Apocalypse World, rollspelet som vann massor av priser när det kom för ungefär 10 år sedan får nu en lokaliserad utgåva här i Sverige, med undertiteln Undergången kom. Skepnad Studios står för den svenska utgåvan och det är faktiskt väldigt kul att se fler och fler lokaliseringar snarare än rena översättningar.

Apocalypse World äger, som titeln föreslår, rum i en postapokalyptisk framtid och kommer att fokusera på karaktärsförhållanden och överlevnad. Två saker jag finner mycket intressant är:

  • Karaktärsskapandet bör ske i samspel då allas bakgrunder bör beröra varandras vilket främjar band mellan karaktärer vilket brukar leda till en djupare rollspelsupplevelse.
  • Spelledaren uppmuntras att inte planera äventyret i någon större utsträckning, då spelarna ska ha så stor chans som möjligt att forma världen omkring sig. Spelledaren ska “undra” vad som händer härnäst, snarare än bestämma.

Apocalypse World: Undergången Kom 1

Systemet är enkelt och använder bara två tärningar för varje slag, resultaten blir väldigt kontextuella vilket också stämmer överens med hur jag gillar att spela. Systemet har faktiskt anammats av många andra spel, det mest kända här i Sverige är Kult – Divinity Lost, den fjärde utgåvan av det andra rollspelet jag någonsin provade.

För er som finner detta intressant, finns det fortfarande tid att bidra till spelets Kickstarter, som i skrivandets stund är halvvägs till sitt mål med 20 dagar kvar. Den första utgåvan kommer att vara en stor bok full med fantastiska bilder – och det kommer att vara en begränsad utgåva så här är det bra att vara först till kvarn!

Kickstartersidan.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here