Animal Crossing: New Horizons - välkommen till ditt nya liv! 1

Spelinformation

  • Finns till platform: Nintendo Switch
  • Utvecklare: Nintendo
  • Utgivare: Nintendo
  • Genre: Simulation
  • Antal spelare: 1-4 spelare lokalt. Upp till 8 spelare online.
  • Språk: Engelska
  • Släpps: 2020-03-20

”Your island escape – your way of life!”

En grå måndag i mars. Jag satt inne i mitt mörka rum och jobbade framför datorn och kände hur jag för varje sekund närmade mig total misär av tristess och isolering. Världen utanför var som i totalt kaos och inte ens toalettpappers-bristen som rådde i hushållet kunde få ut mig i vad som var misstänksamt likt introt till The Last of Us (en slags virus-apokalyps, med andra ord). Så istället försökte jag distrahera mig själv genom att dagdrömma mig bort; bort till en varm strand vid havet med en kokosnöts-drink i handen. Så plötsligt –  under tiden som jag drack ur min hypotetiska kokosnöt likt en hallucinerande galning – dök plötsligt min oväntade räddning upp; likt en flygande ballong med paket i himmelen. En fri-biljett till Nooks Inc. Deserted Island Gateaway-paket! 

Med enkelbiljetten och ett sött litet digitalt pass på min Nintendo Switch åkte jag iväg på en flygtur till en okänd och övergiven ö – det som skulle komma att bli mitt andra hem.

Jag stiger på den lilla ön tillsammans med mina två nya grannar; Rocket (en rosaklädd gorilla med förkärlek till fart och fläkt) och Boots (en krokodil med clowndräkt som är galet besatt av att träna). Ja, nu kanske ni funderar på ifall jag hallucinerar all denna galenskap men nej – dessa karaktärer är faktiskt med i spelet och har du samma otur som jag så kanske du också blir påhälsad av dem på din lilla ö.

Vi får alla tre en snabb introduktion av tanukin Tom Nook och hans två söta praktikanter Timmy och Tommy, för att sedan börja mitt nya, fridfulla liv som en simpel öbo.

En liten detalj bara, jag blev tydligen även skuldsatt upp till öronen och jag misstänker nu även i efterhand att jag blivit insyltad i ett slags hantverks-slaveri(?).

Men sanna mina ord; jag njuter verkligen varenda sekund av det!

Animal Crossing: New Horizons - välkommen till ditt nya liv! 2

På ön finns det alltid någonting att göra och möjligheterna är i det närmaste oändliga. Du väljer själv om du vill göra de olika uppdragen som dyker upp på din nya mobiltelefon (en så kallad ‘Nook-phone’) så att du får extra belöningar, eller om du helt enkelt bara vill göra allt du själv vill i din egen takt. Saker du kan göra är bland annat:

Samla på dig resurser – ett utav det mest grundläggande är att samla på dig olika resurser, som trä, sten, lera, pinnar, järnbitar m.m. Med dessa kan du bygga i stort sett vad som helst – allt ifrån en liten blomkruka till ett stort hus! 

Fånga insekter – det finns en mängd olika typer av kryp som du kan fånga och samla till din personliga samling eller donera till öns museum!
Fiska – precis som med insekterna finns det en hel rad olika sorters fiskar i diverse storlekar att fiska upp för att skapa ett hemma-akvarium eller också donera (det är som virtuell fisk-damm från barndomens barnkalas)!

Gräva – ta din spade och gräv upp allt ifrån fossiler, musslor, insekter och till och med gömda skatter!

Skaka träd – där du kan hitta allt ifrån spindlar till gömda möbler i trädkronorna! (Ja, seriöst.)

Shoppa – med öns valuta “bells” kan du köpa diverse objekt, möbler, accessoarer och kläder från olika butiker på ön (till och med online-shoppa)!

Inreda ditt hus – köp eller skapa dina egna dekorationer och möbler för att skapa ditt drömhem!

Resa – du kan genom ‘Dodo Airlines’ (local play eller wifi) ta dig runt till dina vänners eller främlingars öar för att hälsa på och samla på dig extra resurser. Eller så kan du också köpa dig en “Mystery Island”-biljett som varje gång tar dig till en hemlig ö fylld med överraskningar (och kanske en ny granne)!

Betala bolån – som är förvånansvärt tillfredsställande (och mycket trevligare än verklighetens motsvarighet)!

Och så mycket, mycket, mycket mer! 

Animal Crossing: New Horizons - välkommen till ditt nya liv! 3

Det är faktiskt nästintill omöjligt att skriva ner allt som går att göra i Animal Crossing, då jag som ändå är en mycket flitig spelare fortfarande upptäcker nya saker och överraskningar varje gång jag startar spelet. Detta eftersom att spelet har en spännande real time tidsfunktion som innebär att vad tiden än är hos dig, så är det likadant i spelet. Även klimatet och olika årstider speglas utefter din geografiska plats. Är det vår hos dig kommer det vara grönska med diverse fina vårblommor och körsbärsträd på din ö, inklusive insekter som bara dyker upp under vårmånaderna. Olika säsongsbundna händelser, objekt och traditioner är också något man alltid kan se fram emot!

En annan påhittig funktion som är speciellt för Animal Crossing är möjligheten till att helt och hållet skräddarsy inte bara dina kläder, utan även alla möbler och dekorationer!
Med både inredning och klädstil kan du utforska en helt unik stil; allt från sockersött till supersvart, rustikt till pråligt, antikt till modernt… eller varför inte en blandning av allt?

Du kan utöver det även rita upp dina egna designs genom Design Pro-appen på din Nok Phone och skapa fantasifulla kreationer; allt ifrån cosplays, balklänningar eller bara en enkel tröja. Och med den rent ut sagt fantastiska QR-funktionen kan du både ta del av och själv dela med dig av dina kreationer – så låt kreativiteten flöda!

Animal Crossing: New Horizons - välkommen till ditt nya liv! 4

I Animal Crossing är det helt enkelt du som bestämmer var, när och hur du vill spela med möjlighet till att få din lilla ö till att spegla vem du är och vad du gillar. Allt är på dina villkor. Det är kanske just det som gör spelet så speciellt och gör både mig och så många andra varma i hjärtat. Det är som att komma tillbaka till barndomen; ingen stress, inga måsten, inga förväntningar… inga bekymmer.

Man skulle kunna säga att det är som en slags digital meditation: du kan lugnt gå runt och vattna dina blommor, stå och titta på molnen som glider förbi, sätta dig vid strandkanten och lyssna på det underbara ljudet av vågorna.

Och det kanske är just det vi behöver just nu, en fridfull tillflyktsort i en annars kaotisk omvärld. Så vad säger du – vill du följa med på en resa och upptäcka nya horisonter du också?

Animal Crossing: New Horizons - välkommen till ditt nya liv! 5

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here