Har ett Twitch klipp du tycker mycket om försvunnit? Har dina favorit streamers tagit bort gamla klipp? Det finns en enkel anledning: Copyrightad bakgrundsmusik.

Under de senaste dagarna har den populära streamingplattformen Twitch fått ta ner flera klipp på grund av copyright, en våg utav förfrågningar om att ta ner videos som hade musik i sig främst från 2017-2019 har kommit in på bara några dagar.

Detta har lett till att flera klipp har tagits bort eller saknar ljud helt och hållet, i värsta fall har flera streamers fått sina konton nedstängda helt och hållet. Twitch tog till Twitter för att försöka hjälpa sina användare, där de bett sina användare ta bort klipp med musik från 2017-2019. De uppmärksammar att de är medvetna om att många har stora arkiv och inte kan gå igenom alla klipp och jobbar på lösningar. De fortsätter referera till sina riktlinjer för just musik.

Flera streamers har fått notiser om att de kommer bli avstängda om de får fler copyright strikes (Den gyllene regeln brukar vara tre) som Fuslie. Efter att ha fått tagit emot två strikes den 7 juni så har streamern nu bara en strike kvar, bryts den blir hon permanent avstängd från plattformen. På Twitter skriver hon att det råd hon fått från Twitch supporten är att radera alla hennes klipp, över 100 000 klipp. Flera streamers, inklusive Fuslie, rapporterar dock om konstanta problem när de försöker radera klipp, vilket leder till stress och oro för många.

Varför detta ska ha hänt nu helt plötsligt är det ingen som vet, men bra att ha i åtanke är att spel som har musik i sig inte alltid äger copyrighten för den musiken. Ibland kan copyrighten förloras, vilket då innebär att spelen kan uppdateras där musiken inte längre är med. Men för streamers som spelar i nuläget där spelen har copyright, blir det ett problem om den förloras tre år senare. Vilket inte verkar vara ett problem Twitch har kunnat förutse.

Streamers som använder sig av musikspel undrar de ska förhålla sig, både nu och i framtiden, kring exempelvis Just Dance eller Guitar Hero-spelserierna, som använder sig av licenserad musik. Den form av musik som Twitch inte har något i sina riktlinjer om.

Om du själv streamar på Twitch så kan dessutom deras överklagningsformulär vara aktuellt om ljudet på gamla klipp stängts av, samt att i nuläget ta bort klipp som kan vara påverkade. Twitch har fått ta emot flera klagomål för deras hantering av denna situation men verkar inte i nuläget ändra några förhållningssätt, då flera försöker få tag i supporten för att kunna få igång sina konton igen utan att lyckas. Hur allt kommer se ut om några dagar är ännu oklart men förhoppningsvis kommer Twitch behöva ändra om i sitt förhållningssätt, särskilt i dessa situationer

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here