Vem vill inte åka på mysig semester genom ett idylliskt, japanskt landskap? Måla vackra vyer, köpa souvenirer, bada i varma källor och äta god mat; det är ju verkligen sinnebilden av en helmysig semester. Allt det kan en få uppleva i spelet Tokaido.

  • Antal spelare: 2 – 5
  • Speltid: 45 min
  • Utgivningsår: 2012
  • Designer: Antoine Bauza
  • Svårighetsgrad: Lättspelat
  • Pris: 380 – 400 kronor
Tokaido – ett spel att mysa med 1
Framsida till Tokaido. Bild: Funforge.

Tokaido är ett spel som främst går ut på att samla på olika uppsättningar med kort, allt från mat till souvenirer, medan en reser från Kyoto till Edo. Men det gäller att planera väl, för det finns ett begränsat antal platser att besöka och reser en för snabbt eller för långsamt blir semestern kanske sämre än motståndarnas.

Varje spelare får två stycken karaktärer att välja mellan. Dessa har olika fördelar och föredrar att göra olika saker under sin semester. Ronin Kinko får en peng i rabatt när han köper måltider i tavernan och geishan Sasayakko kan när hon köper två souvenirer få den billigaste gratis.

Under spelets gång kommer spelarna stanna på tre värdshus längs vägen innan de når det sista värdshuset i Edo. När spelarna når ett värdshus måste de alla vänta tills alla är samlade innan de kan fortsätta på sin resa.

De olika platserna som kan besökas mellan värdshusen ger olika kort och poäng till de resande. I byn drar spelaren tre stycken souvenirkort och får möjlighet att köpa ett eller flera av dem, så länge hen har råd. Souvenirerna ger poäng för fullständiga set om fyra i slutet på spelet.

Att besöka farmen ger tre mynt. Vid de tre olika platserna med panoramavy kan en stanna för att måla, men en kan bara måla varje landskap en gång.

Tokaido – ett spel att mysa med 2
Hiroshige har målat tre av fyra delar av sitt panorama.

Ett besök i de varma källorna låter spelaren dra ett kort ur källornas lek, och varje kort är värda olika mycket poäng. I templet måste spelaren donera ett mynt, eller fler upp till tre mynt, och få en poäng per donerat mynt.

Det mest spännande är mötesplatsen, där spelaren drar ett kort ur en hög med andra resande som ger spelaren en bonus. Det kan vara allt från en samuraj som ger spelaren tre poäng till en ädling som ger spelaren tre mynt.

Den förste spelaren som når värdshuset drar lika många måltidskort som antalet spelare, plus ett extra. Spelaren får sedan välja vilket måltidskort som hen vill köpa. Alla är värda sex poäng styck, men kostar mellan ett till tre mynt. På sina resor är det givetvis tråkigt att alltid äta samma mat, så en spelare får aldrig köpa dubbletter av måltidskort som hen redan har.

Tokaido – ett spel att mysa med 3
Det är den blå spelarens tur, eftersom hen är sist.

Det är alltid spelaren som står på platsen längst bak av de resande som gör sin tur och flyttar fram hur många eller hur få steg som hen vill. Om detta gör att spelaren fortfarande är sist får hen genast spela en tur till.

Spelet är slut när alla nått fram till värdshuset i Edo och då räknas poängen samman, den med flest har vunnit!

Sammanfattning:
Tokaido är ett trevlig spel som tilltalar alla åldrar. Huvudsakligen handlar det om att samla olika uppsättningar med kort för att få så mycket poäng som möjligt, men det känns uppfriskande med ett spel där en inte nödvändigtvis behöver förstöra för varandra. Det gäller dock att planera sin resa väl för att få med sig så många upplevelser (och poäng) som möjligt. Samtidigt kan en drömma om att resa till fjärran länder.

Tokaido – ett spel att mysa med 4
Inte nog med att Tokaido är trevligt att spela, det är också vackert att se på.

Text & Bild: Petra Horning

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here