttnade på manualen så drog jag upp hoodieärmarna och började med att montera. Ryggstödet gick på Sitsen med hjälp av 4 skruvar. Sedan så monterade jag på fästanordningen under stolen, jag satte fast hjulen och hydrauliken på basen.  Sedan var det bara att sätta ihop den övre delen med den nedre.  Det var lite svettigt då paketet som helhet vägde in på ungefär 27kg, nettovikt på 26kg. Det sista jag gjorde var att fästa plastkåporna, montera nackkudden samt ländryggsstödet.

Ett första provåk
Mitt första intryck när stolen var färdigmonterad var att den var snyggare än vad jag förväntade mig. Det svart-grå färgvalet fungerar bra även för oss lite mer civiliserade gamers. Jag var också förvånad över att den inte alls var så gigantisk som jag hade trott. Den var inte alls större än min gamla generiska stol.

Designmässigt har den ett par logotyper som sticker ut, men ser inte osmakliga ut. DXRacer är broderat i hög kvalité där man vilar huvudet och Drifting Series är broderat på främre kortsidan av sitsen. Fake-lädret är av hög kvalitet och känns skönt när man drar handen över det. Stygnen som håller allt på plats ser även de slit-tåliga ut.

Armstöden sitter fast hårt, hjulen rullar bra på hårt och halvmjukt underlag. Ingenting låter eller knakar när man sätter, eller reser sig.

Byggkvalitén är på topp. Den här stolen kan nog överleva många lopp i datorstolsrally.

Justeringsmöjligheter
Stolen går att höja och sänka ungefär en decimeter med hjälp av en spak på höger sida. Från högsta sitthöjd på 50cm till lägsta på 40cm. Stolen har även ett reglage för hur löst, eller hårt den ska gunga och du kan även låsa fast den genom att trycka in samma spak som man åker upp och ner med, den går dock endast låsa i ett läge.

Armstöden har en knapp för höj och sänk och man kan även justera armstödens rotation och plats i djup samt sidled.

Utöver detta så kan man reglera ryggstödet från upprätt läge ända ner till liggande läge, något man sett en viss youtuber demonstrera….

DXRacer Drifting Series 3Komfort
Jag tror att många som sätter sig i en DXRacer stol kommer att påpeka att den är hård. Det här är ingen stol som man sjunker ned i. Den här stolen berättar för dig hur du ska sitta. Och om du lyssnar så kommer din kropp nog vara glad för det. Som jag tidigare påpeka så är stolen hård, däremot så kommer stolen att bli mjukare och bekvämare med tiden samtidigt som du får lite bättre hållning framför skärmen.

Armstöden som går att höja och sänka är väldigt bekväma om man gillar att ha lite extra stöd under armarna.

Stolsryggen är lagom kuperad och sidorna kramar om dig. Det gäller att man gör lite undersökande arbete innan man köper den då olika modeller kramar olika mycket. Den här passar perfekt för mig, men vi är ju alla olika. Jag var verkligen skeptisk till huruvida stolsryggen skulle passa mig då jag antog att den skulle vara mer formad för en mansrygg. Men den passar mig likväl som min pojkvän, utan problem, och då kan jag tillägga att vi skiljer runt tre decimeter i längd och ändå kunde nackkudden justeras perfekt för oss båda.

Även sitsen har en kuperad form och utsidorna av låren vilar på vingarna som sticker upp en bit från sitsen. Det här känner jag kan hjälpa en om ens ben lätt somnar då det inte blir totalt platt under låren.

Vill man bara chilla i stolen så går det också utmärkt, då brukar jag fälla bak ryggen, sänka armstöden och sänka den. Då är man redo att titta på streams eller netflix.

Nackstödet gör sitt jobb och är bekvämt att vila huvudet på. Ländryggsstödet kan vara en lite mer personlig preferens, men det går att ta bort eller flytta i höjdled ifall man har svårt för det.

Det är hedersvärt att DXRacer Drifting gör sig skönast om man sitter korrekt. Jag kommer nog vara tacksam för det, fastän den kan vara lite hård till en början då jag förhoppningsvis får en bättre hållning framöver.

Jag tror bestämt att jag låter stolen få stanna!

Här kan ni även se när Melika och hennes pojkvän bygger stolen

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here