Cover of the game Jedi: Fallen order

Finns till platform: PlayStation 4, Xbox One, PC
Utvecklare: Respawn Entertainment
Utgivare: Electronic Arts
Genre: Action, Adventure, Fantasy
Antal spelare: Single player
Släpptes: 15 November 2019
Testat på: PS4

Ja, det är sant! Äntligen har vi fått det där Star Wars spelet vi önskat oss så länge!

De var inte långt ifrån att man gett upp hoppet om att få ett Star Wars-spel som faktiskt kan leva upp till de krav vi fans har och den höga kvaliteten vi kräver av alla tillskott i franchisen. För är det inte riktigt bra, då får de fan va!

JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 1

I Jedi: Fallen order spelar du som Cal Kestis, en Padawan på rymmen från Imperiets klonstyrkor. Vi befinner oss i en tid efter order 66, en inbygg befallning hos alla kloner som identifierar alla Jedi’s som förrädare mot Republiken. Darth Sidious (Överkansler Palpatine) är kejsare över hela galaxen med Darth Vader som sin högra hand.

Efter att ha gömt sig i flera år och blockerat sin koppling till The Force, tvingas Cal nu fly från sitt gömställe. Samtidigt som han gör sitt allra yttersta för att undvika imperiets styrkor har han fått ett nytt uppdrag.

I sitt följe har Cal en smått bitter pilot, en före detta Jedi och, kanske Star Wars franchisens hittills coolaste robot, BD-1 till sin hjälp.

JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 2

Spelet var mycket bättre än vad jag förväntade mig att de skulle vara, kanske för att jag gick in med inställningen att ingen spelstudio hittills gjort Star Wars serien rättvisa.

En av mina största rädslor var att star wars-känslan inte skulle vara där, att miljöerna, varelserna och musiken inte skulle kännas rätt. Men jag kan glädja er alla att Star Wars-andan sitter som en smäck hela spelet igenom. 

Spelet har samma typ av tredje persons plattforms-stil som de nya Tomb Raider och Uncharted-spelen har. Kanske inte fullt lika genomarbetat emellanåt men det är inte långt ifrån. 

När du låser upp nya krafter kan du interagera med din omgivning på nya sätt och din omgivning blir på så sätt aldrig tjatig trots att du kommer behöva göra en hel del “backtracking” om du vill utforska och låsa upp nya pussel. Det gäller att vara nyfiken och ganska envis när det kommer till att utforska de olika planeterna.

JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 3

Det är inte helt ovanligt att du kör fast och känner dig allmänt handfallen i vissa strider och problem. Vissa problem måste du ta dig an från många olika vinklar innan lösningen ger sig tillkänna. Lika så kommer  många av boss-fighterna kräva ditt liv ett antal gånger. 

Många har kallat Jedi: Fallen order en Star Wars-variant på Dark Souls, just för att striderna är så utmanande och svåra, plus att du dör väldigt ofta. Men när du väl lyckas efter sisådär en miljon försök är det en sådan fantastisk vinst som ger dig fullkomlig lycka! 

I Jedi: Fallen order hålls det inte i några händer, inga lösningar ges ut, det är helt upp till dig. Spelet är relativt oförlåtande och det är få checkpoints, på de ställen du kan spara och vila/återfå hälsa står du alltid inför ett dilemma. 

Sparar du så kommer alla fiender du dödat tillbaka och du måste slåss mot dem igen, men har du då väldigt lite liv och inga medkits kvar så kan det vara en bättre idé att slåss mot dem igen. Kanske har du hittat en bättre strategi eller hittat något knep som gör det lättare den andra gången.

.JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 4 JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 5 JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 6

Spelets handling är kanske inte den mest fängslande eller innovativa men den är tillräckligt intressant för att du ändå ska vilja ta dig vidare i storyn. Det som lyfter spelets handling är karaktärerna runt omkring dig. Alla karaktärer har bra ansiktsanimeringar och är väl synkade till sina röster. Även de karaktärer som inte tillhör huvudkaraktärerna i spelet har bra animeringar och glimmar till med intressanta konversationer.
Min favorit BD-1, en liten orädd robot som du träffar tidigt i spelet hjälper dig på olika sätt och har ett djup till sig. BD-1 känns inte bara som en vanlig följeslagare utan spelar en stor roll i spelets handling och har en distinkt personlighet.

JEDI: Fallen Order - Äntligen, Star Wars-spelet vi alla väntat på! 7

För mig var Jedi: Fallen order en av de bästa spelen under 2019, en delad förstaplats med Death Stranding. Det enda som finns att önska är att spelet vore längre för jag ville aldrig att det skulle ta slut. Om vi har tur stämmer ryktena om att Jedi: Fallen order får en uppföljare. Stämmer de kan ni räkna med att jag står längst fram i kön redo att göra mitt för att rädda galaxen från Darth Vader och kejsaren med BD-1 på min rygg och en ljussabel i min hand.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here