Tänk dig att du går och köper dig ett par nya skor. Jättefina skor, som du sett fram emot att få testa i flera veckor medan du sparat till dem. Glad i hågen traskar du sedan hemåt, bara för att inse att du inte får ned fötterna i dem. Varför? Jo, på grund av att dina strumpor är för gamla.

Okej, jämförelsen är absurd och dålig – men det är fan i mig problemet också. Vet du inte vad jag pratar om? Well, låtom oss då lägga metaforerna åt sidan and get real.

Ingen har nog lyckats missa att jag har en lång, passionerad och svårslagen crush på Halo-spelen. Jag ska inte gå mer in på det här, det är liksom en annan – och redan berättad – historia.

Vad som däremot inte är det är den frustrerade besvikelse som nyligen uppstod med anledning av just denna spelserie.

”När jag satte in skivan i 360:n vägrade konsolen nämligen kännas vid den.”

För ett par månader sedan skaffade jag ett begagnat Xbox360 och återbesökte nyversionen av Halo: Combat Evolved. Jag nöjer mig med att säga att det var glorious. När de sista gruntsen så var pulvriserade satte jag mig genast med ett nöjt flin och ropade hem Halo 2 på Tradera.

Spelet anlände några dagar senare, och lyckan var total. Tyvärr blev den dock även kortvarig. När jag satte in skivan i 360:n vägrade konsolen nämligen kännas vid den.

Spelet, som ursprungligen släpptes till förra generationens Xbox, var för gammalt. Möjligen skulle det gå att lösa genom att skaffa någon extra hårddisk till konsolen och jaddajadda.

Men seriously: orka.

”Får konsolföretagen essence och mana av att göra spelare olyckliga?”

Lack som ett överpretentiöst julpaket lade jag istället Halo 2 på hyllan, och där har det legat sedan dess.

Och jag kan inte låta bli att i vredesmod fundera: Får konsolföretagen essence och mana av att göra spelare olyckliga? Man skulle nämligen verkligen kunna tro det när man kollar på hur dålig bakåtkompatibiliteten varit under de senaste konsolgenerationerna.

Detta särskilt med tanke på att möjligheterna för att bygga in stöd för äldre spel ju måste vara större nu än det någonsin varit.

”Ville konsoljättarna göra det så skulle det bli gjort.”

Går man tillbaka i tiden några decennium låg en inte obetydlig del av konsolspelen på kassetter, vars utförande utvecklades och ändrades mellan varje generation. Att försöka klämma ned en NES-kassett i ett SNES vore därför likvärdigt med att faila på klosslådan från dagis.

Men nu för tiden, när majoriteten av spelen ligger på skivor, fattar jag faktiskt inte vad problemet är. Okej, någon tech-savy individ sitter säkert just nu med fingret i vädret och ett ”Actually, the thing is…” på tungan, men spara gärna på luften för all del.

Jag förstår att det kräver en del av den nyare konsolen för att emulera en plattform för den äldre mjukvaran, men kom igen. Ville konsoljättarna göra det så skulle det bli gjort.

”Trots att den är sämre på många andra sätt väger just bakåtkompatibiliteten tungt.”

Visst, i just Nintendos fall har spelens fysiska form alltid varit rätt sporadisk mellan nästan varje ny konsol. På den fronten har jag därför liksom aldrig underhållit några illusioner som kunnat krossas.

När det kommer till Sony och Microsoft är dock läget ett annat.

När Playstation 3 släpptes var en av de första utgåvorna faktiskt bakåtkompatibel. Man kunde köra sina gamla PS2-spel på den, och allt var gött. Sedan hände något, och det stödet försvann i senare versioner.

Fortfarande ser man folk jaga just den där första versionen på köp- och säljsajter; trots att den är sämre på många andra sätt väger just bakåtkompatibiliteten tungt.

Och vad är grejen med att man inte ska kunna köra sitt jäkla Halo 2 på sin Xbox360 utan att behöva köpa en massa tillbehör?

”Ingen borde vilja spela de äldre titlarna i alla fall – de ser ju så gamla ut.”

Nu är ju problemet dessutom inte exklusivt för förra generationens konsoler – snarare tvärtom. Nintendo Switch använder inte ens skivor, och Sonys globala försäljningschef Jim Ryan hävdade i en intervju med Time att ingen borde vilja spela de äldre titlarna i alla fall – de ser ju så gamla ut.

Nu har Microsoft med Xbox One i och för sig satsat en del på emulerad bakåtkompatibilitet (för vissa spel), men du kan fortfarande slänga dina eventuella tillbehör (såsom Kintec, rattar och kampstavar) och spelen som använder dessa – de fungerar nämligen inte med den nyare konsolen.

”In the not so distant future kanske spelen vi köper bara går att spela en gång innan de behöver köpas på nytt.”

I en tid där spelföretagen ligger vakna om nätterna och smider illvilliga planer om hur de – med hjälp av överspända inskränkningar i återanvändbarheten och därigenom även begagnatmarknaden – ska kunna mjölka ännu mer pengar ur spelarna, är det lätt att trilla in i apokalyptiska tankebanor.

In the not so distant future kanske spelen vi köper bara går att spela en gång innan de behöver köpas på nytt, och kanske de inte ens kommer att kunna användas på kompisens konsol när du väl ”låst” dem till din.

Men domedagsprofetior åsido så har vi ändå nog med krångel redan idag för att kunna fortsätta spela våra äldre spel.

Listorna på kompatibla spel är begränsade och sammansatta på spelföretagens nåder, och bakåtkompatibiliteten kan – som i fallet med PS3 – uppenbarligen dras in lika snabbt som den kom.

”Hur många konsoler förväntas man faktisk ha i hyllan för att kunna återbesöka sina gamla favoriter?”

Trodde konsoljättarna verkligen att spelarna skulle överge sina gamla favoritspel så fort en ny generation dök upp?

Hur förljuget genomskinlig är det faktiskt okej att vara i jakten på intäkterna från några extra sålda gammelkonsoler eller glorifierade nyutgåvor av gamla titlar?

Och den kanske viktigaste frågan: Hur många konsoler förväntas man faktisk ha i hyllan för att kunna återbesöka sina gamla favoriter?

Om jag ska behöva hålla mig med varenda konsol som någonsin släppts för att kunna fortsätta spela äldre titlar (som dessutom ligger på exakt likadana skivor som de nya) så kommer jag snart inte ha plats för sängen.

”Om ni nu vill göra rätt för er så är det bara att höra av er, så får ni mina kontouppgifter.”

Om det ska vara på det här viset känner jag rent spontant att Sony och Microsoft får gå ihop och betala för en större lägenhet åt mig, för det här håller verkligen inte.

Så hörrenini, Sony och Microsoft. Om ni nu vill göra rätt för er så är det bara att höra av er, så får ni mina kontouppgifter.

Under tiden ska jag snällt sitta här och stirra surt på en hög oanvändbara spelskivor.

Chiao.

Bilden föreställer en stiliserad ikon av en person som slänger en Playstation-kontroll i en soptunna. I bakgrunden ser man massvis av Euro-sedlar.
Bild: Pixabay; Montage: Chris Smedbakken

1 KOMMENTAR

 1. Förstår din frustration Chris, speciellt om du inte äger en Xbox One (vilket det inte verkar som att du gör?).

  Själv gör jag det och har ingen aning om hur måmga timmar jag beänt i Skate 3, Vanquish, Trials, Gears of War-spelen och många fler som jag haft sedan Xbox 360-eran. En helt ubderbar funktion som… ja.. verkar vara precis det du är ute efter om jag läser din text rätt.

  Eller så kanske du faktiskt har flest spel som använder den gamla Kinect, eller kanske racing-tillbehör? Isf förstår jag att du tycker det är frustrerande att inte kunna köra detta på en Xbox One.

  Men som sagt – du anackar om Halo här. Och de rullar ju finfint. Inte bara det förresten, de är ju desutom enhanced för alla som äger en X.

  Så jag vet inte om det låter märkligt, men jag tror Xbox One gör precis det du faktiskt ber om här. Eller så feltolkar jag dig.

  Kommenterar sällan dina krönikor i vanliga fall, men läser och gillar dem i princip varje gång.

  Kanske missförstod denna bara. 😊👍🏼

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here