Dissidia Final Fantasy NT 1

 Spelinformation

  • Finns till plattform: Playstation 4
  • Utvecklare: Team Ninja
  • Utgivare: Square Enix, Koei Tecmo
  • Genre: Action / Rollspel/ Fighting
  • Antal spelare: 3
  • Släpps: 2018-01-30

Jag är inte särskilt familjär med Final Fantasy. Om sanningen ska fram har jag inte spelat ett enda spel i serien. Jag vet däremot vilka Noctis, Lightning, Sephiroth, Cloud och Tidus är, men det är kanske inte så mycket att skryta om.

Men det spelar egentligen ingen stor roll om man är en inbiten Final Fantasy-spelare eller helt ny i dessa sammanhang.

Dissidia Final Fantasy NT kan alla ta sig an.

Dissidia Final Fantasy NT är helt enkelt en ny uppföljare till Dissidia Final Fantasy som släpptes 2008 till Playstation Portable och samlar de mest ikoniska karaktärerna från hela serien i ett och samma spel. Det finns 28 valbara hjältar och skurkar, och alla dessa karaktärer delas sedan in i fyra olika huvudklasser (vanguard, assassin, marksman och specialist) beroende på vilken stridstyp de tillhör. ”Vanguards”specialiserar sig på närstrider och midrange attacker medan ”assassins” är tekniskt snabba och gillar att komma nära sina motståndare.

Alla karaktärer har sina unika färdigheter och vapen. Du som spelar kommer med stor sannolikhet hitta åtminstone en karaktär bland alla dessa som passar just din spelsmak.

Jag börjar med att spela en enkel tutorial som går igenom det mesta som man stöter på i spelet. Allt ifrån hur kameran fungerar till hur man försvarar sig och vad de olika mätarna på skärmen har för funktioner. Det är ett enkelt sätt att lära sig grunderna och hur spelet fungerar.

Det är ju en hel del man ska hålla koll på.

De viktigaste grunderna att känna till är att alla karaktärer har två mätare som visar hur mycket HP och ”bravery” din karaktär har. När man använder en så kallad ”bravery attack” minskar din motståndares mätare medan din egen ökar. Ju mer ”bravery” din karaktär har desto kraftfullare HP attack kan du utföra.

Det finns också något som heter Ex Skills som kort och gott är extra kraftfulla förmågor som kan användas för att antingen stärka ditt eget lag eller försvaga dina motståndare.

Utöver de 28 karaktärerna finns det sju så kallade summons. De beskrivs lättast som kraftfulla varelser som vi kan framkalla under matchens gång för att hjälpa vårt lag med specifika färdigheter.

I Dissidia Final Fantasy NT finns det två huvudspellägen att välja på. Ett onlineläge där man antingen kan spela själv eller med andra spelare i 3v3-matcher. När man spelar offline finns det två lägen. Ett av dem är Gauntlet Mode, där man antingen kan tävla om att hålla sig vid liv, eller att skydda sin bas och förstöra motståndarens. Det andra spelläget är Sparring Match som går ut på att anpassa de båda lagen som senare kommer att möta varandra. Här kan vi också välja bland alla karaktärer, vilken skicklighetsgrad de ska tillhöra och så vidare.

Vilket läge man än väljer så kan man förvänta sig riktigt fartfyllda upplevelser. Varje strid är intensiv och kräver en dos koncentrationsförmåga då man behöver vara både kvick och snabbtänkt. Varje strid utspelar sig också på 11 olika banor som är miljöer hämtade från Final Fantasy universumet.

Det finns ytterligare ett till läge som bara fokuserar på en berättelse, men som bara spelas upp i olika mellansekvenser som man endast får tillgång till genom att spela.

Till en början känns det väldigt överväldigande med all information som spelas upp på min skärm och det är många knappar, funktioner och mikrosystem att hålla reda på i spelet.

Striderna är underhållande och varierande med 28 karaktärer, men Dissidia Final Fantasy NT är lite för komplicerat för sitt eget bästa. Det tar sin tid att lära sig grunderna och att komma in i de olika systemen, men när man väl har gjort det kan man njuta av ett välgjort fightingspel som fångar de karaktäristiska dragen hos de mest älskade karaktärerna i Final Fantasy.

Betyg: 6 av 10

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here