Bryce Dallas Howard and Chris Pratt in Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

  • Film: Jurassic World: Fallen Kindom
  • Regissör: J.A. Bayona
  • Huvudroll: Chris Pratt
  • Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi
  • Längd: 2 Tim 8 Min
  • Premiär: 8 Juni 2018
  • DVD & BluRay: 22 Oktober 2018

 

Detta är uppföljaren till Jurassic World som släpptes 2015. Kanske inte fullt lika bra som föregångaren men inte helt så värdelös som de flesta uppföljare brukar vara.

Chris Pratt in Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Filmen utspelar sig tre år efter första filmen där nöjesparken helt plötsligt fick stänga när de förhistoriska djuren gjorde uppror mot sina fångvaktare och passade på att ta sig ett smakprov av de oskyldiga gästerna i parken. Vid det här laget har man upptäckt att man byggt parken ovanpå en vulkan, hur man nu kan missa det vet jag inte. Till följd av detta riskerar nu de livslevande relikerna i form av dinosaurier att än en gång dö ut. Världen står nu inför ett tungt beslut att rädda de förhistoriska djuren eller sitta på händerna och låta de stackars små liven dö.

Chris Pratt in Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Föregångaren Jurassic World var kanske inte speciellt innovativ eller unik, men den var bra och hade tillräckligt många år från de gamla klassiska Jurassic Park för att kännas kul att återuppleva än en gång. Det är ju ändå rätt mysigt att återigen få besöka temat dinosaruier vs. människa. Vilket var grunden till den stora framgången Jurassic World hade.  

Fallen Kingdom levererade inte samma härliga nostalgitripp tyvärr, kanske hade det behövs mer tid mellan filmerna så man hinner “glömma” lite innan nästa film gör sig påmind.
Uppföljaren håller dock lika hög kvalite i utförande och tekniskt hantverk, men den når inte riktigt fram. Den har samma story som många andra filmer, kärlekspar måste rädda utrotningshotade djur från det stora onda företaget.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

De delar jag har störst problem med är manus och handling. Om dessa två inte håller hög kvalité spelar det inte någon som helst roll hur duktig regissör filmen har eller hur hantverksmässigt bra filmen gjorts. Det kan inte väga upp när en films fundament är dåligt.

Kort och gott så kan ni förvänta er klyschiga repliker, löjligt förutsägbara situationer och total avsaknad av finess. Handlingen går smärtsamt långsamt fram, det blev ovanligt många toabesök och letande i kylskåpet när rastlösheten blev för mycket. Kombinationen linjär handling och snigelfart är inte bra, det kanske är den sämsta kombinationen en film eller spel kan ha.

När vi inte bjuds på stora animerade action-sekvenser och urtvättade one liners så poppar det upp smått överraskande moraliska dilemman.  Det ämne som tar störst plats är huruvida en genetisk klon har samma rättigheter och rätt att leva som andra djur, speciellt i jämförelse med djur som också är utrotningshotade? Är dessa djur mindre värda bara för att vi har skapat dom i ett labb? Med människan vid ratten kommer det alltid finnas de som kommer vilja utnyttja dom för egen vinning.

En karamell vi får suga på tills nästa film släpps, som förhoppningsvis håller lite högre kvalité än Fallen Kingdom och har andra manusförfattare.

Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, and Justice Smith in Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Bild Källa…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here