Den franska studion DONTNOD Entertainment är skaparna bakom Life is Strange-serien som är älskad världen över för sitt känslomässiga berättande och tunga teman. Nu är DONTNOD på gång med sitt nästa spel, Tell Me Why

Under Microsoft stora Xboxevent X019 som pågår i London just nu har hittills många spännande nyheter presenteras och en glädjande nyhet för många av oss på MYOGamingredaktionen var DONTNODs nya spel Tell Me Why som dessutom har en transperson som spelbar huvudkaraktär. Något som DONTNOD kan skryta med är att ha den första spelbara huvudkaraktären i ett spel från en större studio och utgivare som är trans.

Spelets huvudkaraktärer är tvillingparet Tyler och Alyson Ronan från Alaska, som har en svår barndom bakom sig. I spelet kommer spelaren att få upptäcka och nysta i tvillingarnas förflutna och spelarens val kommer att påverka Tylers och Alysons band till varandra och deras framtid.
En del av storyn kommer att berätta Tylers historia som transman och DONTNOD har haft ett nära samarbete med GLAAD, en amerikansk mediaövervakningsgrupp till främjande för HBTQ-personer, för att skapa Tyler och berätta hans historia på bästa sätt.

Tyler is a fully-realized, endearing character, whose story is not reduced to simplistic trans tropes.

Det berättade Nick Adams, som är direktör för transrepresentation på GLAAD.

En transperson får huvudrollen i DONTNODs nya spel 1
Tyler och Alyson. Källa: DONTNOD Entertainment

I en intervju med The Hollywood Reporter, berättar senior creative director på Xbox Joseph Staten, att det var viktigt för alla som jobbar på projektet att förstå HBTQ-historia och representation inom spel;

”One of the things that GLAAD did that was especially helpful was they gave us a history lesson, not just in games, but in media as well — the good and the bad. It’s been really important for everyone on the project to understand the history of LGBTQ representation and transgender representation in games to make sure we did our best to get it right.”

Dessutom är Tylers röstskådespelare, August Black, också trans. Joseph Staten berättar i den nämnda intervjun att röstskådespelarna var en prioritet från och med dag ett och att de arbetar hårt med att få ett så representativt röstskådespel som möjligt även i andra språk;

”Not only did we cast a trans actor for the English part, but we’re working hard to find people in the localized languages as well and make sure we have a strong, representative performance no matter where in the world you might play the game.”

DONTNOD berättade även att de har lyssnat och tagit sig till fans kritik kring de oförutsägbara och långa väntetider mellan episodsläpp för tidigare spel, och Tell Me Why kommer därför att få ett fast schema som fans kommer att få reda på i god tid. Planerad release är nästa sommar i tre episoder. Spelet kommer att släppas på Xbox One, Windows och Steam. Här nedan är en första trailer som visades under X019.

 

Det är verkligen upplyftande och glädjande att se utvecklare och utgivare inom spel göra en genuin insats för att bredda representationen för HBTQ-personer i spel, speciellt transpersoner. Detta är ett stort steg i rätt riktning och undertecknad hoppas innerligt att detta höjer ribban för representation av HBTQ-personer inom spel. Spelindustrin, se och lär.

1 KOMMENTAR

  1. Såååå fint!
    Jag älskar Life is Strange, så relaterbara spel!
    Och det blir så underbar representation för transmän! Mer sånt här tack!
    <3<3<3

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here