Utgivare: Sinister Fish Games
Designer: Haakon Gaarder
Speltid: 30-60 min
Antal spelare: 1-5
Rekommenderad ålder: 10+

Kickstarterkampanjen avslutas den 13:e juni 2018Liten kortlek blir till stor by i Villagers 1

Kortspel verkar vara på modet på Kickstarter just nu och personligen behöver jag inga fler kortspel i min spelsamling. Men den stilrena och enkla grafiken på ”Villagers” gjorde nyfiken. Att det är för 1-5 spelare och bara tar 30-60 min att spela talar för dess fördel.

Du har bestämt dig för att grunda en by och nu behöver du rekrytera bybor för att göra din by så produktiv som möjligt. Varje omgång börjar med att det ligger sex stycken uppvända bybor-kort på ordet. När det är din tur så kan du välja minst två av dessa (det beror på hur mycket mat du har i byn). Vill du inte ha något av de korten så kan du chansa och ta ett nedvänt kort från någon av de sex högarna. Det enda du vet då är vilken yrkesgren bybon tillhör.

Liten kortlek blir till stor by i Villagers 2

Och just det med yrkesgrenar är viktigt. När du spelar ner dina bybor så måste de spelas ner på precis rätt ställe i produktionskedjan. För att till exempel kunna spel ner ”Milk Maid” så måste du innan ha spelat ner ”Hayer” och ”Grazier”. En lägger korten så att det senaste kortet alltid täcker det tidigare lite. När det är dags för poängfasen så får en bara poäng för det kort som ligger överst. Det finns två poängfaser, en i runda två och en i sista rundan (poängfas kallas marknadsfas).

Liten kortlek blir till stor by i Villagers 3En del bybor har en hänglås-ikon som betyder att en måste låsa upp den innan en kan använda den i produktionskedjan. Vill du till exempel spela ut bybon med yrket ”Copper” så behöver du låsa upp ”Blacksmith”. Har du en blacksmith i din by så får du två mynt från banken (vinstpoäng).Du kan även hyra en annan spelares blacksmith och betalar då två mynt till spelaren. Är det ingen spelare som har blacksmith så betalar du två mynt till banken och kan fortfarande spela ner kortet.

I grundspelet finns dessutom några bybor som har speciella egenskaper. Munken kan till exempel ha vilket yrke som helst, men inte vara sist i produktionskedjan (han ger inga poäng). Med stretch goalen som låsts upp i den oerhört lyckade kickstarter-kampanjen så har det tillkommit 10 stycken specialbybor med.

Liten kortlek blir till stor by i Villagers 4

Så, tänker jag backa detta spel? Svaret är kanske. Jag tvivlar inte på att det är ett bra och genomtänkt spel som nog är ganska bra både på två och fler spelare (finns ett sololäge med då du kör mot en AI). Men min övertygelse står fast. Jag behöver verkligen inte fler kortspel till min spelsamling. Och detta är inte tillräckligt unikt för att peta bort något annat jag redan har.

Men är du efter vad som verkar vara ett välbalanserat kortspel med lagom mycket tänka och planerande så kan detta vara spelet för dig. I och med att alla stretch goals låsts upp så får en mycket för pengarna. Fortfarande osäker? Ladda ner deras gratis ”Print and Play” (bara basspelet, inte extrakort) och avgör själv.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here