Call of Cthulhu - The Order of the Stone, en minikampanj i tre delar 1

Spelinformation

Typ: Rollspel
System: Basic Roleplaying System
Utgivare: Chaosium
Författare: Jared Twing, Lynn Hardy & Paul Fricker
Genre: Kosmisk skräck
Antal spelare: 2-6 inkl. spelledare
Format: Inbunden, pdf
Antal sidor: 152 sidor
Utgivningsdatum: 25 september 2024

The Order of the Stone utspelas i det klassiska 1920-talets New England. Liksom Chaosiums två andra Call of Cthulhu 2024-släpp, Arkham och No Time To Scream, är det ett väldigt bra komplement om man vill ha en Arkham-orienterad kampanj.

Boken presenterar sig själv som ett skräckmysterium/kampanj i tre delar, och jag ska inte ljuga, när jag läste premissen så verkade det som vilken annan generisk berättelse som helst. Men då det är Call of Cthulhu vi pratar om så var den självklart fortfarande tilltalande. Kan man egentligen få nog av kosmisk skräck? Svar: nej.

Strukturmässigt består kampanjen av tre delar, som i huvudsak är tre akter av en enda berättelse. Den stöder upp till sex spelare och kan spelas antingen i den klassiska Call of Cthulhu-stilen eller i det mer actionorienterade pulp-läget. Förskapade karaktärer finns, i standardformatet 1920 Call of Cthulhu och i Pulp-formatet.

Handlingen kretsar kring en grupp arkeologer i Irland som av misstag väcker något ondskefullt och uråldrigt. Följt av en resa över Atlanten mot Boston och Miskatonic University för att lära sig mer om varelsen. 

Call of Cthulhu - The Order of the Stone, en minikampanj i tre delar 2En Call of Cthulhu-kampanj med en bekant premiss.

Berättelsen tar sin början på ett kusligt och övergivet fartyg, som väcker minnen av Titanic eller SS Essexia. Den andra delen för oss till fiskebyn Greyport, där spelarna får bekanta sig med olika organisationer och kulturer som spelar en stor roll i handlingen. Den sista delen når sin höjdpunkt i en storslagen avslutning, där spelarnas tidigare beslut påverkar både allianser och utgången av berättelsen. 

Trots att havet är en återkommande symbol för skräck, är det mer en bakgrund för händelserna än en central del av berättelsen. Skulle jag spelleda denna hade jag nog tagit inspiration från exempelvis spelet The Sinking City och boken Shadow over Innsmouth för att fördjupa kampanjen. Speciellt kring fiskebyn Greyport, eller rent av flytta akt två till Innsmouth. Kampanjen är actionfylld och ger mer en känsla av Indiana Jones, pulp, än åt den klassiska Call of Cthulhu-känslan med den krypande kosmiska skräcken. 

När jag tänker på en ”kampanj”, förväntar jag mig något mycket längre än tre scenarier. Sen så var jag lite skeptisk till om dessa tre delar verkligen var sammanfogade eller om de var mer löst länkade till varandra. Men jag blev glatt överraskad över att trots de korta mysterierna är detta verkligen en välfylld kampanj. De tre akterna byggs upp långsamt och metodiskt mot ett klimax. Ska jag vara helt ärlig så känns boken mer som en kampanj riktad mot nya väktare snarare än rutinerade spelare. 

 

En vackert illustrerad bok

Call of Cthulhu - The Order of the Stone, en minikampanj i tre delar 3

Boken är vackert presenterad, med imponerande färgillustrationer som tar upp hela sidor och som fångar tonen. Bokens kartor är tydliga och hjälpsamma. Och karaktärsporträtten är en höjdpunkt, vilket gör att boken, liksom många Chaosium-böcker, känns som ett värdefullt samlarobjekt.

Boken innehåller en överflöd av material som kompletterar kampanjen, inklusive kartor, karaktärsblad och detaljerade referensmaterial för spelledaren. Trots sin begränsade längd erbjuder den en hel del innehåll i PDF-format, vilket gör den till en praktisk resurs för spelare och spelledare. Ett tips är att köpa den fysiska boken direkt från Chaosium, då får du PDF:en på köpet.

The Order of the Stone har en balans mellan längd och komplexitet. Det är inte en lång, spretig berättelse som Horror on the Orient Express, men det är inte heller en kort oneshot. Denna medelväg är kanske dess största styrka, och erbjuder en solid, men lättsmält upplevelse. 

Sammanfattningsvis är ”The Order of the Stone” en väl utformad och visuellt tilltalande kampanj. Den är inte en episk klassiker som tidigare nämnda kampanjen ”Horror on the Orient Express”. Men den erbjuder underhållande upplevelser som är värda att investera i. För mig som aldrig har spellett en Call of Cthulhu-kampanj skulle boken kännas utmärkt att börja med.

Här kan du höra Chaosiums egna rollspelsgrupp som nyligen har spelat den första akten.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here