Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 1

Spelinformation

  • Finns till plattform: Xbox Series S/X, Xbox One, Microsoft Windows
  • Utvecklare: Playground Games
  • Utgivare: Xbox Game Studios
  • Genre: Bilspel/Open world
  • Spelare: Online multiplayer
  • Släpps: 5e November 2021

En gång fick jag rådet av en tekniskt lagd vän att jag kunde lägga mig under min bil och titta på undersidan för att för att se varför den lät så konstigt när jag bromsade. Jag gjorde detta och kände mig jättedum. Den enda slutsatsen jag kunde dra var: Japp, det här ser väldigt bil ut. Definitivt bil.

Jag kan ingenting om bilar och vet inte hur det ska se ut eller vilken del som ska göra vad, förutom att de där runda sakerna förmodligen ska snurra och föra bilen framåt. Kort sagt, jag är egentligen väldigt långt från målgruppen för ett spel som Forza Horizon 5. Trots att jag saknar bilintresse kan ändå bedöma kvalitén på ett verk och med lite empati förstå vad en bilfantast får ut av ett visst spel men jag spelar sällan bilspel efter att jag recenserat dem. Ett undantag var Forza Horizon 4 som jag ibland startade för att bara terpeutiskt köra runt när jag hade lite tid att slå ihjäl eller ville undvika något annat som svävade över mitt huvud. Uppföljaren, som egentligen bara är mer eller mindre samma fast nyare tar dock fler steg än det först verkar.

Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 2

Vi kan väl börja med det mest självklara. Forza Horizon har nu officiellt tagit sin plats i den nuvarande generationen konsoler och det är en ren fröjd för ögonen. Landskapet, bilarna, speglingarna, vädret, det här börjar närma sig fotorealism. Jag kommer ihåg en reklambild för datorer jag såg i en tidning en gång i min barndom. På bilden såg vi en glad familj som satt och beundrade sin nya dator spelandes ett bilspel, och det var det snabbaste jag ropat ut “bullshit!” åt en reklambild än till denna dag. Bilden på skärmen var ett tydligt foto på en bil som färdades på en väg. Den tidens datorer kunde inte ens visa foton i den kvalitén än mindre bilspel. Tanken slog mig att nu är vi faktiskt där. En missvisande reklambild från 80-talet som ljög om sin produkt visade faktiskt vad jag skulle få spela ett par decennier framåt. Kort sagt, grafiken är helt fantastisk! Åker du runt i en stad och saktar ner kan du se in i mysigt möblerade rum, och produkter till salu inne i butiker. Denna gång är det i Mexiko Horizonfestivalen (bilfestivalen hela spelserien handlar om) äger rum så vi får bland annat uppleva skog, träsk, stränder och slätter med kaktusar, till och med en aktiv vulkan! Alla platser ser riktigt verkliga ut och fotoläget låter mig skapa helt fantastiska bilder. Visserligen ser inte människoansikten helt fotorealistiska ut men det kan jag förlåta i ett bilspel.

Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 3
Jag tar bara en tur i min rosa Warthog

Förutom grafiken är dock människorna, fotorealistiska eller inte, en stor del till vad som får mig att gilla spelet trots mitt svala intresse för bilar. Först och främst gladdes jag över hur inkluderande spelet är. Jag får designa vem jag ska vara i spelet med utseende, visuell etnicitet, kläder, pronomen (she/her, he/him, they/them) röst (oberoende av pronomen, take that Cyberpunk 2077) och proteser. Det är tydligt att utvecklarna vill att alla ska få vara med här och jag kan inte överdriva hur mycket jag uppskattar det. Du får även välja från en lång lista inspelade namn och smeknamn så de flesta av oss kommer bli tilltalade vid rätt namn vilket är imponerande. Och ja, vi blir ofta tilltalade under spelets kampanj.

Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 4

Precis som i andra Horizonspel handlar det om en bilfestival där vi får träffa andra deltagare och arrangörer som leder oss till olika banor och upplevelser med personlig dialog som känns naturlig och vänskaplig. När någon är exalterad över att visa dig en häftig ramp du kan hoppa på med din bil för ett publicitetsfoto känns det kul att göra och jag vill imponera på honom. Där här spelet är mer än bara brumm-brumm, det är hjärtan också. Hjärtan, inte hjärta, förutom personliga spelkaraktärer har multiplayer nu tagit nästa steg men några stora och små förändringar som alla gör spelet mer intressant.

Upplägget med festivalen är som vanligt att du tar dig till olika events genom att åka till dem i en enorm spelvärld, så du hoppar inte från lopp till lopp i en meny, du färdas mellan lopp och andra events genom mer spel. På väg mellan events kan du möta andra spelare på vägarna och kan välja att interagera med dem. Med en snabb knapptryckning kan du utmana folk till ett race eller bara slå er samman och åka ut på upptäcksfärd tillsammans. Du kan vinna nya bilar genom att vinna lopp, levla upp, hitta gömda fynd på kartan eller köpa/sälja bilar på auktion. (med ingame-valuta). Du kan även välja att ge bort en bil till en slumpmässigt vald spelare som får en glad överraskning och kan skicka tillbaka ett tack. Det kanske inte verkar som något stort men jag blev glad över att se att någon blev glad när de fick Jeepen jag donerade som överraskning. Det är bara synd att jag inte kan välja att ge bilar till en specifik spelare, det hade varit kul att kunna donera bilar till folk på min vänlista.

Det finns massor av olika typer av lopp, street racing, rally, sightseeing, cross country, stunts, och du belönas till och med för att bara åka runt och leka. Jag kan som sagt inget om bilar men jag kan ändå ha väldigt kul. Är du dock en total bilnörd så blir du inte besviken heller, garaget finns kvar där du får designa dina egna utseendet på bilarna och uppgradera motorer och meka hur mycket du vill. Jag har sett min systerdotters pojkvän sitta och flytta runt komponenter och siffror och uppnå helt, för mig, oförståeligt resultat i körkänslan. Det finns alltså något för alla, bilnördar, adrenlainjunkies, grafikentusiaster, joyridiare, samlare, designers. Jag har suttit i timmar och bara åkt runt över slätterna och utfört tricks som ger mig poäng att uppgradera mina skills med just den bilen tills, jösses, har jag suttit hela natten? Jag trodde aldrig jag skulle ha så här kul med ett bilspel av alla saker!

Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 5

Spelare  kan också skapa egna events och lopp som sedan delas med andra spelare och det finns belöningar för att prova andras verk och ge feedback. Vi kan även dela med oss av hur vi dekorerar vår bil, vill du använda någon av mina desinger är det bara att säga till.

Jag brukar ha på klassisk musik när jag kör men ibland provade jag de andra radiostationerna. Jag upptäckte att ibland presenteras vissa låtar som skill-songs, och alla poäng du tjänar in på skills när låten spelas dubbleras och plötsligt kände jag för att åka runt och göra stunts för extra poäng.

Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 6
Glöm inte att sakta ner för vägbulorna

Helt ärligt har jag svårt att förstå varför jag gillar det här så mycket mer än de tidigare spelen, det är i grund och botten samma spel fast snyggare, och äger rum i mexiko. Det är något med kombinationen av de små nyheterna och hur inkluderande spelet är. Vem du än är eller vad du än gillar så borde du hitta nåt du gillar och spelet hjälper dig gladeligen att hitta det. Det finns ingen gatekeeping, vill du vara proffsrejsare och meka med din egen bil kan spelet ge dig de utmaningar du behöver, vill du bara tuta och köra är det lika välkommet. Det är glad festivalkänsla hela spelet igenom.

Ska jag hitta saker att klaga på får jag faktiskt leta ganska noga. Kanske bättre ansiktsanimationer, och en möjlighet att gå runt som min karaktär utanför bilen? Det hade jag gillat men samtidigt måste jag ju förstå att det inte riktigt hör hemma i genren. I och för sig kan jag ju argumentera för att det skulle platsa att kunna gå runt att se på bilutställningar under festival så helt ute och cyklar är jag inte. (pun not intended but I’m still taking credit).

Forza Horzon 5 - Brummbrumm för alla 7

Jag inte vad mer jag kan säga än att det här känns som ett rent mästerverk. De har tänkt igenom vad de vill åstadkomma och putsat allt till en imponerande nivå. Här finns något för alla, och ingen får gå iväg med en halvdan upplevelse. Varje del jag har provat har varit så bra den kan vara och om det är någon del du gillar mindre slipper du den. Jag har inte öppnat en enda huv men spelet har inget intresse av att straffa eller håna mig för det. Personligen har jag ingen kärlek för bilar men Forza Horizon 5 lyckas dra in mig och roa mig ändå, jag kommer fortsätta spela detta långt efter att jag publicerat denna recension och det händer typ aldrig med bilspel. Jag kan inte annat än att applådera.

Bra

  • Inkluderande
  • Underbart snyggt
  • Festivalstämning

Dåligt

  • Jag spelade hela natten så nu är jag trött.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here