I slutet av maj i år blev det klarlagt att MINEs light novel-serie [New Life+] Young Again in Another World skulle få en anime-adaption, klar för premiär i oktober.
Detta uppmärksammades en del av kinesiska internet-användare, som blev väldigt upprörda över nyheten.

Storyn handlar om en japansk huvudkaraktär som var en soldat under det andra sino-japanska kriget, som var en större japansk invasion av nordöstra, östra och södra Kina före och under andra världskriget mellan 1937-1945. Denna huvudkaraktär har en stor del i konflikten och dödar tusentals människor i kriget som sedan blir återfödd som en 18-årig man i en annan värld.

[New Life+] Young Again in Another World får sin anime inställd 1

Många kommentatorer på internet menar att det är högst olämpligt och förnedrande mot Kina att göra en anime som rör sig kring en karaktär som dödar tusentals kinesiska människor under en verklig historisk händelse. Andra menar på att siffrorna på antalet offer är en överdrift och eftersom storyn är fiktiv är det inte problematiskt.
I kölvattnet av denna kontrovers har även gamla tweets från omkring år 2012-2015 från seriens författare MINE kommit fram, där han använder starka och förnedrande ord om Kina och Sydkorea.

Allt detta ledde till ett uttalande på animens officiella hemsida idag där produktionsbolaget erkänner folks oro efter att anime blev tillkännagiven och meddelar att den blir inställd och inte kommer att sändas. Meddelandet innehöll även en ursäkt.
MINE lade även upp en personlig ursäkt igår på Twitter, där han också sade att han planerar att ta bort sitt Twitter-konto efter att ursäkten har fått spridning.

Utgivaren Hobby Japan som ger ut böckerna i Japan har meddelat att de tänker stoppa alla utgivningar av böckerna tills vidare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here