En del spelare är grafiksnobbar. Bittra människor som klagar på grafiken i deras spel och dömer nästintill hela spelet baserat på hur det ser ut. Kan man faktiskt se porerna på huvudkaraktären? Är klädfibrerna verkligen helt detaljerade? Absurda saker att tänka på egentligen, för att för knappt tio år sen var spelvärlden fascinerad av animationen på God Of War. Detta handlar inte om glitches eller konstigt pixelerade träd, utan om folk som sätter värde i hur mycket detalj man fått med på en sten. Detta är i sin tur spännande med tanke på de omständigheter många spelare vuxit upp under.

De födda under 90-talet levde och andades pixlar. Det var Super Mario och Pokémon för hela slanten, på en gammal hederlig Gameboy. När Gameboy Color kom ut var det en drös med barn som nästan kissade på sig, det skulle ha färg! Pixlarna var inte längre bara svarta och vita utan det var färger också! Regnbågen fick plats i ens händer helt plötsligt! När teknologin blev bättre så började de gamla pixlarna bytas ut, det var inte små fyrkanter som tillsammans bildade en karaktär längre utan det var en dataanimerad figur utan små fyrkanter. Sen började HD, motion capture och detaljrika träd trilla in på led. Med dessa kom grafiksnobbarna.

Vissa gånger kan man själv känna sig kritisk över grafiken på ett spel, men själv brukar jag bara klaga om känslan av ”Vad la ni ner pengarna på?” dyker upp under spelets gång. Potentiellt om spelet känns lite platt, eller användandet av två färger bara i olika nyanser i hela spelet. Men de jag stött på vägrar peta på vissa spel för att studion som gjort spelet har haft dålig grafik på sina tidigare spel, grafiken är sämre än den var i promon eller det konstigaste argumentet jag hört: ”Om grafiken är inte är HD kommer jag inte ha kul.” Detta har jag hört från människor som växte upp fastklistrade framför en pytteliten skärm som det inte gick att se någonting på i mörkret.

Det är väl bara en del av utveckling antar jag, för det fanns ju folk redan under pixlarnas storhetstid som kunde klaga på grafiken. Vet väl en eller två som klagade på Sonic emellanåt, så det kanske är något som sitter djupt rotat i systemet. Är det inte spännande då att Final Fantasy VI är ett av vår tids bästa RPG, trots sina pixlar, och att alla de klassiker som kom ut under 90-talet fortfarande lever och andas idag. De kan frodas i sina pixlar eller ha fått ny färg och utseende och blivit mer moderna.

Det är betydligt fler som uppskattar pixlarna än de som inte gör det, jag gör det iallafall. Utan pixlarna skulle vi inte ha våra detaljrika stenar och träd, respektera era förfäder. Glöm inte bort hur de slet för er skull, uppskatta de nu. Besök de på ålderns höst, ta en kopp te och sätt er ner en stund. Det är inget fel på pixlarna, det är fel på spelaren.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here