Alone Against The Static - Sömnlös i South Dakota 1

Information

  • Typ: Rollspel
  • System: Basic Roleplaying, Call of Cthulhu 7ed
  • Utgivare: Chaosium
  • Författare: B.W. Holland
  • Genre: Kosmisk skräck
  • Antal spelare: 1-2
  • Utgivningsdatum: 2023-11-28

Har du svårt att hitta en grupp som vill träffas regelbundet för att rollspela? Det behöver du inte bekymra dig över längre! Chaosium has got you covered! 

Alone against the… serien är Chaosiums olika soloäventyr. Dessa är skapade för att fungera för ensamma spelare, men man skulle kunna spela det som en väktare (spelledare) och en utredare (spelare).

Spelet är designat för att användas med antingen Call of Cthulhu: Väktarens handbok eller Call of Cthulhu: Starter Set. Här kan du läsa en recension av systemet som vår eminente Catarina har skrivit!

Alone Against The Static - Sömnlös i South Dakota 2

Alone Against The Static är ett modernt Chtulhu-scenario som utspelar sig i Dakota Black Hills i början av 1990-talet. Du kan välja att spela som antingen karaktären Alex eller Charlie, de har sina egna styrkor, svagheter och val att göra. 

Kort och gott tror Alex och Charlie att en weekendresa i Black Hills, South Dakota är precis vad de behöver för att återuppliva sitt äktenskap. Men de märker snabbt att det finns äldre och mörkare saker i bergen.

Alone Against The Static - Sömnlös i South Dakota 3

Detta är det första soloäventyret jag någonsin testat, så jag valde att spela igenom det med Starter Set-reglerna. Då jag anser att start-häftet är lättare att bläddra igenom än Väktarens handbok.

Jag velade väldigt länge över vilken karaktär jag skulle spela som, men valde till slut att spela igenom äventyret som Charlie. Och wow, vilken berg- och dalbana det var! Det kändes ibland som att man var med i någon sorts romantisk komedi, ute på äventyr för att rädda sitt äktenskap. Men den trevliga känslan förändrades rätt fort, då var man plötsligt med i en skräckfilm.

Jag förstod väldigt fort att jag inte var helt ensam där ute i skogen! Och ja, i min genomspelning överlevde Charlie… Men till ett högt pris.

Alone Against The Static - Sömnlös i South Dakota 4

Jag som är född på tidigt 90-tal fick en sån där mysig nostalgisk känsla av äventyret. Om man nu kan kalla ett Cthulhu-mysterium för mysigt… Men det kändes i alla fall familjärt och det var verkligen kul att sätta sig in i miljön och händelserna.

Personligen brukar jag inte tycka om moderna rollspel, postapokalyps åsides, men detta äventyr fungerade faktiskt! Jag kommer nog ändå alltid att föredra den ”klassiska” Cthulhu-miljön (1920-talet), med jag uppskattade verkligen de modernare inslagen.

 

Alone Against The Static - Sömnlös i South Dakota 5Alone Against The Static introducerar något som kallas ”The Log Sheet” eller checklistan, som jag kallar det. Det är ett separat ark designat med spoilerfri och rätt rolig text.

Där kan man bocka av vissa val man gjort, hemligheter och saker som upptäckts. Ju längre in i äventyret man kommer så upptäcker man ifall dessa val hjälper, eller hindrar, äventyret.

Checklistan kan också användas som en lista över prestationer – det finns över 30 olika prestationer man kan upptäcka. Så det innebär att man i princip kan spela om äventyret ett flertal gånger med olika avslut.

 

Okej, men hur fungerar detta soloäventyr då?

Alone Against The Static - Sömnlös i South Dakota 6Man läser introtexten för ens valda karaktär, och sedan gör man ett val och går till nästa textstycke. Och så vidare, och så vidare.

Det finns över 300 texter och jag läste ca. 90 stycken under mitt försök. Så det finns mer spel att få ut från detta soloäventyr.

Jag har just på grund av detta valt att inte läsa igenom hela äventyret, då jag vill testa att spela om det! Men jag blev ordentligt överraskad av detta kusliga äventyr!

 

+

Chaosium har verkligen lyckats att få med H.P. Lovecrafts kusliga och krypande skräck!

Kul att spela när man har en tråkig kväll helt ensam. För efter du spelat detta soloäventyr kommer du inte att känna dig ensam längre! 🙃

Har jag nämnt att detta kan spelas flera gånger med olika avslut?

Jag som jagar prestationer i spel ÄLSKAR checklistan (The Log Sheet)

Hade velat ha fler 90-tals easter eggs.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here