Genshin Impact - Ett sagolikt och storslaget äventyr 1

  • Finns till plattform: Playstation 4, Nintendo Switch, Android, iOS och PC.
  • Utvecklare: miHoYo
  • Utgivare: miHoYo
  • Genre: Action adventure
  • Språk: Engelsk text med möjlighet att välja röster på antingen engelska, kinesiska, koreanska eller japanska.
  • Släpptes: 28 september 2020
  • Testat på: Playstation 4

 

I slutet av september i år tändes en ny stjärna på onlinespelshimlen, en ambitiös och lovande stjärna som nu en månad in i sin levnad har tagit världen med storm. 

Genshin Impact är ett free-to-play (med valfria in-game köp) action-adventure RPG som utvecklas av den kinesiska studion miHoYo, som för majoriteten av västvärldens publik var relativt okänd fram till nu.
Men framöver kommer nog namnet miHoYo vara ett att hålla koll på, med tanke på att Genshin Impacts release drog in mångmiljonbelopp under sin första månad och tack vare det blivit dubbad till ett av det största mobilspelssläppen någonsin.

Men vi släpper alla siffror för en stund och dyker in i Teyvats magiska och färgsprakande värld.

Genshin Impact - Ett sagolikt och storslaget äventyr 2
Den kvinnliga huvudkaraktären och Paimon, spelets megasöta maskot och din ständiga följeslagare. Källa: miHoYo

Som spelare tar du rollen som en mystisk ‘traveler’ som har kastats in i Teyvat efter resande mellan olika världar och en sammandrabbning med en okänd häxa, gud eller.. nåt sånt. Protagonisterna är ett tvillingpar där du får välja att spela som tjej eller kille, och den du inte väljer blir tyvärr bortförd av denna okända fiende. Efter ett bryskt uppvaknande på en strand i en ny värld och mötet med spelets urgulliga maskot Paimon, är det dags att ge sig ut på en resa för att hitta din borttappade tvilling. 

Genshin Impact må vara ett kinesiskt spel men de starka influenserna från japanska RPGs och anime är väldigt tydliga. Färgstarka (bokstavligt talat) karaktärer, gulliga maskotar, överdrivna specialattacker och knäppa side quests.
Redan under betan tidigare i år fick spelet en hel del pekpinnar om att vara en kopia av Nintendos The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Och absolut, det finns likheter. Speciellt i den visuella stilen. Färgläggningen, ljussättningen och vissa fiender påminner väldigt mycket om Breath of the Wild, men att avfärda det helt som en kopia av det senaste Zelda är lite dumt. Det finns otroligt mycket att upptäcka i den här världen och det vore synd att gå miste om det enbart på grund av likheten med andra spel. 

Just upptäckandet av spelvärlden är det Genshin Impact gör allra bäst. Hundratals skattkistor fyllda med loot, pussel att lösa, dungeons att djupdyka i, vapen att uppgradera och bergstoppar att bestiga är bara en bråkdel av vad som är möjligt.
Flera gånger under min egen resa behövde jag dock bara stanna upp för att ta in de sceniska bilderna av landskapet framför mig. Vyerna och miljöerna är otroligt vackra så det är näst intill omöjligt att inte pausa för ett ögonblick ibland och bara blicka ut över världen. Musiken tillför extremt mycket här, soundtracket är makalöst vackert och höjer upplevelsen till max.

Genshin Impact - Ett sagolikt och storslaget äventyr 3
Fotoläget, om än ganska sparsmakat, är roligt att leka runt med och ta skärmdumpar av det fantastiska landskapet. Källa: miHoYo

Genom storyn hintas det om att Teyvat består av sju olika regioner, alla med olika utseende och egenskaper. Just nu har kartan bara två av dessa regioner men den är fortfarande jättestor, så det finns gott om skrymslen och vrår att leta reda på. Som sagt är ju Genshin Impact ett onlinespel och regelbundna uppdateringar med nya karaktärer, regioner och massa annat kul väntar runt hörnet.
På denna upptäcktsresa behövs förstås ett party av äventyrare. Vår första spelkaraktär är som tidigare nämnt vår traveler med den bortblåsta tvillingen. Men på resans gång ansluter sig allt fler spelbara kompisar. Bara genom att spela storyn tilldelas vi fem gratiskaraktärer, utöver vår traveler, men fler finns att skaffa genom Wish-systemet, vilket är spelets gachamekanik som vi kommer att återkomma till lite senare.

Varje karaktär har ett eget element som de använder genom magi och vapen i strid. Alla element har sina styrkor och svagheter beroende på fienden du möter så det lönar sig absolut att utforma ditt party baserat på vem du slåss mot.
Sju element finns utspridda över spelvärlden och är som följer; Anemo (vind), Geo (jord), Electro (åska), Dendro (natur), Hydro (vatten), Pyro (eld) och Cryo (is). I strid utnyttjas bäst dessa element genom att snabbt byta mellan de fyra olika karaktärer som du kan ha i ditt party och använda deras element i snabb följd för att attackera med väldigt effektiva combos.
Till exempel, slå en fiende med Barbaras vattenattacker och följ sedan upp med Kaeyas is för att frysa fienden till en staty för ett par sekunder och utdela så mycket skada som möjligt. 

Genshin Impact - Ett sagolikt och storslaget äventyr 4
Tillfoga olika elementstatusar på dina fiender som ger mer skada genom att ställa motsatt element mot fiendens. Källa: miHoYo

I takt med att du får fler element i ditt party, låser du upp ännu fler sätt att interagera med världen omkring dig. En kista eller passage som tidigare var övervuxen med klätterväxter kan nu enkelt brännas ner med eld, eller en sjö som var för bred för att få staminan att räcka till att simma till andra sidan kan du nu bara promenera över genom att skapa en bro av is. 

Åter till Wish-systemet, vilket är spelets gachamekanik. Gacha är en term från Japan och kommer från Japans gashapon-maskiner, där du slänger in en liten peng i en automat och får ut en slumpmässig kapsel med en liten leksak, samlarfigur, nyckelring eller vadsomhelst. Ungefär som lootboxes. Men inte helt samma. Gacha är väldigt vanligt förekommande i japanska free-to-playspel. Genom att bara spela spelet som vanligt samlar en på sig en valuta som är exklusiv för just det spelet ( i Genshin Impacts fall kallas denna Primogems) och denna valuta kan sedan användas för att göra en dragning i gacha.
Primogems kan även köpas för riktiga pengar om en så önskar. Det går ju absolut snabbare att köpa en klump med dem än att grinda ihop en hög genom gameplay, men att spendera riktiga pengar i spelet skulle jag vilja säga är absolut inte nödvändigt. Med tanke på alla gratiskaraktärer som ges ut, alla primogems som du dels skaffar dig naturligt genom spelets gång men också som presenter ibland av miHoYo för att fira olika milstolpar och liknande för spelet, så är det fullt möjligt att njuta av Genshin Impact utan att spendera ett enda öre.

Genshin Impact - Ett sagolikt och storslaget äventyr 5
Varje karaktär använder en viss vapentyp och nya vapen kan antingen craftas eller införskaffas genom gacha. Källa: miHoYo

Men Wish-systemet är nog det som har dragit allra mest kritik från spelare så här långt. Procentchanserna för att få de mest sällsynta karaktärer eller vapen är absurt låga. Personligen spelar jag och har spelat en hel del gacha-spel i mina dagar men det här kan nog vara något bland det lägsta jag sett. Femstjärniga karaktärer och vapen (som är de mest sällsynta) ligger på en 0,6 % chans att kunna få genom gacha. Som sagt, absurt. Ibland kan det absolut börja klia i fingrarna att plocka fram plånboken men jag intalar mig själv att det inte riktigt är värt det, om det bara är en väldigt specifik karaktär jag vill ha så känns det inte helt lönt att slänga en massa pengar och hopp på en 0,6 % chans.
Det är ju inte helt omöjligt att dessa procent kommer att justeras i framtiden, jag har sett det innan i andra spel så chansen finns absolut. Eftersom just detta har varit den mest högljudda kritiken mot spelet så får nog miHoYo i alla fall ta sig en liten funderare åtminstone. 

Genshin Impact är också möjligt att spela som co-op. När du levlat upp till en viss rank kan du bjuda in eller joina andra spelare. Tyvärr tycker jag dock flerspelarläget är lite bristfälligt.
Till exempel, om du bjuder in spelare till din värld så kan ni såklart springa runt hela kartan tillsammans, slåss mot fiender, samla material från naturen och ta er an bossar och dungeons men där tar det slut. Gästerna i din värld kan inte ta del av loot från kistor (drops från fiender kan dock plockas upp) och majoriteten av alla quests låses så fort någon annan hoppar in i din värld. Vilket är väldigt synd, att upptäcka en fantastisk spelvärld ihop med en vän kan vara jätteroligt men när den ena parten blir utestängd från de mesta av belöningarna känns det helt enkelt inte värt det. 

Genshin Impact - Ett sagolikt och storslaget äventyr 6
Välj och byt karaktär att spela som i free roam från medlemmarna i ditt party. Källa: miHoYo

Trots sina skavanker är ändå Genshin Impact ett sagolikt och underbart spel som jag har älskat att förlora mig i. Med sina tydliga men klassiska influenser har miHoYo kokat ihop något alldeles extra och speciellt som definitivt är värd en chans. 

Ad astra abyssoque!

2 KOMMENTARER

  1. Jag har velat spela Genshin Impact ett bra tag, men har haft fullt upp med en massa andra spel. Blev ännu mera taggad nu iaf, så ska ta och testa det i helgen. 🙂 Härlig recension! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here