• Finns till plattform: Xbox One, Windows, Mac, Playstation 4
  • Utvecklare: ZeniMax Online Studios
  • Utgivare: Bethesda Softworks
  • Genre: RPG
  • Antal spelare: MMO
  • Språk: Engelska, tyska och franska
  • Släpptes: 4 juni 2019

The Elder Scrolls Online har gjort det igen! Med nya kapitlet Elsweyr har Zenimax Online  skapat en värld som både bjuder in nya spelare och ger utmaningar till dem som utforskat Tamriel sedan spelet kom. Vad är egentligen hemligheten? 

För den som saknar Skyrim, har tröttnat på WoW, eller har spelat alla Elder Scrolls-spel och suktar efter mer lore kommer The Elder Scrolls Online: Elsweyr som en räddande ängel. Vi får för första gången sedan TES Arena möta khajiiternas hemland, med miljöer som bjuder på karg och episk natur likväl som loretrogen och hänryckande arkitektur. Drakar, invaderande Imperials och necromancers hotar området och *naturligtvis* måste vi som hjälte rycka in och rädda dagen. 

Myogaming och Tamriel Women Unite fick chansen provspela Elder Scrolls Online Elsweyr under ett hands on-event i London och kunde berätta om den då kommande expansionen. Utöver förhandsprovning och spel på testservrarna är såklart inget test av Elsweyr komplett utan att ha provat på gruppinnehållet tillsammans med diverse guilds! Vi har därmed testat den nya tutorialen, main questet, världsdelen, världsbossarna, trials och crafting, och intervjuat ett antal spelare för att verkligen kunna leverera ett redigt förankrat omdöme till er alla!
Så hur lyder domen? 

The Elder Scrolls Onlines styrka är att de har hittat den magiska balansen mellan att bjuda in nya spelare och ta hand om gamla spelare. Att spelet är utvecklat med nya spelare i åtanke sticker de inte under stolen med. Elsweyr bjuder på den mest välarbetade tutorialen som spelet hittills producerat, med en saga som snabbt drar in spelaren i historien. Ingen power level grind krävs, och du kan lätt spela med dina vänner helt oavsett vilken level ni alla är på tack vare One Tamriel.  

Nytt är även en Guild Finder som ger möjligheter till nya spelare att lätt hitta andra trevliga personer att lära sig spelet tillsammans med. Enligt ZoS spelar de allra flesta Elder Scrolls Online som ett single player-spel, tack vare att i princip hela världen är öppen för alla att questa sig igenom på egen hand, vilket också gör det lätt för den som är ny eller har begränsat med tid att i sin egen takt sätta sig in i och njuta av spelet. 

Det nya main questet är balanserat för att låta en låglevlad ny karaktär få byggas upp från scratch, komma från ingenstans och boosta upp sin hjältestatus sakta men säkert med väl avvägda och spännande utmaningar. 

För oss som är lite mer höglevlade så blastar vi oss genom världsbossarna och rider på våra lite väl uppgraderade hästar snabbt genom landskapet från drakfight till drakfight, den nya och mer dynamiska varianten av grundspelets Dark Anchors kallade Dragon Hunts. Vi har vansinnigt kul, för medan det är tydligt att innehållet i största delen av Elsweyr är byggt som en lagom utmaning för den som är lite mer ny i spelet, så ger de nya drakstriderna kompletta med Fus Ro Dah en utmaning till och med för vårt lilla maxlevel-gäng! 

Northern Elsweyr som vi utforskar skiftar mellan varma savanner, djupa raviner och grönskande djungler. Genom en mångfald av side quests får vi lära känna Khajiiternas varierande historia, skiftande sinnelag och vad som döljer sig bakom de vanliga myterna om kattfolket som resande köpmän och tjuvar.

Allra bäst med zonen kan jag nästan tycka är den snillrika utformningen av ravinmiljöerna, där varje dödlig klippa och oöverstiglig bergskam på något vis ändå alltid har något sätt att ta sig runt, en förnämlig utmaning för din inre Indiana Jones med minimerad frustration. Eller kanske är det ändå det bombastiska nyskrivna soundtracket, med khajiiternas folksånger och unika instrument, och kanske några av de mest episka styckena i spelet. En perfekt bakgrund till daily writ crafting i huvudstaden Rimmen

Så är det dags att ge sig i kast med den nya 12-personers trialen Sunspire. Huruvida undertecknad var något salongsberusad då hon tankade Sunspire första gången låter vi vara osagt, men Elsweyrs nya trial med tre unika hardmodes för de tre olika drakbossarna är inte bara en utmaning, utan bjuder också på otroligt vackra miljöer, eftertraktad loot och riktigt riktigt roliga fighter med nya mekaniker och fiendetyper. Som tank gäller det att stålsätta sig mot knockbacks, eller vänja sig vid att trash mobsen spelar volleyboll med ens karaktär. Pass på! 

Veteran Hard Mode Sunspire är fortfarande en utmaning för även de mest renommerade spelarna med många wipes innan slutbossen kan avklaras.

Den nya klassen Necromancer har vunnit gillande från allehanda håll. När Elsweyr släpptes rapporterades det om att spelets speedlevel grindområde Spellscar i Craglorn var “fullt av necromancers och allt var dött”. Ett område som normalt är fullständigt fullt av fiender som respawnar snabbt var tomt eftersom varenda kotte ville levla upp sin nya necromancer!

Helt begripligt, för Necromancern är en oerhört rolig ny klass att spela med, både i PvE och PvP. Inte nog med att de kanske nerfat alla andra klasser för att den ska stå sig i konkurrensen, men känslan av att få vara en lätt obehagligt ond filur med horder av odöda som slåss åt en är inte att förakta. Framför allt så är den nya ultimaten som vi kallar för “Hulk Smash” fantastiskt kul att bränna av, vem vill inte se en obehaglig gigantisk Flesh Atronarch komma upp ur jorden och banka alla?

Som belöning för våra achievements och arbete med att rädda Elsweyr från diverse hot finns det både nya gratis spelarhus, möbelmotiv och tre nya rustningsmotiv. För “endgame is fashion” enligt de glada achievementjägarna. 

Nya achievments finns också i PvP-området Cyrodiil, en krigsskådeplats just nu drabbad av en hel del lagg på grund av tillflödet av nya spelare, något som har föranlett att en omfattande patch är på intåg. Galenskapens daedra Sheogoraths kaosskapande hammare Volendrung har släppts lös och klippt både ör och tung i sin dödsälskande dans. Den som plockar upp hammaren får styrka nog att själv krossa hela fästningsväggar, men till priset av en blodslusta som tar kål på karaktären om den inte får kontinuerliga frags. Var försiktig med var du lägger hammaren dock, det sägs att en spelare som kastade den i en sjö där ingen kommer åt den på grund av dödliga slaughterfish fick känna på en annan typ av hammare, en tredagars banhammer 😉  

Nu kommer snart två nya dungeons som fortsätter sagan i #TheSeasonOfTheDragon, för inte är året slut med Elsweyr. I höst kommer också den sista expansionen i historien där vi fortsätter mot södra Elsweyr och deras utmaningar. Världen fortsätter behöva räddas av oss, hjältarna! 

Så för den som är sugen på att slänga sig in i ett fem år gammalt, men samtidigt sprillans nytt och nybörjarvänligt mmorpg, skräddarsy sin egen hjältemodiga karaktär och slänga sig in i möjligheten att utforska hela Tamriel med eller utan vänner så är nog bästa tiden nu! 

/Linnea Risinger

Cinematic Announce Trailer

Zone Trailer

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here