”Riktiga” Pinkertons? Finns de på riktigt?

Jodå. Pinkerton National Detective Agency är en riktigt detektivbyrå som har funnits sedan 1870-talet. Något som många precis nu blev medvetna om i och med denna dispyt med Rockstar Games.

Byrån, ofta kallad Pinkertons i Red Dead Redemption 2, spelar en rollen som antagonister under spelets gång och jagar fredlösa som till exempel Van der Linde-gänget.
De riktiga Pinkertons gillar inte riktigt det här, och enligt några rättsliga dokument som The Blast har tagit del av, anser dem att Rockstar Games har använt deras trademark, bland annat Pinkertons detektivbricka och logo, utan tillstånd.

I ett cease and desist-brev som Pinkertons skickade till Rockstar Games och Take-Two Interactive den 13 december 2018, skriver de att spelet är ”likely to blur the distinctive character and tarnish the reputation of Pinkerton’s famous trademarks.” Alltså att hur Pinkertons framställs i spelet kan fläcka byråns karaktär och rykte.
I brevet framgår det också tydligt att Pinkertons är villiga att diskutera om en klumpsumma som Rockstar ska betala för att lösa situationen, annars kommer de att stämma för upphovsrättsbrott.
Detta har Rockstar valt att bestrida och hävdar eftersom spelet utspelar sig i vilda västern i slutet av 1800-talet innehåller det därför många historiska referenser. De hänvisar också till den amerikanska konstitutionens första paragraf (som innefattar bland annat yttrandefrihet och tryckfrihet) och menar att användandet av Pinkertons namn bör falla under denna.
Rockstar argumenterar också för att Pinkertons har en relativt liten roll i spelet, av totalt 106 uppdrag förekommer de endast i tio stycken. De refererar också till att Pinkertons ofta förekommer och är en grundpelare i fiktiva verk som utspelar sig i vilda västern. Till exempel i filmen The Long Riders och tv-serien Deadwood.

Rockstar Games vill att en domare ska döma till deras fördel och tillkännage att Rockstar inte bryter mot någon upphovsrätt. Hur det hela slutar återstår att se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here