Ghost of Tsushima | Denna konsolgenerations ögonsten 1

  • Titel: Ghost of Tsushima
  • Finns till plattform: PS4
  • Utvecklare: Sucker Punch
  • Utgivare: Sony Interactive Entertainment
  • Genre: GeneralAction AdventureOpen-World
  • Släpptes: 17 Juli 2020
  • Multiplayerstöd: Nej
  • Testat på: PS4

Ett fantastiskt värdigt slut på denna konsol era gör vi med bland annat Ghost of Tsushima i ledningen. En avskedskyss till Playstation 4.

Ghost of Tsushima utspelar sig 1274 när mongolerna börjar sin invadering av Japan, på ön Tsushima. Vi spelar som Jin Sakai, vars klan har civiliserat och byggt upp ön till det blomstrande paradis det är med sin strikta samurajkultur och därför kan närmast beskrivas som kunglighet för invånarna på ön Tsushima. 

Redan från start sveps vi in i vackra filmsekvenser av samurajernas ledare Lord Shimura i ett moralhöjande tal, för att sedan rida mot stranden där mongolernas svärd väntar på att möta våra. Det är natt och på den eldupplysta stranden Komoda utspelar sig nu ett blodbad. I det gula skenet färgas sakta stranden röd av Tsushimas samurajer som fort tillintetgörs av mongolernas horribelt stora armé. Under våra sista sekunder i medvetandet ser vi våran farbror Lord Shimura tillfångatas av mongolernas ledare Khotun Khan. Det är nu den sanna resan för Jin börjar för nu inleds kampen för att befria ön Tsushima från mongolernas herravälde. 

Ghost of Tsushima | Denna konsolgenerations ögonsten 2

Ghost of Tsushima, vilket magnifikt äventyr att få avsluta denna konsolgeneration med och vilket avslut det är. Ghost of Tsushima är en symfoni av intensiva färger som porträtterar Japans natur och skönhet på ett sätt utöver det vanliga. Vi möts av landskap och terräng i alla dess slag, allt från berg, öppna fält och guldbelagda lövskogar. En grafisk kyss farväl till Playstation 4.

Spelet är uppbyggt av en massiv värld med huvuduppdrag som för Jins berättelse framåt och sidouppdrag som bygger upp Jin och hans bundsförvanters karaktär och förmågor. Men det finns även det tillhörande utforskandet av världen med platser och lokala händelser att upptäcka. Gyllene fåglar att följa och sagor om legendariska vapen att förlora sig i.

Om du spelat Open World RPGs tidigare kan du genast känna aningar från The Witcher 3 genom tredje persons vyn, erfarenhetspoäng som er möjligheten att låsa upp nya förmågor och samlandet av resurser för att uppgradera vapen och klädsel. Det finns även vibbar från Assassin’s Creed i form av olika sätt att hantera dina fiender. Du kan antingen slåss mot dom rakt på enligt den hederliga samurajkulturen eller lönnmörda dem en efter en från skuggorna. 

Från det att Jin vaknar upp efter det förlorade slaget på Komoda dras han mellan två olika filosofier, sitt arv från den hederliga stolta samurajkulturen och den mer etiskt och moraliskt påfrestande filosofin där du smyger i runt i det dolda som en tjuv och lönnmördar dig fram, som oftast kanske är det mest effektiva sättet att ta itu med fienderna och ibland det sätt som räddar flest liv. Men som går helt emot en samurajs hederskod.

Ghost of Tsushima | Denna konsolgenerations ögonsten 3

Något annat som Ghost of Tsushima blivit hyllat för är den spelmekanik som striderna har. Allt eftersom du får erfarenhetspoäng låser du upp olika förmågor och lär dig nya sätt att ta itu med dina fiender. Det finns exempelvis olika stilar att slåss på, de olika stilarna har olika tekniker och tillvägagångssätt att hantera fiender på. Varje stil är bra mot en specifik typ av fiende, vilket gör att du hela tiden byter mellan de olika stilarna i en strid samtidigt som du försöker komma ihåg alla knappkommandon för dina attacker och parera eller undvika motståndarens attacker. Det här tar sannerligen ett tag att lära sig. Men vart eftersom du blir bättre och låser upp fler attacker och tekniker får striderna ett riktigt härligt flow som är kul och tajt.

Sen är det klart att spelet bär på lite buggar och mindre polerade delar. Kroppar som fastnar i byggnader, osynliga hinder, meckiga kontroller. Men inget som direkt förstör spelupplevelsen.
Den enda delen som jag verkligen känner hade behövt mer kärlek är lönnmördardelen när du ska smyga omkring. Den är inte alls lika belönande som när du springer in i en by med svärdet först och börjar dansa med din katana. 

Ghost of Tsushima | Denna konsolgenerations ögonsten 4

Är Ghost of Tsushima värt att spendera pengar och tid på? Ja, utan tvekan. Jag ser mina 30 timmar som väl investerade. Det var ett tag sen jag spelade något riktigt tajt Open World RPG som verkligen sjöng rakt in i själen. Det görs så mycket spel i samma genre som alla ser likadana ut och utspelar sig i samma typ av fantasivärld med drakar, häxor och monster. Men med Ghost of Tsushima känns allt nytt, spännande och fräscht. För vem vill inte vara en awesome samuraj och likt en dans svinga sin katana mot sina fiender för att befria sitt folk? 

Det råder ingen tvekan från mitt håll och det borde det inte göra för dig heller att detta spelet är ett måste för 2020.

Ghost of Tsushima | Denna konsolgenerations ögonsten 5

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here