I framtiden kommer de tre konsoljättarna kräva att spel är uppenbara med drop rates för sina loot boxes för att få givas ut på deras konsoler. 

De senaste åren har loot boxes nästan konstant varit i nyhetsflödet på ett eller annat sätt, ofta med artiklar om hur spelmissbruk ökar bland unga och liknande.
Men nu är en liten positiv förändring på väg.
Entertainment Software Association (ESA), som är ett handelsförbund för den amerikanska spelindustrin, presenterade förra veckan en ny policy som innebär att spel måste tydligt klargöra sina drop rates i spelen. Alltså, oddsen för att få ett specifikt föremål i en loot box måste vara tydlig.

Sony, Nintendo och Microsoft har helt åtagit sig denna policy och om spel inte lever upp till kravet kommer de inte att släppas på deras konsoler.
ESA berättade senare i ett uttalande att ”policyn kom till för att stärka spelindustrins band till spelarna, framförallt när det gäller tillit.”
Detaljerna kring detta är inte helt färdigt men konsolföretagen siktar på att införa policyn under 2020.

Sony, Nintendo och Microsoft blir tuffare mot loot boxes 1
Källa: Star Wars Battlefront 2, EA.

Vad innebär det här rent praktiskt då? Enligt ESA kommer detta kravet att ”gälla alla nya spel och uppdateringar, och måste presenteras på ett sätt som är lätt att förstå och hitta.”
Det här betyder att spelare tydligt ska kunna se oddsen för att få ett sällsynt föremål innan de bestämmer sig för att lägga riktiga pengar på en loot box, för att på så sätt kunna göra ett informerat beslut om de vill genomföra köpet eller inte.

Fler utgivare än Sony, Nintendo och Microsoft har skrivit under på detta initiativet, ett par av dessa är Bandai Namco Entertainment, Bethesda, Electronic Arts och Ubisoft.
Detta är kanske inte en revolutionerande förändring, men det är viktigt att jättarna Sony, Nintendo och Microsoft är med på noterna. Tidigare var utgivare nästan fria att göra vad de ville men detta initiativet sätter definitivt press på spelindustrin.
Det är även ganska uppmuntrande att se de stora jättarna inom spel tar en ståndpunkt i ett så pass kontroversiellt ämne.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here