Nintendo har alltid varit ett knasigt företag i jämförelse med de andra två stora konsoltillverkarna. Medan Sony och Microsoft är mer måna att följa trender ser vi alltid Nintendo vara aningen mer oförutsägbara. Detta ser vi inte minst i deras senaste utannonserande av vad Nintendos president Tatsumi Kimishima kallar för ”nya sätt att spela på”, vilket tydligen involverar cardboard. Massor av cardboard.

Nintendo Labo heter det nya initiativet från Kyoto-företaget vilket är en interaktiv spel- och lekupplevelse som ämnar inspirera barn och de som fortfarande har barnasinnet i behåll. Produkten i sig kommer i ett kit som innehåller en Nintendo Switch spelkassett och ett set med byggdelar i kartong som du på egen hand måste bygga ihop för att förvandla dina joycon-kontroller till olika verktyg för spelande som exempelvis ett fiskespö, ett piano och till och med en robotdräkt. Dessa tillbehör kan sedan användas i ett flertal minispel på din Nintendo Switch.

Att bygga dessa kartongtillbehör varierar stort i komplexitet och kan ta allt från minuter till timmar att sammanställa. Pianot ska enligt uppgift vara ett av de svårare projekten att slutföra och visar dessutom väldigt väl hur kreativa Nintendo varit när de utvecklat Labo. Pianot har 13 stycken tangenter som kan göra ljud genom din Switch när du trycker på dem. Den infraröda kameran i den högra joycon-kontrollen kan med hjälp av reflektiv tejp på baksidan av tangenterna se när de blir nedtryckta och kan därmed berätta för spelet vilken ton som ska spelas. Det finns även olika växlar som kan ändra tonen på tangenterna och lägga på olika effekter.

Vid lansering av Nintendo Labo kommer produkten att finnas tillgänglig i två olika kit – Variety Kit och Robot Kit. De båda innehåller en spelkassett samt byggsatser av kartong. Det förstnämnda innehåller 5 stycken olika projekt i varierande komplexitet och det sistnämnda innehåller endast en byggsats i form av en robotdräkt som däremot är den mest avancerade av dem alla. Dessa två kit kommer att släppas i Europa den 27 april, men ett officiellt pris för oss i Sverige har ännu inte fastställts.

I staterna har ett pris däremot redan fastställts och en del av er bör nog hålla er i hatten när ni hör dem. I Amerika kommer alltså Variety Kit att kosta $69.99 och Robot Kit säljs för hela $79.99. Det kan vid första anblick kännas svårt att svälja kanske, men det verkar ju åtminstone som att det inte ”bara är kartong” som vissa vill få det till att vara. Mjukvaran och hur avancerade byggsatserna är har betydelse, men huruvida det faktiskt kommer att vara värt det återstår att se.

För de som är oroliga att dessa byggsatser kommer att gå sönder har Nintendo själva kommit ut och sagt att de planerar att släppa ersättnings-kit råkar och mallar för spelare som förstöra sina skapelser. Nintendo är även gulliga och påpekar att den bästa lösningen vid en sådan olycka är att laga det själv. I enlighet med produktens grundidé föreslår de att tillbehören med lätthet kan sättas ihop och förstärkas igen med hjälp av lim eller tape utan att det påverkar deras funktionalitet. De uppmuntrar även spelare att modifiera sina tillbehör på egen hand, och med tanke på internetanvändares outtömliga kreativitet är jag säker på att vi efter lansering kommer att få se en del fräcka skapelser.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here