Som uppföljare för en av veckans spelnyheter, den om hashtagen #girlsbehindthegames, vill jag nu dela med mig några av mina egna tankar över dess innebörd:

#Girlsbehindthegames, som förklaras i nyheten, förespråkar hashtagen att kvinnor ska våga söka jobben inom spelindustrin och även att kvinnorna i industrin själva också ska våga och kämpa för att söka högre ledande roller inom företagen! Att fler kvinnor som redan finns i industrin ska ha en plattform att peppa och inspirera fler tjejer att ge sig in i denna roliga yrkesbransch helt enkelt. Att detta är en bra sak borde ingen kunna direkt argumentera emot!

Personligen tror jag denna utveckling och upplysning i samband med tid kommer automatiskt leda till att fler kvinnor vågar sig på att söka. Att kvinnliga gamers har funnits lika länge som manliga vet alla gamla rävar mycket väl om, men vi kvinnliga gamers har inte lika väl vetat om varandra. Tidigare kanske vi rent utav inte vågat uttala oss som gamers, varken online eller privat, då det tidigare var just en ”grabbgrej”, något jag gång på gång har fått höra. Men under de senaste tio åren så har fler och fler kvinnliga gamers både vågat erkänna sig samt bjudit in fler tjejer och kvinnor till att våga spela alla möjliga typer av spel. Mitt hopp är att samma effekt ska ske för kvinnor i spelindustrin.

Såklart ska den som är bäst lämpad kunskapsmässigt alltid förtjäna den korresponderande positionen, men kvinnor bör få chansen att veta att även de kan kämpa för det. Och i samband med kunskaper bör även erfarenheter och personlighetstyper också få ta plats i evalueringen för en arbetsposition då även dessa faktorer kan ge mycket till dagens spel. För trots allt, i den bästa av världar borde inte spel behöva handla om ”kvinnligt och manligt” utan bara behöva klassas som en rolig, spännande, klurig och/eller känslosam underhållning och ett intresse för alla.

Som kvinna och gamer i detta Community kan jag vara helt ärlig att avsaknaden av kvinnor i spelbranschen är stor, men den är mindre än vad man kan tro, och fasligt mycket mindre läskig och mer rolig, om man som kvinna bara vågar ge sig på detta mansdominerade yrke.

Jag hade definitivt önskat att detta och liknande initiativ hade funnits när jag var yngre som hade gjort att jag vågat satsa på industrin tidigare med förhoppningsvis färre motgångar och ifrågasättande, typ: ”Varför vill du jobba med spel? Det är ju en killgrej och ett mansyrke?”. Detta inte en kommentar från gamers, utan från äldre som fortfarande lever i det gamla tänket med inskolade mansdominerade och kvinnodominerade yrken som en klarhet, men det är dags att det tänket får gå i graven!

Mångfald är extremt viktigt, skillnaden på det kvinnliga och manliga könet i spelindustrin handlar inte bara om att kvinnor ska kunna hjälpa att skapa starkare kvinnliga karaktärer, utan i helhet kunna ge fler synsätt genom erfarenheter som annars kanske glöms bort eller helt enkelt inte erfarits.

Budskapet kring #girlsbehindthegames har betytt mycket för mig då jag själv fått erfara livet i spelbranschen i ett spelföretag som ensam tjej under närmare två års tid. Hur kan det ha blivit så tokigt frågade många vänner mig, men bristen på tjejer låg inte hos företaget, utan att inga tjejer helt enkelt sökte. Jag kan med glädje säga att vi idag är ett par stycken, och jag hoppas att vi i framtiden blir fler för att skapa en så bra balans som möjligt för att kunna producera episka spel.

Hur tolkar du denna hashtags innebörd?

 

Spel är för alla, av alla!

2 KOMMENTARER

  • Hallå där Pjär! Tack för din kommentar.
   Skulle du vilja berätta lite mer om vad som är bra som det är? Lite nyfiken på varför du tycker så.
   Sen undrar jag om du har systrar, eller tjejkusiner? Kanske barn? Hur som, tänk om de helt plötsligt vill spela eller göra något inom gaming, ska du då stoppa dom till det dom gillar och göra för att det är bra som det är? Eller tänk om dom blir utsatta när de någon gång spelar, för alla spelar ju på ett eller annat sätt. Ska dom inte kunna vända sig till en annan tjej som kanske är lite starkare och vet hur man hanterar mobbare?
   Återigen, vad är det som är bra som det är?

   Du har hittat hit för en anledning, nyfikenhet? Vi är glada att du varit här. Men visste du att du precis läste en krönika av en kvinnlig skribent? Eller att hela sidan innehåller endast kvinnliga och icke-binära skribenter? Visste du att vi e 30 personer? Visste du att jag är kvinna som driver sidan?

   Om du tycker att det är bra som det är så behöver du öppna ögonen och ta dig en titt runt om kring.
   Du är välkommen att stanna kvar och läsa våran sida, det glädjer oss att du är här. Alla besökare är bra besökare oavsett åsikt. Och alla har rätt till sin åsikt.
   Men som vi säger, MIND YOUR OWN GAMING!
   Ha en fortsatt trevlig kväll eller dag. Allt beror på när du läser detta 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here