I en värld som blir mer och mer digital så kan det vara väldigt skönt att umgås och ha roligt analogt. En kopp te och pussel kanske ni tänker nu, men nej; jag menar brädspel. Jag heter Ninni Bäfver Miranda och jag är en brädspelsälskare.

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 1
Snygga spelpjäser i King of Tokyo. Privat bild.

Jag har haft spelkvällar så länge jag kan minnas och jag ser alltid till att ha ett gäng som jag kan spela med nära till hands: familjen, kompisgänget, mannen och andra par. Vi spelar allt från klassikerna Settlers of Catan och Monopol till snabba kortspel som Coup och Exploding Kittens, för det är ju något speciellt när gänget samlas runt köksbordet med något gott att dricka och det serveras snacks som inte kladdar (inga flottiga fingrar på mina spelkort!). Sen kommer brädspelen fram och vi dividerar om vilket spel vi ska köra, det finns ju så många bra spel! Men under de senaste åren så är det några spel som blivit lite av favoriter i spelgänget och jag tänkte tipsa om tre av dem här: King of Tokyo, Machi Koro och Kodama. De är alla som gjorda för sociala brädspelskvällar om man är ute efter roliga och varierande spel som inte tar alltför lång tid att lära sig. Det som jag också gillar med dessa spel är att de passar bra för olika typer av spelare: fegspelaren, våghalsen, samlaren, strategen och random dudett.

 

King of Tokyo

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 2
Bildkälla

Titel: King of Tokyo

Designer: Richard Garfield

Speltid: 0,5 – 1h

Antal spelare: 2 – 6

Rekommenderad ålder: 8 +

Det här är ett spel som verkligen kan dra fram speldjävulen i de flesta. King of Tokyo går ut på att först få 20 poäng eller att vara den enda spelaren kvar i liv. Det är oftast det sistnämnda som sker i mitt spelgäng. Du rullar sex tärningar för att få antingen energi (valuta), klor (attack), hjärta (liv) eller 1,2,3 (poäng) beroende på vilken strategi du vill köra. Alla börjar med 0 poäng och 10 liv och får 6 tärningar att slå med. Precis som i YATZY får du slå sammanlagt 3 gånger för att optimera dina tärningar utifrån din valda strategi: attackera, hela dig, samla energi och/eller poäng. Som namnet skvallrar om så är det lite herren på täppan över detta spel då det finns en plats i Tokyo, och står man där så slår man på alla andra spelare men alla andra spelare slår också bara på dig. Har du tur kan du sänka livet på dina motspelare samtidigt som du samlar poäng, men risken att du själv stryker med är stor. En rolig twist är att när du attackerar spelaren som för tillfället intagit Tokyo så är det upp till den spelaren att bestämma om hen vill stå kvar eller inte. Och vill hen inte det då är det du som åker in oavsett du vill eller inte. Du får poäng för varje runda du står kvar, men i Tokyo kan du inte hela dig… Hur länge törs du stå kvar?

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 3
King of Tokyo. Privat bild.

I mitt spelgäng så är vi ganska olika personligheter och det påverkar ju såklart våra strategier. Min man som är en typisk samlare gillar att köpa och samla kort som ger olika styrkor och egenskaper som hjälper till under spelets gång. Det kan vara allt ifrån att han kan köpa extra liv till att rulla om en motspelares klo-tärning och eventuellt då undvika skada. Dessa kort köper man med energi. Sen har vi min kompis som gillar att stressa oss andra genom att samla massa poäng och ganska snabbt vara nära vinst. Det kan få oss andra att göra lite desperata saker och på så vis slå ut oss själva. Det som är bra är att det inte finns någon strategi som alltid är bäst att köra, utan det är olika från omgång till omgång och väldigt beroende av hur alla andra spelar.

King of Tokyo är bra att köra igenom någon gång för att reglerna ska sitta. Det finns många twister som kan ta någon omgång att lära sig, men det är också dessa twister som gör att spelet är så otroligt roligt och håller att spelas flera gånger på rad. Det är väldigt sällan som vi bara spelar en gång på en kväll eftersom förlorarna garanterat vill ha revansch! King of Tokyo är ett riktigt roligt spel med snabba vändningar och med ett stort utrymme för att jävlas med varandra.

 

Machi Koro

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 4
Bildkälla

Titel: Machi Koro

Designer: Masao Suganuma

Speltid: 0,5 – 1 h

Antal spelare: 2 – 4

Rekommenderad ålder: 10 +

Machi Koro är ett spel man blir glad av när man tar fram lådan för det är så färgglatt och ser riktigt skoj ut – och det är det också. Det går ut på att bygga upp sin egen stad med hjälpa av kort och att vara den första att bygga klart fyra stycken landmärken. Själva staden bygger du upp med kort för gårdar, restauranger, caféer, skog och gruvor etc. Korten är numrerade och när tärningen matchar siffran på kortet så får du pengar. Alla spelare börjar med en tärning, ett vetefält och ett bageri och utifrån det är det bara att börja samla för att köpa nya kort och samtidigt spara till landmärkena. När du allt eftersom har råd att låsa upp dina landmärken så får du även tillhörande egenskaper att dra nytta av; använda två tärningar istället för en eller rulla om en gång om du inte är nöjd etc.

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 5
Bildkälla

Det är ett spel som man hänger med bra i efter första rundan. I Machi Koro så kan samlaren känna sig hemma och om tärningarna är på hens sida vara riktigt lyckosam. Men gillar man att köra safe och plocka lite pengar varje tärningsslag så går det också bra för att sakta men säkert kamma hem segern. Machi Koro är ett spännande och otroligt färgglatt spel där slumpen spelar stor roll. Ena gången hinner du knappt bygga upp din stad innan motspelaren vunnit, för att nästa gång köra jämn kamp i nästan en timme innan tärningarna äntligen faller rätt och du vinner!

 

Kodama: the tree spirits

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 6
Bildkälla

Titel: Kodama: the tree spirits

Designer: Daniel Solis

Speltid: 0,5 h

Antal spelare: 2 – 5

Rekommenderad ålder: 14 + enligt utgivaren, men kan spelas från 10 +

Kodama: the tree spirits, eller trädspelet som jag också kallar det, är nog det gulligaste spelet jag äger. Det är dessutom väldigt lätt att lära sig och går bra att köra med bara nybörjare redan första gången.

Det går ut på att bygga ett träd och samla poäng i olika omgångar som är uppdelade som årstider, och den som har flest poäng efter att alla årstider är slut vinner. Alla börjar med ett stamkort och sedan bygger man på grenar genom att placera grenkort så de tillsammans bildar ett träd. Men du måste vara försiktig när du lägger ut grenkorten för de får inte nudda mer än ett annat kort och får absolut inte flyttas på i efterhand. Här är det verkligen lagt kort ligger som gäller. Det ligger alltid tre grenkort uppe som du har att välja mellan när det är din tur. Varje grenkort är prytt med svampar, blommor, stjärnor, eldflugor, moln och/eller maskar. Du vill att ditt träd ska vara så fint som möjligt för att din trädande, alltså din Kodama, ska trivas, och du samlar poäng genom att bygga följder av exempelvis blommor och/eller maskar. Har du fem maskar i följd så får du fem poäng etc. Du har även ett poänguppdrag för varje årstid som blir styrande både för vilken strategi du kör och för hur ditt träd kommer att se ut. Du väljer själv vilket poänguppdrag du vill satsa på eller om du helt struntar i det och bara går på att samla poäng när du bygger dina grenar.

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 7
Så här fina kan träden i Kodama bli. Privat bild.

I Kodama: the tree spirits så vinner hen som har flax med poängkorten och vilka grenkort som kommer upp. Och även om man lär sig Kodama riktigt fort så håller det verkligen att spelas flera gånger om. Det här är ett perfekt spel att spela bara två stycken på en lugn spelkväll hemma med din partner eller kompis. Ett plus är att det blir otroligt snygga träd som är helt omöjliga att inte fota och förgylla instagram med. Ett riktigt feel good-spel som passar perfekt om man vill skapa mysig stämning och kunna prata lite under spelets gång. 

Tre brädspelsfavoriter för roliga spelkvällar 8
Två av medlemmarna i mitt spelgäng när vi kör Machi Koro. Privat bild.

Vare sig du är en superoffensiv spelare eller gillar att fegspela säkert så kan du kamma hem vinsten i dessa spel. De går alla ganska snabbt att lära sig och tar oftast inte mer än en omgång att förstå, men håller ändå att spelas om och om och om igen. Det är inga spel med regelböcker tjocka som romaner där man behöver flera veckors förberedelse, utan dessa kan du köpa i veckan och vara expert på när helgen kommer. Utmanande, roliga och mysiga spel som garanterat kommer vara höjdpunkten på kvällen. Och bonus är att alla spelen är riktigt snygga! Nu hoppas jag spelsuget ligger på topp och att ni får en trevlig spelkväll!

 

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here