Den senaste tiden kanske ni har sett en rad artiklar och inlägg på olika hörn av internet som handlar om att filmjätten Warner Bros har hamnat i osämja med en av skådespelarna från Justice League, mer specifikt Ray Fisher, som spelar Cyborg/Victor Stone.
Så låt oss försöka reda ut vad det är som har hänt. 

När Ray Fisher först dök upp på bioduken i Batman v Superman: Dawn of Justice var han då ett okänt ansikte för många. Innan han axlade superhjältemanteln hade han en karriär inom teater bakom sig.
Men innan vi går in på den senaste tidens händelser får vi spola tillbaka bandet en aning först.

Halvvägs in under inspelningen av Justice League var regissör Zack Snyder tvungen att lämna produktionen på grund av en familjekris, och då kallades Joss Whedon in, känd för Buffy the Vampire Slayer och Avengers, för att avsluta Snyders arbete.
Inspelningen avslutades, filmen var redo för premiär och Ray Fisher promotade filmen tillsammans med sina skådespelarkollegor. Allt verkar toppen.
Men så i slutet av juni i somras tweetade Fisher ett kort klipp från vad som verkar vara från en frågestund under Comic Con, där Fisher berömmer Joss Whedons arbete med filmen och att Zack Snyder hade valt en bra person att avsluta hans arbete.
Dock var en text i tweeten tillagd som löd; ”I’d like to take a moment to forcefully retract every bit of this statement.”

Fisher gick inte in på mer detaljer än så, och folk blev direkt nyfikna. Vad har hänt? Vad har Joss Whedon gjort?
Några dagar senare följde Fisher upp tweeten med lite mer detaljer.

Johns och Berg som nämns i tweeten var båda producenter för Justice League.

Det här är ju faktiskt långt ifrån första gången som Joss Whedon hamnar i blåsväder i media.
Skådespelerskan Charisma Carpenter anklagade Whedon 2009 för att han gett henne sparken från Buffy spinoffen Angel för att hon blev gravid.
I slutet av 2017 skrev Whedons exfru, Kai Cole, ett öppet brev där hon kallar Whedon för en ’hycklare som förespråkar feministiska ideal’.
Under sommaren 2017 läckte ett manus ut som Whedon hade skrivit redan 2006 för en Wonder Woman-film, precis lagom till premiären av Patty Jenkins film om Wonder Woman.
Vedervärdig och skrattretande läsning för att komma från en man som gillar att kalla sig själv för en ’woke bae’.

Men åter till Ray Fisher.
I mitten av augusti såg det ut att ljusna lite. Warner Media meddelade att de hade startat en utredning angående Fishers anklagelser, och han tackade dem för att de försäkrar en säkrare arbetsplats.

Men så i början av september tweetade Fisher om ett samtal han hade haft med DC Films ordförande, Walter Hamada, efter hans anklagelser mot Whedon.

Alltså, Hamada föreslog att Joss Whedon och Jon Berg skulle ta fallet för hela denna mediacirkus och då förhoppningsvis skulle Ray Fisher ge sig om Geoff Johns. Vilket Fisher bestämt sa nej till.
Anledningen till detta kan vara att Whedon och Berg för tillfället inte är involverade i några projekt med Warner Bros, vilket Johns är.
Warner Bros själva svarade på detta uttalande och kallade Fishers ord mot Hamada för falska anklagelser, och anklagade i sin tur Fisher för att inte ha samarbetat med utredningen som började tidigare i somras.

Efter det svaret var Fisher snabbt tillbaka på Twitter, beväpnad med skärmdumpar på mejl som han hade skickat till sitt team och SAG-AFTRA (amerikanska skådespelares fackförbund) direkt efter att han hade haft ett möte med utredaren över Zoom.

Några dagar senare lade Jason Momoa, som spelar Aquaman i Justice League, upp på sin Instagram Story en bild på Fisher med hashtaggen #IStandWithRayFisher.

Justice League-skådespelare i bråk med Warner Bros. 3

Förhoppningsvis kan det här leda till något bra, tyvärr är filmindustrin en plats full av strukturer där de som sitter i toppen av pyramiden har all makt och alla under dem får bara finna sig i situationen.
En rejäl portion ansvarsskyldighet är på sin plats, inte bara för Warner Bros i just denna situationen, utan industrin på det stora hela.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here