Spelhobbyförbundet Sverok satsar stort under 2018 på Leia, ett nätverk för de som identifierar sig som tjejer och är aktiva i spelhobbyn. Sverok har sedan länge bedrivit arbete som fokuserar på jämställdhetsfrågor, men detta är den största satsningen på just tjejer i spelhobbyn. Leia har funnits sedan en tid, men får i år ordentligt utökade resurser. Det här säger projektledare Sam Bäfvenberg i ett pressmeddelande:

“Det finns fortfarande de som tycker att kvinnor inte hör hemma i spelkulturen.  Även om många kvinnor spelar, så är mansnormen stark, vilket leder till att kvinnor osynliggörs. Uppfattningen om att män äger rätten till spel, vad som får finnas i dem, vem som får spela dem och prata om dem är utbredd och högst problematisk. Det vill vi vara med och förändra genom det här projektet,”

Nätverket består både av nätverksträffar, till exempel lokala på olika konvent, till större nätverksträffar över en helg. Vi i Myogaming kommer finnas på plats på träffen i Göteborg på GothCon i påsk. Mer information hittar du här. En stor nationell träff kommer att hållas i 20 – 22 april. Se mer information här.

Den andra delen är ett mentorskapsprogram, där unga engagerade paras ihop med erfarna arrangörer för att de ska kunna dela med sig av sin kunskap. Det är ett bra sätt att verkligen kunna ge verktygen och peppen till unga engagerade i spelhobbyn. Idén är mycket att jobba med att inspirera – och på så sätt visa just möjligheterna du som kvinnlig arrangör har! Sveroks förbundsordförande, Anna Erlandsson, hade följande att säga:

“Vi är många som har stor erfarenhet av spelvärlden. Det finns mängder av briljanta kvinnor som varit ordförande, projektledare, arrangörer eller liknande – och lika många som skulle vilja bli! Vi tror på positiva förebilder och att dela med oss av erfarenheter till unga och engagerade tjejer. På det sättet kan vi se till att deras väg blir lättare än vad många av våra har varit.”

Det här är en satsning som ligger väldigt mycket rätt i tiden – och är verkligen ett sätt att skapa en positiv och bra plattform för en öppnare spelhobby. Att dessutom själv få vara engagerad och involverad i Leia har för mig varit enormt drivande.

Läs mer om Leia på Sveroks hemsida.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here