Spelföretaget Blizzard har fått utstå kritik efter att de valt att stänga av en av deras spelare, efter att han gjort ett uttalande om protesterna i Hong Kong. Nu har VDn för Epic Games Tim Sweeney uttalat sig om att han kommer stötta spelares rätt till deras politiska åsikt. 

Spelaren Ng ”Blitzchung” Wai Chung blev avstängd från det populära online spelet Hearthstone efter att han har i en intervju skrikit om att befria Hong Kong, som just nu har massiva protester. Blizzard stängde snabbt ner livestreamen där intervjun gjordes, kort därefter blev Blitzchung avstängd i tolv månader.

Tim Sweeney, VD för Epic Games som utvecklat Fortnite, har gjort ett uttalande på Twitter där han skriver att ” Epic supportar Fortnite spelarnas och skaparnas rätt att tala om politik och mänskliga rättigheter. ” Detta kom som svar efter att en Twitteranvändare uttryckt att det vore intressant att veta vad Epic tycker, då ett Kinesiskt företag är delägare i företaget. Företaget Tencent äger ungefär 40% av Epic, samt har dem en liten andel hos Blizzard, och det är därför användaren ska ha ställt frågan.

Sweeney fortsatte skriva på Twitter att Epic inte skulle klippa band med spelare i rädsla för kinesisk bojkott. ” Det kommer aldrig att hända under mitt skift som grundare, VD och kontrollerande delägare [för Epic Games] ” Har han skrivit i en tweet. Han har fortsatt att besvara flera på Twitter och skrivit sin egna synpunkt på hur ett företag bör hantera åsikter deras användare uttrycker. ” Jag tror att ett hälsosammare sätt är att individer är helt ansvariga för deras egna uttalanden. Om en spelare säger något kränkande, så bör en döma eller kritisera den spelaren, men inte sätta press på företag eller plattformar att straffa honom. ” Han la även till att spelare från Kina – eller vem som helst – är helt fria att kritisera USA eller Epic Games.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here