Xbox Series X - en recension 1

Den 10e november släpps Microsofts nya krysslådor, Xbox Series X och Xbox Series S och jag har har fått en liten tjuvstart med den starkaste av de två systrarna, Series X. Eftersom jag inte har tillgång till några next-gen-spel så kommer jag att dela med mig av min generella upplevelse med start från och med kartongöppning.

Jag fick ett gott första intryck med en snygg och tilltalande förpackning och jag måste erkänna att jag har ändrat mig angående designen. Först tyckte jag det var ett märkligt val att göra konsolen till ett svart block men när jag har den framför mig är den faktiskt ganska snygg. Den minimalistiska designen gör att den smälter in lätt bland din övriga utrustning och lyckligtvis visade det sig att min TV-bänk går att justera så jag behöver inte ställa den bredvid bänken som jag först trodde. Har du en mer fast TV-bänk kan det hända att den nya konsolen inte får plats då måtten är lite utanför normen för de spelkonsoler och DVD-spelare möbeldesigners tidigare jobbat med.

Xbox Series X - en recension 2
Xbox Series X – TV-möbelns nemesis

Kontrollen känns bra i handen men det har jag tyckt om alla Microsofts gamepads så jag är inte överraskad där. Nytt är dock en Capture-knapp som snabbt låter dig ta screenshots eller spela in videoklipp av ditt spelande. Det känns inte lika spejsigt som att säga till min Google-assistent att ta ett screenshot, vilket också funkar, men en helt vanlig knapp är faktiskt ganska mycket smidigare.

Xbox Series X - en recension 3När jag sätter igång konsolen surrar fläkten igång och jag lägger märke till att den låter mer än jag väntade mig men det gick snabbt över, kanske jag bara vande mig vid ljudet eller så var det bara vid uppstart den lät lite mer än annars. Installationsprocessen var riktigt trevlig, som alternativ till den vanliga rutinen ombads jag att knappa in en kod på Xbox-appen i min mobil och vips så ställde konsolen in sig efter mitt nuvarande konto och med lite snabba knapptryckningar kopplade den upp sig på mitt wifi. Riktigt smidigt!

När allt var färdigt möttes jag av en bekant syn. Gränssnittet var något uppdaterat men i grund och botten känns det som hemma, och varför inte, det är ett bra upplägg. Med lite utforskande upptäcker, som att de har lagt in lite fler genvägar mellan sektioner och avdelningar så det är superlätt att ta sig mellan appar, spel och andra funktioner. Tryck på den stora X-knappen för snabb tillgång till huvudmenyn och axelknapperna bläddrar snabbt till avdelningen du ville till, väl i avdelningen är det bara att vandra runt med styrspaken. Som förr fast bättre helt enkelt. Något som dock fått ett ordentligt ansiktslyft var butiken, där det går att köpa spel, filmer och appar. Microsoftbutiken är något jag aldrig sett fram emot att använda, det har varit omständigt att ta sig runt och hitta det jag är ute efter. Men nu, med en meny i en egen spalt till vänster går det snabbt och smidigt att leta runt i potentiella spel att köpa.

Xbox Series X - en recension 4
Tack och lov för justerbara TV-bänkar

Snabbheten är väl det jag märkt av mest förresten. Att starta upp konsolen går på ett litet ögonblick, det är inga små väntetider mellan olika menyer och att starta Mass Effect: Andromeda, en procedur jag förr kunde använda till en té-paus, går på några sekunder. Även Witcher 3 går väldigt fort att starta upp och spela, detta är naturligtvis väldigt positivt men det slog mig hur van jag blivit vid alla små laddningstider.  Jag har till och med tagit för givet att ha små spelpauser för att kolla mail eller sociala medier då och då och bara tanken på att kunna använda min speltid för att bara spela känns nästan främmande numera. Vill jag kolla Twitter får jag helt enkelt trycka på paus. Jag provade även andra spel som Generation Zero och Forza Horizon 4 och det var snabba upplevelser i allihop. Vissa spel har även stöd för Quick Resume, där spelet inte avslutas utan läggs vilande och du hoppar raka vägen tillbaka in där du avslutade förra gången oavsett när du senast sparade. Alla spel stöder inte detta och jag vet inte hur jag kan kolla det, men när jag inte var beredd på det var det en kul överraskning att inte bara laddningstiden var borta, till och med den lilla tiden att knappa mig fram genom, spelets meny slapp jag.

Jag har inte mycket mer att säga just nu, allt next-gen-content är låst tills släppet den 10e november men Gears 5 gav mig en liten försmak, då det faktiskt använder sig av lite mer av den nya hårdvaran för skarpare bild, bättre texturer, ljussättning som använder sig av raytracing och supermaffiga partikeleffekter. Det blir riktigt snyggt men jag får känslan av detta bara är en liten glimma av vad min nya favoritmöbel är kapabel till, det är ju en putsad version av en konsol från föregående generation. Så nu väntar jag på att få prova lite framtidsspel, så kom tillbaka om ett par veckor så kommer du få läsa en uppföljare till denna recension som innehåller det ni faktiskt kommit för att läsa om, next-gen-spel!

Men betyget hittills är högt. Det här ser lovande ut. Xbox Series X och Series S släpps den 10e november 2020.

Ett stort tack till Microsoft som skickade krysslådan till oss tidigt. <3

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here