1980-talets Spelkongress är tillbaka! Nu återskapad i regi av Fria ligan i salarna på det gamla riksarkivet med både livespel och föreläsningar. En dag fylld med rollspel och skoj med fokus på utgivningen av den nya versionen av drakar och demoner. 

 

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 1Det första som slog oss när vi gick in i Gamla Riksarkivet var den otroliga arkitekturen. Den framträdande, sena 1800-tals, byggnaden gav besökarna en känsla av historia. Perfekt för detta event där SM i Drakar och Demoner skulle spelas, och där rollspel fått besökare att samlas för en dag av skoj.

Längs trappan och den väg som ledde upp till de rum som användes för eventet, var prints av Johan Egerkrans verk utplacerade. Det blev som en levande utställning som ledde en till incheckningen och som gjorde det hela till en aktivitet. Det skapade samtalsämnen och fick en att le.

 

Väl på plats gick utrymmet inte att beskriva på annat sätt än slående. Med sina mörka väggar av trä, snidade detaljer och bokhyllor fyllda med äldre böcker blev man imponerad. Samtidigt som det kändes både inbjudande och hemtrevligt. Lokalerna var inte jättestora men tillräckligt rymliga för att man skulle känna att ingen inkräktade i ens personliga sfär och kompakta nog att man inte kände att man missade något.

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 2Spelkongress 23 - En legend återuppstår 3Spelkongress 23 - En legend återuppstår 4

Det var häftigt att man kunde känna byggnadens ålder då man kom in i de olika rummen och sen se människor, i allt från vanliga kläder till cosplay, sitta och spela under stora kristallkronor. Bara tanken att få chansen att spela i denna miljö fick en verkligen att ångra att man inte anmält sig till ett spelpass för att spela det specialskrivna äventyret “Det sjunkande tornet” av Nils Karlén.

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 5         fotograf: Martin Gustafsson

På plats fanns Fria Ligans butik med sina utgivna spel och tillbehör. Utspritt i lokalerna fanns andra utställare. Alphaspel, med ett spelbibliotek som fanns på plats för att både låna ut spel till besökarna att spela. Passande nog hade Alphaspel med sig provexemplar av den nya utgåvan av Drakborgen (ännu en återuppstodd legend). Ville man, kunde man dra sig undan till en av de balkonger som fanns längs väggarna för att få lite extra lugn och ro och spela med sina vänner. Det gick även att spela en demo av Fria Ligans kommande figurspel; Zone Wars- i Mutants värld.

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 6         Spelkongress 23 - En legend återuppstår 7

Under dagen fanns det även tillfälle att få sina böcker signerade av bland annat E.P. Uggla, Johan Egerkrans och  Niklas Natt och Dag. 

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 8         Spelkongress 23 - En legend återuppstår 9

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 10

På kongressen fanns även gruppen Arkaniversum, som den 31 oktober kommer börja lägga upp sina spelsessioner på youtube för oss att ta del av. De kommer att rollspela introäventyret som följer med Drakar och Demoner-boxen.

 

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 11
Stockholm Kartell visade upp sina kusliga verk; bland annat Mörk Borg, Cy_borg, Death in Space.

Under panelen “Nyheter & Frågestund” med Tomas Härenstam, Nils Karlén och Kosta Kostulas (medgrundare till Fria Ligan) nämndes ett flertal kommande nyheter. 

Under de senaste åren har Fria Ligan samlat på sig och pumpat ut ett antal större titlar i sin spelportfolio; Bladerunner, The One Ring, Alien, och näst på tur är The Walking Dead.
Det kom publikfrågor om Fria Ligans har någon mer titel på gång; det hade de inte. Men Tomas Härenstam nämnde att om han fick tillfället att skriva ett James Bond-rollspel, så skulle han göra det på direkten! Fria Ligan kommer även att släppa ännu en illustrerad Lovecraft-böcker i samarbete med illustratören François Baranger, The Dunwich Horror. 

De gick även ut med att de kommer att fokusera på sina egenskrivna rollspel, samt de titlar som redan finns i portfolion ett tag framöver. Så ja, Symbaroums berättelser kommer fortsätta, Twilight 2000 får ett figurspel. Nordiska Väsen får en ny mysteriebok, Sagan om berget som försvann. 

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 12        Spelkongress 23 - En legend återuppstår 13

Till publikens glädje kommer Drakar och Demoner att få två större titlar under 2024. En Kickstarter för Monsterboken till Drakar och Demoner släpptes precis efter panelen. Både monsterboken samt regelboken kommer även att släppas i fina gröna specialutgåvor. 

Det fanns planer som de inte kunde avslöja ännu, så man vet faktiskt aldrig med Fria Ligan, de kan komma att överraska oss med fler böcker ändå! 

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 14        Spelkongress 23 - En legend återuppstår 15

Det vi i slutet kan säga är att det var ett extremt mysigt event! En härlig blandning av nytt och gammalt. Kongressen gav dem som inte tidigare varit en del av denna bakgrund information om hur spelet kom till Sverige, samt hur stor betydelse det har haft för väldigt många.

Det var underbart att se att äldre spelare kunde skratta åt de nostalgiska rasen; ankorna och de nya spelarna kunde skratta åt det väldigt bisarra konceptet. Det fanns något för alla, vilket dessa spel förkroppsligar. För dem som ville sitta och spela, de som ville lyssna på föreläsningar, de som ville handla, de som ville se livespel, de som ville träffa nya personer.

Vi hade det underbart och hoppas att detta event blir en årlig företeelse!Och för att gå vidare på inkludering och det spåret så vill Theo tacka arrangörerna. 

Då han personligen har en assistanshund var det otroligt trevligt att bli så väl bemött som han var under detta event. De var väldigt öppna och istället för att se problem med hans närvarande, såg de lösningar och var väldigt öppna för både samtal och kompromisser. Det var väldigt tillmötesgående och både han och hunden Hermes kände sig väldigt välkomna.  

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 16
På plats var Theodore

Spelkongress 23 - En legend återuppstår 17
och Nicole

Foton tagna av Fria Ligans fotograf Martin Gustafsson och de suddiga bilderna av MYOs skribent Nicole Edberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here