Du kastar dig flämtande på planet till Atlanta. Din destination är CDC, Center for Disease Control. Du har med dig kylväskan med den sista ingrediensen som behövs för att framställa ett vaccin mot den dödliga sjukdom som härjat världen. Du och ditt team har redan stoppat ett utbrott i Sydamerika, ett annat i Asien, men en ny farsot har just tagit fart i Europa. Kommer ni tillsammans lyckas rädda världen från en katastrofal pandemi? DUN DUN DUUUUUN!

Pandemic 1

Pandemic
Antal spelare: 2 – 4 som samarbetar mot spelet
Speltid: 45 – 60 min
Utgivningsår: 2008
Designer: Matt Leacock
Svårighetsgrad: Enkelt till medel, bara några sidor regler
Pris: 350 – 400 kr

Det här är den första artikeln om brädspel här på Myogaming. Här kommer jag att skriva om både enkla och komplicerad brädspel, nya spel och även en del gamla klassiker. De flesta som läser har förmodligen en hel del erfarenhet av datorspel, men kanske vet mindre om brädspel. Därför börjar jag med en del enklare spel som passar nybörjare och förklarar olika brädspelstermer när de kommer upp.

Först ut är Pandemic, en klassiker och en av mina favoriter. Pandemic är ett samarbetsspel, alla spelare försöker tillsammans besegra spelet. Det kan ibland vara skönt att slippa tävla med sina motspelare och istället jobba tillsammans för att lösa ett problem. Detta kan också vara en bra speltyp för spelare som lätt blir sura så fort det går lite dåligt för dem. Alla kan känna sig delaktiga i vinst (eller förlust).

Pandemic 2

I Pandemic är spelarna ett team med forskare, soldater, läkare och andra som ska utrota fyra dödliga sjukdomar som sprider sig över planeten. Med hjälp av spelkaraktärernas olika egenskaper samarbetar man för att samla resurser till vaccin och botemedel samtidigt som man försöker hålla sjukdomarnas spridning under kontroll. Utmaningen i spelet är att hålla flera bollar i luften samtidigt, att med begränsade medel se till att rätt person är på rätt plats vid rätt tid. En genial kortleksmekansism ser till att det uppstår nya utbrott som sprider pesterna över brädet med jämna eller ojämna mellanrum, men alltid när det passar som sämst.

Pandemic 3

Pandemic är inte svårt att lära sig, men det tar ett tag innan man som ett team lärt sig besegra spelet. Räkna med att du och dina medspelare kommer att dö pestdöden några gånger innan ni blir bra på spelet. Om ni skulle bli för bra, så att spelet blir för enkelt, finns det regler för att anpassa svårighetsgraden.

Pandemic 4

Spelet är mycket välbalanserat. Ofta hänger det på ett enda kort eller en enda pestkub om spelet ska sluta i vinst eller förlust. Om jag anstränger mig för att hitta något negativt att säga om spelet, är det det att en spelsession kan drabbas av en ”alfaspelare” (alpha player), dvs en spelare som som ”vet bäst” och oavbrutet ger råd eller order till de andra spelarna. Detta är dock inget unikt för Pandemic, det kan hända i alla samarbetsspel, och det är upp till spelgruppen att hantera. 

Pandemic är lätt att lära sig, spelet är spännande, rentav en nagelbitare, och går att spela många gånger utan att man tröttnar. Starkt rekommenderat!

Pandemic 5

Om man ändå vill ha mer i samma stil finns det många expansioner till Pandemic, och flera andra spinoffs med Pandemic-liknande spel. Jag hoppas återkomma till några av dem i framtiden.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here