När Facebook köpte Oculus var det många som undrade vad tusan det här kommer att betyda. Jag hörde folk spekulera om att vi skulle få besöka varandra bondgårdar i farmville genom VR. Ja, det var verkligen så länge sedan det här började. Jag fantiserade om att få springa runt på varandras sidor som om de vore lägenheter och hus som vi fick möblera och designa och ha virtuella möten och herregud det låter ju jättenajs! – Så var dock inte fallet, det närmaste är väl Oculus Connect som verkar sikta på att bli någon form av mötesrum som kan integreras med messenger. Vi konsumenter har inte fått ta del av det än, det kanske inte är någon idé att satsa på förrän VR är något som finns i många fler hem än idag. Det är kanske därför Oculus har haft fullt upp med att uppmuntra folk från olika ekonomiska nivåer att omfamna VR. Vi har redan en budgetvariant i Oculus Go som använder en mobiltelefon istället för en dator och är faktiskt en relativt bra VR-upplevelse för prislappen och nu är de snart redo att släppa ännu ett trappsteg mellan billigt och dyrt med Oculus Quest.

Förutom att vara kraftigare än lillasystern Go men billigare än storasystern Rift så är mellanbarnet Quest sladdlös och utrustad med vad de kallar Insight Tracking som tillför den eftertraktade möjligheten att röra sig i rummet som Oculus tidigare saknat. Quest är dessutom en allt-i-ett-lösning som varken kräver en dator eller mobiltelefon för att köra dina appar och spel.

Handkontrollerna spåras också så att mer av dina rörelser kan översättas till rörelser i spelet vilket leder till mer immersion i spelvärlden. Headsetet ska också kunna hålla koll på planlösningen i ditt hem och skydda dig från VR-relaterade skador såsom att snubbla över soffbordet eller springa in i en vägg.

Vi har inte jättemycket information än så länge förutom ren marknadsföring men det kan nog bli skönt för Rift-användare att få slippa vara inkopplade till sin dator och det blir extra spännande för oss som gärna velat prova på lite starkare VR än vad mobilen kan ge oss men inte haft råd med dyra headset och ännu dyrare datorer för att driva dem.

Bland det lilla vi vet om specsen kommer det bli en upplösning på 1600×1440 pixlar per öga och grundversionen kommer ha lagrymsutrymme på 64GB men jag antar att det kommer att släppas dyrare versioner med mer utrymme. Prislappen ska hamna på 399 dollar, vad vi får betala här i Sverige återstår att se.

Bilder från www.oculus.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here