Bläckfisk Förlag jobbar på ett nytt rollspel som äger rum under nordisk vikingatid och fokuserar på ära, sett ur en väldigt maskulin synvinkel. Syftet är att hjälpa spelarna belysa vad traditionell manlighet betyder och hur den påverkar oss och livet omkring oss. De fick nyligen förklara sitt syfte, då en del rollspelsentusiaster missförstått dem och trott att spelet är en hyllning till dessa mansnormer men så är alltså inte fallet. Spelet använder sig av en mekanik som visserligen kräver att en spelar på de problematiska normerna men inte i ett hyllande utan mer utforskande syfte. Att dra paralleller mellan beteende som många ser som fullt normalt och ett spelsystem som ger poäng för detta beteende kan ge intressanta tankeställare men viktigast av allt är att i slutet av ett spel ska spelarna diskutera vad de upplevt och vad beteendet, även om det lett till spelseger, kostat karaktären i slutändan.

Risken med sådana här initiativ är ju att folk uppskattar dem av fel anledning, som när folk dyrkar Tyler Durden i Fight Club eller Rick i Rick & Morty utan att förstå att de inte är förebilder utan avskräckande exempel. Bläckfisk Förlag är dock tydliga med vad de menar i sitt regelverk så det behövs inte så mycket efterforskning för att reda ut missförstånd.

Det är ett intressant experiment och jag är helt för att låta folk utforska sin manlighet och kanske få lite mer förståelse för vad Toxic Masculinity faktiskt betyder. Spelets natur gör det dock extremt viktigt att alla grupper verkligen frågar spelarna var deras gränser går då en del känsliga ämnen kan dyka upp här.

Systemet är spelledarfritt och alla hjälper varandra med att sätta scener och föra storyn framåt. Tankar går till dramalekar jag tog del av på teaterskolor och kommer säkerligen tilltala skådespelare. I de scener när en viss spelares karaktär inte närvarar, får spelaren spela en biroll, något som faktiskt har en större betydelse än bara utfyllnad. Hur biroller behandlas spelar faktiskt roll här, och birollens spelare får ibland makt över en annan spelares insamlade poäng. En stor skillnad från många andra rollspel är att det finns en poängräkning och tydlig vinnare, det är dock inte första gången Bläckfisk Förlag har gjort så, då vi har sett liknande poängsystem i både Gudasaga, som jag recenserat här, och Thespian (som jag tänkte recensera lite längre fram då det tyvärr inte är helt lämpligt under en pandemi eftersom det är svårt att spela online).

Alla har möjlighet att ladda hem en testversion av reglerna och prova hemma, men jag råder er att vara försiktiga, då även detta lämpar sig bäst på fysiska möten. Det går naturligtvis att spela över nätet men kräver lite kreativa lösningar på en del aspekter i spelet.

Klicka här för att komma till sidan för testversionen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here